Louis Roederer Champagne
Louis Roedereri šampanjamaja lugu sai alguse juba 1776.a, mil Reimsi linnas asutati Dubois Père & Fils veinipood. Tänaseks kuulub šampanjamaja Rouzard´i pereettevõttele juba 7. põlvkonda ja on üks väheseid siiani pereomanduses olevaid šampanjamajasid. Frederic Rouzard juhib täna šampanjamaja samade põhimõtetega, mis olid Louis Rodereril endal: autentsus, silmapaistvus ja traditsioonid.
Pinnasesse raiutud veinikeldrid
Louis Rodererile kuulub Champagne piirkonnas 240 hektarit, olles üks suurimaid viinamarja aedade omanikke. Esimesed aiad, 100 hektarit, osteti juba 1850. aastal. Nende veinikeldrid on 7km pikad ning raiutud pinnasesse. Veini esmane kääritamine toimub osaliselt suurtes tammevaatides. Kõik aastakäigu šampanjad valmistatakse ainult enda kasvatatud viinamarjadest ning teiste šampanjade valmistamisel kasutatakse enda viinamarju vähemalt 65% ulatuses.
Biodünaamiline põllumajandus
Louis Roederer hoiab eriti hoolikalt oma aedu, kasutades biodünaamilise põllumajanduse põhimõtteid. Samuti on saagikus 30% piirkonna keskmisest madalam, mis tagab viinamarjade kontsentreerituma maitse.
Šampanja pikem laagerdumine
Louis Roderer laagerdab šampanjasid kaks korda kauem kui näeb ette reeglistik. Brut Premier šampanjat hoitakse 36 kuud setetel, saades tulemuseks oluliselt täidlasema ja peenema iseloomuga cuvee.
Cristal – šampanja Vene tsaarile
Louis Roedereri lipulaev, Cristal, valmistatakse vaid parimatel aastatel. Šampanja ajalugu algab aastal 1876, mil seda hakati valmistama Vene tsaar Alexander II nõudliku maitse järgi. Nimelt palus ta Roedereril valmistada jook läbipaistvas pudelis lameda põhjaga ning kuldse sildiga. Lame pudeli põhi pidi kindlustama selle, et pudeli alla ei ole pomm peidetud. Pudeli läbipaistev värv pidi näitama, et tegemist ei ole mürgitatud joogiga. Šampanja toodeti parimatest ja vanimatelt puudelt saadud viinamarjadest. Pudel ise oli tol ajal valmistatud erilisest kristall – selgest tugevast klaasist, mille järgi sai šampanja ka oma nime - „Cristal Champagne“. Cristalist sai maailma esimene tõeliselt prestiižne šampanja. Cristali šampanjat nautis Venemaa eliit aastakümneid, kuni tsaar Nikolai II valitsusaja lõpuni ja Vene revolutsioonini. Täna on Cristal luksuslik šampanja, mida armastavad nii räpp-muusikud kui tõelised šampanjasõbrad.
6 aastat laagerdumist
Cristali tarbeks korjatakse viinamarjad Chardonnay (40%) ja Pinot Noir (60%) 7-st erinevast Grand Cru aiast Montagne de Reims, Marne ja Côte des Blancs aladelt. Viinamarjapuude keskmine vanus on 35 aastat, pinnas on hästi fossiiliderohke ja kriidine, andes šampanjale erilise elegantsuse ja mineraalsuse. Veini esmane kääritamine toimub 68% terasmahutites ning 32% suurtes tammevaatides. Malolaktilist kääritamist ei kasutata, et säilitada võimalikult algupärane ja puhas stiil. Šampanjat laagerdatakse 6 aastat setetel, misjärel seisab see veel 8 kuud veinikeldris enne kui müügile jõuab.
Cristali peen elav mull
Cristali šampanja on äärmiselt peene, elava ja püsiva mulliga. Värvuselt kuldkollane, merevaigu varjunditega. Aroomilt on tunda tsitrusvilju - laimi, valgeid lilli, troopilisi puuvilju (aprikoosi) ja karamelliseeritud puuvilju. Sekundaarsed aroomid on täidlasemad – vanilje, röst ja kuivatatud puuviljad. Maitse on kontsentreeritud, siidise tekstuuriga ja delikaatne, täidlase olemuse ning happesusega. Pikk jõuline ja kestev järelmaitse.