Mis jook on tekiila?
Tekiila (tequila) on sinise agaavi mahlast destilleerimise teel valmistatud kange alkohoolne jook, mida toodetakse ainult Mehhikos. Tekiila on üks vähestest jookidest, mis säilitab algsed maitseomadused ka peale destilleerimist. Loe rohkem tekiila ajaloost, koostisest ja liikidest siit.
Espolon tekiila ajalugu
Espolon tekiila lugu sai alguse 1996. aastal, mil Raul Plascencia viis ellu oma vanaisa Don Celso unistuse – valmistada ise kvaliteetset tekiilat. Täna on San Nicolas hinnatud destilleerimiskoda (NOM-1440), kus omavahel põimuvad Mehhiko tekiila valmistamise traditsioonid ja tänapäeva tehnoloogia.
Espolon Blanco ja Reposado tekiilad hinnati Bartenders Brand Awards (BBA) 2024 võistlusel TOP 3 parima tekiila hulka!
Tekiila valmistamine
Tekiilat valmistatakse peamiselt kahel viisil: • Mixto ehk segu-tekiila valmistamisel kasutatakse sinist agaavi, mida peab olema vähemalt 51%. Ülejäänud 49% ulatuses võib kasutada muid suhkruid, nt glükoos, fruktoos jne. • 100% agaavi mahlast: Tekiila valmistatakse ainult sinise agaavi mahlast saadud suhkrutest, mistõttu säilitab jook puhta unikaalse maitse ja iseloomuomadused.
Kõik Espolon tekiilad on valmistatud 100% sinisest agaavist.
Tekiila erinevad sordid
Blanco (ehk Silver või plata): Blanco tekiilad on selge värviga ning pehme maitsega, mistõttu sobivad hästi kokteilide koostisosaks.
Joven (ehk Gold): Kuldne tekiila on valmistatud kas mixto või blanco tekiilast, millele antakse kaua laagerdunud tekiila välimus mitmesuguste lisanditega, mis mõjutavad maitset ja värvi.
Reposado: Reposado laagerdub vaadis 2 kuni 11 kuud. Tammevaadis laagerdumine annab tekiilale kuldse värvuse ning röstisema ja mesisema maitse.
Añejo: Tekiilat laagerdatakse vähemalt aasta väikestes vaatides.
Extra Añejo: Extra Añejo on tekiila sortidest kõige eksklusiivsem, sest seda laagerdatakse väikestes vaatides vähemalt 3 aastat.
Espolon 100% sinisest agaavist
Kõik Espolon tekiilad on valmistatud 100% sinisest agaavist, mis kasvab 1800-2000 m kõrgusel merepinnast, Jalisco piirkonnas. Jalisco on Mehhiko parim ja vanim teadaolev sinise agaavi kasvupiirkond. Võrreldes teiste piirkondadega, kasvavad seal suuremad ja magusama maitsega agaavi taimed.
Valmistatakse 100% naturaalsel viisil
Espolon tekiila valmistamiseks korjatakse piñad* 7 a. vanuselt taimelt, kui selle viljad on saavutanud õige küpsusastme ning maitseomadused. Peale saagi koristust ning kvaliteedi kontrolli küpsetatakse piñasid keskmisest kauem (kuni 22 tundi), soodustades sellega suuremat karamelliseerumist. Seejärel pressitakse piñadest mahl ning algab kääritamise protsess. Agaavi puhta maitse säilitamiseks toimub see roostevabast terasest vaatides. Destilleerimine toimub kaks korda. Esimene destilleerimine kestab paar tundi, mille tulemusel saadakse 28% alkoholisisaldusega vedelik. Teistkordne destilleerimine kestab 3-4 tundi, mille vedeliku alkoholisisaldus on juba 55%. Tekiila valmistamisel on olulisem osa laagerdumisel. Espolon tekiilad laagerduvad väikestes uutes Ameerika tammevaatides, mis annab joogile selle õige iseloomu ja maitse.
*Tekiila valmistamiseks kasutatakse hiiglaslikku ananassi meenutavat piñat – küpse agaavitaime paksenenud juurekaela ja lihakat varrekodarikku.
Mehhiko ajalugu pudeli etiketil
Espolon tekiilade etiketid jutustavad loo Mehhiko iseseisvumisajast, kus Guadalupe ja Rosarita ühinesid isa Miguel Hidalgo valimiskampaaniaga Mehhiko iseseisvuse tagamiseks Hispaaniast. Kukk Ramón sümboliseerib Mehhiko uhkust ja julgust.