Beef Wellington

Küpsetatud veisefilee lehttaignas - kuulus veiseroog maailmas!

Duxelles ehk seenepasteet:

Koostisosad

  • 150 gr kukeseeni

  • 100 gr šampinjone/metsaseeni/puravikku

  • 1 väiksem valge sibul

  • 2 küüslauguküünt

  • Soola/pipart

  • 15 gr oliiviõli

  • 30 gr võid

  • 2 vart värsket rosmariini

  • Väike peotäis värsket tüümiani

Veis:

Koostisosad

  • 2 veisefilee medaljoni (~200-250gr)

  • 4 küüslauguküünt

  • 2 vart rosmariini

  • 8 vart tüümiani

  • 30 gr õli

  • 30 gr võid

  • 3 tl Dijoni sinepit

  • 2 õhukest viilu peekonit, sinki või pancettat

Krepid:

Koostisosad

  • 150gr täispiima

  • 35 gr jahu

  • Not peensoola

  • Veidi õli

Lehttaigen:

Koostisosad

  • Ettevalmistatud lehttaigen

  • Soolahelbeid

  • Veidi jahu

  • 1 muna määrimiseks

Valmistamine

    1. Sega kokku krepitaigen - piim, muna, jahu ning sool! Ning jäta hetkeks seisma.

    2. Samal ajal kuumuta pann veidikese oliiviõliga keskmisel kuumusel ning prae krepid ükshaaval. Krepi tegemiseks vala väike kogus taigent pannile ning kalluta panni õhus, kuni pann on taignaga täielikult kaetud.

    3. Duxelles jaoks haki peeneks sibul ning prae õli-või segus, kuni klaasjad ning lisa tambitud rosmariin ja tüümian.

    4. Samal ajal haki puhastatud seened võimalikult väikesteks tükkideks (võid seda teha ka köögikombainis). Lisa sibulale.

    5. Prae seeni kuni vedelik on välja tulnud ja aurustunud, seejärel maitsesta küüslauguga ning prae kuni seeni on umbes poole vähemaks jäänud, maitsesta soola/pipraga – jahuta!

    6. Kui seenepasteet on valmis, võta ette veisefilee – kuivata köögipaberiga ning maitsesta mõlemalt poolt ohtralt värskelt jahvatatud soola ja pipraga ning patsuta liha sisse.

    7. Pane duxelles’i pannile uuesti õli ning kuumuta keskmisest kõrgemal kuumusel kuni õli on kuum. Lisa veisevilee, ürdid, ning või ning prae igast küljest 45 sekundit kuni minut, kuni on tekkinud ilus koorik.

    8. Tõsta veis pannilt ära ning pintselda kohe Dijoni sinepiga korraliku kihina kokku.

    9. Samal ajal rulli lahti lehttaigen – kui lehttaigen on rullitud, pane sinna peale krepp, krepile lisa duxelles ja peekon/sink. Kõige peale lisa veisefilee.

    10. Rulli sink ümber veisefilee, seejärel krepp koos seenepasteetiga ning viimasena proovi panna lehttaigen ühtlaselt selle ümber. Kui soovid, võid teha ribastajaga ka kaunistuseks mõned ekstra triibud lehttaignast ning kaunistada sellega.

    11. Klopi lahti üks muna ning pintselda taigen pealt munakollasega. Selle peale võid raputada ka sibulahelbeid.

    12. Küpseta 200oC pöördõhuga ahjus ~15 minutit medium rare, 17 minutit mediumi ning 19-20 minutit well-done liha jaoks. Peale küpsemist võta liha ahjust välja ning lase seista 3-5 minutit ning serveeri meelepäraste lisanditega, näiteks punaveinikastmega.


Toggle Nav