Korgiviga

Kuidas tekib korgiviga?

Üsna palju veini läheb raisku korgivea tõttu. Mis seda põhjustab?

Üsna palju veini läheb raisku korgivea tõttu, mida enamasti põhjustab TCA. TCA on looduslik seen, mille kirbe seene- ja kopituse lõhn varjutab kõik veini aroomid. TCA-d võib leida korgipuu koorest, millest suur osa veinikorke valmistatakse.

Korgiviga tekitab enamasti TCA

Korgipuust veinikorgi valmistamise protsess kestab üle 3 kuu. Korgi tootmiseks eemaldatakse esmalt korgipuult korgimaterjal. Kui kork vastab tootmise standarditele, kuivatatakse seda 3 kuud. Selle ajaga kogub kork vajalikus koguses niiskust endasse, et säilitada elastsus. 

Järgmiseks vormitakse korgist sobivas suuruses tükid ning vahatatakse. Seejärel desinfitseeritakse kork klooris või vesinikperoksiidis ning siin võib esineda TCA- ga nakatumist. Protsessi viimane etapp on korgile trükkimine ja pinna viimane vahatamine, mis aitab korgil pudelisse sisse ja välja libiseda.

TCA võib tekkida korkide puhastamise, pleegitamise ja steriliseerimise protsesside käigus, kui kasutatakse kloori (kloor võib pärineda ka loodusest). Lisaks võib TCA esineda ka puhastamata keldrites, puidu säilitusainetes või pestitsiidides.

TCA-d on võimatu täielikult eemaldada

Kuna TCA on loodusliku päritoluga, on seda võimatu täielikult eemaldada. Lisaks on see kergesti leviv - üks tilk puhast TCA-d saastada rohkem kui 100 suurt basseini ning teelusika täis võib hävitada väikese järve! 

Tänapäeval toodetakse üha rohkem veinikorke, mille puhul korgi puhastamisel klooriühendeid ei kasutata ja seetõttu kahaneb korgiveaga veinide osakaal turul iga aastaga.

Toggle Nav