Kuidas valida rosé veini?

Kuidas valida roosat veini?

Millest lähtuda roosa veini valimisel? Mida tähendavad erinevad terminid etiketil?

Kõige olulisem on teada, milline vein sulle meeldib. Kas magusam, kuivem, happelisem, värskem, puuviljane, marjane või kerge mulliga? Kui see ülesanne täidetud, on edasine juba väga lihtne.

Kuivad roosad veinid

Kuivad veinid võivad olla märkega „Dry“, kuid ei pruugi seda olla. Kui võtta Prantsusmaa Provence piirkonna Rosé, millel on märge AOC, on tegemist kvaliteetveiniga Provence piirkonnast, mis reeglina on kuiva stiiliga. Proovi näiteks tõeliselt elegantset BY OTT rosé veini, värske ja puuviljase maitsega Domaines Ott Chateau Romassan Provence Rosé või Domaines Ott Chateau De Selle Provence Rosé.

Seevastu aga enamik Rosé D’ Anjou veine (roosa vein Prantsusmaalt Anjou piirkonnast) on magusama stiiliga. Uue maailma veinidel on tihtipeale tagumisel etiketil kirjeldus, kus leiab märke ka kuivuse kohta (Dry, Medium Dry, Medium Sweet, Sweet) või lausa suhkrusisaldus L kohta, et saada aimu veini magususastmest.

Veini magususaste

Vastaval EU reglemendile on kasutusel järgnevad terminid veini magususastme puhul:

- jääksuhkur kuni 4g / L on kuiv vein, e. DRY; - 4 – 12g / L on pookuiv vein e. MEDIUM DRY; - kuni 45 g / L kohta on poolmagus vein e. MEDIUM SWEET; - rohkem kui 45 g / L on magus vein, e. SWEET.

Roosade veinide valmistamise meetodid

Lisaks magususastmele on oluline teada, et roosasi veine valmistatakse erinevatel meetoditel. Kõige kuulsam viis kvaliteetse roosa veini valmistamiseks on kestade lühiajaline kontakt mahlaga (matseratsioon), mille käigus (punastest) viinamarjakestadest leotuvad aroomi-, värvi-  ja maitseomadused mahla, mida hiljem kääritatakse edasi madalal temperatuuril, et vein jääks värske marjase stiiliga. See meetod on välja töötatud prantslaste poolt ja Prantsuse Rosé veinid on olnud seetõttu etaloniks kogu maailmale imelise kvaliteedi ja tasakaalu poolest.

Lihtsam meetod Uues Maailmas roosa veini valmistamiseks on punase ja valge veini segamine. Kvaliteetsete veinide puhul kasutatakse Uues Maailmas seda meetodit tänapäeval üha vähem, eelistatakse matseratsiooni meetodit.

Tutvu Veiniklubi roosade veinide valikuga!

Ole kursis meie uudistega!


Joogikultuuri trendid, uued joogisoovitused ning kokteilide retseptid mugavalt sinu postkasti.

Liitu Joogikultuuri uudiskirjaga

Sisesta oma e-posti aadress