veiniklaasi kuju

Kuidas mõjutab veiniklaasi kuju veini maitset?

Veiniklaasi valides kehtib üldine reegel – suuremad klaasid punaste ja väiksemad klaasid valgete veinide jaoks. Kellele tundub valik liiga keeruline, leiab artiklist soovitusi ka universaalse kujuga veiniklaasi jaoks.

Veini maitset mõjutab nii veiniklaasi kuju, selle materjal ja jalg. Õige kujuga ning kvaliteetne veiniklaas muudab ka soodsama hinnaklassiga veini maitse mitmeid kordi paremaks. 

Üldine reegel on : väiksemad klaasid valgete veinide ja suuremad klaasid punaste jaoks.

Kuidas mõjutab veiniklaas veini maitset?

Veini maitset mõjutab suures osas veini aroom. Isegi kvaliteetse ja hea veini omadused ei avaldu vale kujuga klaasis. Seetõttu on oluline veiniklaasi avaus, mis toob välja veini aroomid ja kogu veini potentsiaali. Suures klaasis saab  aroomide esile toomiseks veini keerutada. Väiksema avausega klaasist on aroomil raskem väljuda ning see mõjutab ka veini maitset.  

Veiniklaasi puhul on oluline ka selle jalg. Igal veinil on oma soovituslik serveerimise temperatuur ning ilma jalata klaasi käes hoides soojendame veini. Punaste veinide puhul ei olegi see nii suur probleem kui valgete puhul, mille serveerimise temperatuur on jahedam võrreldes punastega. 

Milline on hea punase veini klaas?

Kuna punasel veinil on täidlane olemus ning intensiivsemad aroomid ja maitsed, on väga oluline valida just selline klaas, kus vein saaks hingata. Selleks sobib hästi laiema keskosa ja avausega veiniklaas, mis võimaldavad punasel veinil joomise ajal õhuga kokku puutuda ja areneda.

Klaasi keskosa suurus on eriti oluline just tanniinise punase veini puhul, kus piisava suurusega klaasi keskosa esile veini aroomide spektri. 

Bordeaux-tüüpi klaas on kõrge, laia keskosaga klaas. Sobib kõige paremini täidlaste punaste veinide jaoks, nt Merlot või Cabernet Sauvignon. Bordeaux klaas toob esile veini puuviljased, tsitruselised ja vürtsikad maitsenoodid. 

Burgundia-tüüpi veiniklaas on

madalam ning laiema põhja ja avausega. Selline klaas sobib hästi kergemate ja delikaatsema maitsega punaste veinide joomiseks, nt Pinot Noir.  Burgundia klaas toob esile veinide ümaruse ja täidluse ning muudab veini tanniinid pehmemaks ja veini olemuse küpsemaks.

Veiniklaaside näidispilt

Milline on hea valge veini klaas?

Võrreldes punase veini klaasiga, sobivad valge jaoks just kitsama keskosaga klaasid. Sellistes klaasides püsivad puuviljased aroomid pikemalt ning säilib ka jahedam temperatuur. Lisaks on valge veini klaasid väiksemad, see aitab tunda veini autentseid aroome paremini ja hoiab veini temperatuuri jahedana. 

Kuna valgete veinide valik on suur, on ka siin omad reeglid. Näiteks, täidlasema iseloomuga valgeid veine (tammes laagerdunud), nt Chardonnay´d, soovitatakse tarbida just laiema keskosaga klaasist (Burgundia-tüüpi veiniklaas).  Sauvignon Blanc jaoks on parim valik tulbikujuline klaas.

Vahuveinide klaaside kohta loe rohkem siit. 

Universaalne veiniklaas

„Universaalne veiniklaas" on loodud selleks, et tuua erinevate veiniklaaside omadused üheks tervikuks. Kujult meenutab see klassikalist Bordeaux-tüüpi klaasi. Universaalset veiniklaasi ostes kehtib sama reegel, mis veiniklaaside puhul üldiselt: valge veini klaas on väiksem ning punase veini klaas on suurem.

Veiniklaasi materjal ja pesemine

Veini maitset mõjutab ka klaasi materjal. Veiniklaasi ostes jälgi, et pokaalid oleksid pliivabad (lead free crystal). 

Soovitame veiniklaase (ka vahuveiniklaase) pesta nõudepesumasinas spetsiaalse klaasipesuprogrammi ning loputusrežiimiga, kasutades ka loputusvahendit. Parima tulemuse saamiseks pesta klaase teistest toidunõudest eraldi.

7
11
11
11
11
11
11
11
Toggle Nav