Austria - innovaatiline veinimaa
Austria - innovaatiline veinimaa

Austria - innovaatiline veinimaa

Austria veinid on tuntud üle kogu maailma oma kvaliteedi poolest.

Teistest Euroopa riikidest selgelt erinevale veinikultuuri arengule pani aluse Austria keiserlik määrus „Heuriger“,  mis lubas talupoegadel müüa maksuvabalt oma talus valmistatud veini. See määrus kehtib tänase päevani. Heuriger kõrtside märgistamiseks kasutatakse okaspuuoksa, mille omanik riputab siis välja, kui tema majapidamine on külalistele avatud.

Austria veiniseadus on ühtlustav ja täpne, et vältida võltsinguid. Maksimaalne viinamarja saagikus kõikide veiniklasside jaoks on 9000 kg/ha, seetõttu pole tootjatel huvi toota mahuveine.

Kvaliteedi astmed:

-    Österreich Wein – Austria vein, tegemist on ilma täpsema päritolutunnuseta veiniga.
-    Landwein – Austrias on 3 suurt kaitstud geograafilise tähisega (KGT) veinide piirkonda – Weinland, Stirerland ja Bergland.
-    Kaitstud päritolunimetusega kvaliteetvein (KPN) – vein on valmistatud määratud piirkonnas ja lubatud 35-st sordist.

Veinipiirkonnad Viinis

Kvaliteetveinide piirkonnad on: Niederösterreich (Alam – Austria); Burgenland; Steiermark; Viin. Viin on ka ainus pealinn maailmas, kus on KPN-i veinipiirkond! Viini veiniaedu peetakse linna auks ja uhkuseks. 

Tippveinipiirkondi on kokku 16, nende hulgas 7 DAC-i (Districus Austiae Controllatus).

Toome välja 4 tõeliselt head piirkonda:

1.    Wachau – järsud nõlvad, terrassid, peamised sordid on Grüner Veltliner ja Riesling.
2.    Kremstal – mineraalsed ja ilmekad veinid, peamiselt Grüner Veltliner ja Riesling (Weingut Nigl).
3.    Kamptal – vürtsikamate veinide piirkond, Grüner Veltliner ja Riesling.
4.    Neusiedlersee – Zweigelt, Welscriesling, dessertveinid ja punased veinid.

Grüner Veltliner

Austria üks kuulsamateks valgeteks viinamarjasortideks on kindlasti Grüner Veltliner. Umbes 1000 aastat vana sort, tõenäoliselt Tramineri ristamise tulemusel saadud. 
Grüner Veltliner moodustab 30% kogu Austria viinamarja istandustest.
Veinid on enamasti kuivad, pipraselt värsked, mahlakad ja erksad. Tarbitakse tavaliselt ära noorelt, kuid tipptootjate Grüner Veltlinerite arenemispotentsiaal on muljetavaldavalt pikk (5 - 10 a).

Proovi!
Nigl Freiheit Grüner Veltliner on maitselt puuviljane, kuiv ja kreemine.
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi