Koskenkorva – maailma parim viin!
Koskenkorva – maailma parim viin!

Koskenkorva – maailma parim viin!

Altia pärjati „International Spirits Challenge 2020“ konkursil tiitliga Vodka Producer of the Year. Aasta viinatootja tiitli tõi Altiale mitmete kuldmedalitega hinnatud Koskenkorva vodka. Milles peitub maailma parima viina – Koskenkorva Vodka – saladus?

Koskenkorva Vodka on tunnustus soome odrale ja Salpausselkä puhtale veele. Nende kahe tooraine baasil valmibki täiuseni lihvitud tootmisprotsessi abil maailma parim viin.
Altia eesmärk on pakkuda vastutustundlikult toodetud alkohoolseid jooke ja saavutada kogu tootmisprotsessi süsinikuneutraalsus aastaks 2025. 
2021. aastal turule toodud Koskenkorva Climate Action Vodka on maailmas esimene regeneratiivselt kasvatatud odrast valmistatud viin. 
Ka pakendite osas toimub pidev arendustöö. Altia on Põhjamaade juhtiv keskkonnasõbralike pakendite kasutaja.

Põlvkondi hõlmavad viljeluslepingud

Altial on ligikaudu 1500 lepingulist viljakasvatajat, kes kasvatavad piirituse valmistamiseks sobivat otra. Paljude taludega on koostööd tehtud juba algusaegadest alates ehk ca 60–70 aastat. Suur osa lepingulistest odrakasvatajatest on partneriks juba mitmendat põlvkonda, kelle jaoks on auasi teha oma tööd võimalikult keskkonnasõbralikult. 

Regeneratiivselt toodetud Koskenkorva Climate Action Vodka valmib Altia, Baltic Sea Action Groupi ja Setälä-Eerola farmi pikaajalise koostöö tulemusena. Regeneratiivne ehk taastav põllumajandus eemaldab atmosfäärist liigse süsinikdioksiidi (CO2) ja ladustab selle maasse. Loe rohkem Climate Action Vodka kohta siit. 
 

Regeneratiivselt kasvatatud odrast valmistatud viin. 

Saana ja Elmeri – Koskenkorva odrasordid

Koskenkorva Vodka valmistamisel kasutatakse maailma kõige põhjapoolsemal alal kasvatatavat otra. Soome oder on tugev ja ilmastikukindel – see talub põhjamaist kliimat ja annab head saaki ka rasketes ilmaoludes. Täiuslikuks muudavad selle valged ööd: Koskenkorva laiuskraadil on ligikaudu kolmandik kasvuperioodist kogu ööpäeva vältel valge. Tänu sellele arenevad odras olevad ensüümid oluliselt tõhusamalt kui tavaoludes.

Altia kasutab piirituse valmistamiseks sobilikke odrasorte, mille puhul on tähtis suur tärklisesisaldus. Ruutmeetrilt saadav tärklisekogus on tavalise odraga võrreldes suurem. Selline tõhus viljakasvatus on jätkusuutlik, sest mida tõhusamalt iga ruutmeeter põllul ära kasutatakse, seda säästlikum on tootmine.

Koskenkorva tootmisprotsess ei ole enam saladus

Kõik saab alguse odrast."

"Kõigepealt terad kooritakse ja tekkiv kooremass suunatakse biokatlamajja põletamisele. Biokatlamaja energiat kasutatakse destilleerimisauru tootmiseks. Alles jääv tuhk leiab kasutust väetisena. Tootmises nimetatakse seda suletud ringiks,“ räägib Koskenkorva tehase tootmisjuht Arttu Kivi.

Koskenkorva destilleerimisüksuse eripära on, et meskimine ja fermenteerimine toimuvad pideva protsessina. Koskenkorvas toimub fermenteerimine 350 päeva aastas, tootmine peatatakse vaid mõnepäevasteks hoolduspausideks. Protsess liigub edasi ühest mahutist teise.

“Tegemist on automaatsüsteemiga, milles 100-tonnised ja 200-tonnised terasest mahutid on üksteisega ühendatud ja teatud osa meskimisest toimub alati teatud kindlas mahutis. Temperatuurid vahelduvad ja otra tuleb kogu aeg juurde. Sellise protsessi automaatne töös hoidmine on inseneritöö tippsaavutus. Tootmisprotsess toimib stabiilselt 350 ööpäeva aastas,“ tõdeb Arttu Kivi.

Mitmekordne destilleerimine tagab puhtuse

Destilleerimine algab meskikolonnist, kus alkohol kokku kogutakse. Järgmiseks läbitakse kangestuskolonn, kus toimub kontsentreerimine. Nende kahe kolonni läbimisel saadakse ligikaudu 95-protsendiline alkohol.
Kolmas kolonn on nn pesukolonn. Selleks lisatakse piiritusele vett ja saadakse umbes 20-protsendiline alkoholilahus. Lõpptulemuseks on puhtam alkohol.
Neljas kolonn on kangestamiskolonn. 
Viiendana ootab oma järjekorda metanoolikolonn, kus tagatakse, et kogu metanool ehk inimesele kahjulik alkohol vedelikust eemaldatakse. 

Koskenkorva Climat Action

Filtreerimata kujul tarvitamiseks valmis

Koskenkorva uus destilleerimisüksus valmis 1987. aastal ning juba siis pandi alus sellele keerukale tootmisprotsessile. Protsessi on küll aja jooksul tõhustatud, kuid efektiivsust ja säästlikkust on Altias alati arvestatud.
Kuigi mitmetasandiline protsess toob tööd juurde ja on tavapärasest destilleerimisest kallim, usutakse Koskenkorval, et kui on võimalik protsesse tõhusamaks muuta, on see nähtud vaeva väärt.

"Protsessi lõpptulemuseks ongi valmis toode."

Ei vett ega ka etanooli ei filtreerita – toode on täiesti filtreerimata.

„See näitab protsessi toimivust ja efektiivsust – toode ongi valmis, kui see viimasest torust välja voolab. Etanooli prooviti algusaegadel ka puhastada, kuid sellest ei jäänud aktiivsöe filtritesse midagi. Tihti räägitakse piirituse tootmisega seoses mitmesugustest filtreerimistest, mis justkui peaks toodet paremaks muutma. Meie filosoofia puhul peab protsess olema selline, et selle lõpptulemuseks oleva toote filtreerimine muutub tarbetuks," tõdeb Karttunen.

Puhas vesi kaljupinnast

Lisaks odrale on Koskenkorva Vodka valmistamisel keskne tooraine vesi. Vesi pärineb ligikaudu kümne meetri sügavusest kaljupinnasest, kuhu see on valgunud läbi Salpausselkä looduslike liivafiltrite.
Selline vesi on sedavõrd puhas, et ei vaja filtreerimist. Altia on üks väheseid alkoholitootjaid maailmas, kes saab kasutada vett täiesti töötlemata kujul.

Koskenkorva liköörid

Innovatsioonid ja uudistooted Koskenkorvas esikohal

„Lisaks viina valmistamisele arvestatakse Koskenkorva tootearenduses säästlikke põhimõtteid ka mujal. Vaatame ikka tulevikku ja planeerime tegevust mitmeks aastaks ette. Hea toote väljatöötamiseks kulub vähemalt aasta, seepärast peabki mitu aastat ette mõtlema,“ leiab Karttunen.

Karttuneni jaoks on innovatsioon ja tootearendus ilmselt töö kõige põnevam osa. Uue loomisel ei ole tunda, et töötad suurettevõttes, innovaatilisi asju tehakse väikeettevõtte stiilis. Tootearendus saab alguse ideedest, lugudest ja ehedatest toorainetest.

"Kõik toorained on looduslikud ja neid on rohkesti."

„Degusteerime ja mõtleme, kuidas saame sama joogi pudelisse nii, et kõik sujuks. Võiks ju võtta toored pohlad ja need otse pudelisse panna! Tootearenduse ülesanne ongi leida võimalused luua sama maitse ja värskus selliselt, et tööstuslik tootmisprotsess oleks teostatav ja toode säiliks stabiilsena,“ selgitab Karttunen. Ehedus, naturaalsus ja värskus on põhilised omadused, milles järeleandmisi ei tehta.

„Meie põhimõtteks on, et kui tehakse Koskenkorva toodet, on kõik toorained looduslikud ja neid on rohkesti. Näiteks Koskenkorva Ginger likööri valmistamisel lisasime tootesse võimalikult palju ingverit. Me ei tee kompromisse, ei kasuta mingeid tehisaineid ja lisame kõike ohtralt,“ ütleb Karttunen.

Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi