Laroche chablis
Laroche chablis

Laroche

Laroche on juhtiv Chablis’ veinide tootja ja Domaine Laroche ´le kuulub mitmeid hektareid suurepäraseid ja haruldasi viinapuuaedu.

Laroche on Chablis' piirkonna üks vanemaid tootjaid olles peamiseks suunanäitajaks kogu piirkonna veinitootmise arendamisel alates 1850. aastast. Laroche toodab veine kõigist Chablis' piirkondadest ehk siis Grand Cru, Premier Cru, Chablis’ ja Petit Chablis’ istandustest. Domaine Laroche kuulub ka ajakirja Wine Spectator hinnatud veinitootjate loendisse Top 100 Wineries! (2015)

Veinimõisa ajalugu ulatub tagasi aastasse 1850, kui Jean-Victor Laroche alustas viinamarjade kasvatamist. Laroche’i veinimõis asub Chablis' küla keskel paiknevas endises l'Obédiencerie kloostris, kus kohalikud mungad on juba 10. sajandist kasvatanud viinamarju ja valmistanud uhkeid veine. Kloostri õuemajas on endiselt töös 13. sajandist pärinev viinamarjapress, mida kasutatakse kord aastas saagikoristuspidustuste ajal.

Peale selle toodab Laroche veine Lõuna-Prantsusmaal Languedoc-Roussillonis asuvas Mas La Chevaliére veinimõisas, Tšiilis ja nüüd ka Lõuna-Aafrikas. Mas La Chevaliére veinimõisast pärinevad ka soome veinisõprade seas populaarsed Laroche L Chardonnay veinid.

Laroche’i veinid on suurepäraseks kaaslaseks koorikloomadele ja kalale, kuid sobivad ka niisama nautimiseks. Laroche’i edu pandiks on läbi aegade olnud kaasaegse tehnoloogia kasutamine, novaatorlikkus ja parimate võimalike viinamarjaistanduste leidmine. Laroche’i veinide valmistamise filosoofia on kätketud veinimõisa logosse, millel on kujutatud silma, nina ja suud – ehk kolme veinide hindamiseks ja nautimiseks vajalikku aistingut.

Konkursil International Wine and Spirit Competition IWSC valiti Laroche 2014. aasta parimaks Prantsusmaa veinimõisaks! Laroche’i veinid võitsid nimetatud konkursil kaks kulda, kaks hõbedat ja neli pronksi.

Ainulaadne pinnas on tippveinide nurgakivi

Chablis’ piirkonna istandused asuvad haruldasel Kimmeridge-pinnasel, mis pärineb paleosoilisest ajajärgust umbes 300 – 500 miljonit aastat tagasi, kui kõik mandrid moodustasid ühtse supermandri enne üksteisest eemaldumise alustamist.

Praegune kupliline Chablis’ piirkond koos lähiümbrusega oli siis mere all. Viljakatesse savi- ja lubjakivikihtidesse on miljoneid aastaid tagasi kogunenud mereloomade jäänukeid, trilobiite ja karpe. Sellel pinnasel kasvavad maailma parimat valget veini andvad viinamarjad.

Veiniajakirja poolt Laroche’i tippveinidest Aasta Veiniks valitud veini Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey toodetakse Les Vaudevay järskudel, üle 40-kraadise kaldega mäerinnakutel kasvanud viinamarjadest.

Chablis' lähedal Beinekülas asuva istanduse pinnas on lubjarikas ja sisaldab lisaks fossiilidele ka ränikivi. Vaudevey Premier Cru istanduse veinid on kuivad, värskelt hapukad ja mineraalsed. Need sobivad hästi kalatoitude, koorikloomade ning valge liha juurde.

Les Vaudevey on võitnud auhindu paljudel konkurssidel saades näiteks IWSC konkursil kulla ja ajakirja Decanter konkursil“ Wine Awards“ pronksi.

Laroche’i veinimõisa tuntud esindaja Gwenaël Laroche on Chardonnay-inimene nii ihult kui ka hingelt. Laroche on kuulus Chardonnay esmakasvataja Chablis’ hinnatud veinipiirkonnas Bourgognes. Gwenaël abiellus suguvõsa liikmega kolmkümmend aastat tagasi, ta mees Michel Laroche on juba jätnud veinide valmistamise traditsiooni nooremate kanda. „Suurepärane, uhkelt hapukas ja elegantne Chardonnay vein tekib kliima, mineraalse pinnase ja muidugi osavate käte tulemusel. See on kõike seda, mida meie veinitootmine Chablis’s esindab,“ selgitab Gwenaël. Chablis’st on tegelikult vaid 100 kilomeetrit Champagne’i veinipiirkonda, kus toodetakse maailma kõige suursugusemaid Chardonnayst valmistatud vahuveine ehk Blanc de Blancs šampanjasid.

Kui Chablis’ piirkonnas enam kvaliteetseid viinamarjaistandusi ei leidunud, ostis Michel Laroche aastal 1985 neid Kagu-Prantsusmaalt Languedoci veinipiirkonnast ja viis sinna Chardonnay viinamarja kasvatamise oskused. Järgmisel aastal sündis Laroche Chardonnay L vein, mis on peaaegu kolmekümne aasta jooksul saavutanud eriti suure populaarsuse Skandinaavias ja Kanadas. „Meie veinifilosoofia on kõikjal sama, nii Prantsusmaal kui ka Tšiilis ja Lõuna-Aafrika tootmisüksustes. The best fruit – parimad võimalikud viinamarjad, mis on kasvatatud hoolika jälgimise all,“ kõneleb Gwenaël. Chardonnayd on lihtne kasvatada, see on üks enim levinud sorte üle kogu maailma. Aga see, mis Chardonnay eriliseks muudab, on just see, mida Chablis’ veinidest ka mujal järele püütakse teha. Väga vähestel õnnestub see sama hästi kui üle 160 aasta veinide valmistamise kogemusi omaval Laroche’il.

Laroche veinimaja

Domaine Laroche ´le kuulub 6,91 hektarit kogu 105,73 hektarist Vaillons´est. Viinapuud kannavad marju kuni täieliku küpsuseni. Vanad viinapuud kasvatavad marju, millel on erakordne sügavus ja keerukus. Fermentatsioon leiab aset 21 päeva 18°C juures 15% Prantsuse tammest vaadis ja 85% roostevabast terasest tsisternis. Laagerdumine kestab 9 kuud 15% Prantsuse tammest vaatides, 85% roostevabast terasest vaatides.

 

Peakokk Pekka Terävä uhked retseptid

Pekka Terävä on Turust pärit tippkokk, kelle loomingut saab nautida muuhulgas kahes Helsingi tipprestoranis Olossa ja Emossa. Olo sai esimese Michelini tärni 2011. aastal, Emo avas uksed alles 2013. aastal.

Pekka Terävä Laroche’i veinide tarbeks loodud retseptid annavad ka kodukokale võimaluse sukelduda puhtaid kodumaiseid tooraineid kasutavasse ja selgete maitsetega skandinaavia köögi maailma.

Suvine aedviljasalat

Suhkrusoolatud lõhe

Redise ja kitsejuustusalat

Mahlane kauaküpsenud veiserind

Küpsetatud haugifilee

Mustjuur

Härjasaba kevadiste köögiviljadega

 

Laroche Chablis
Küpseb kuue kuu vältel roostevabast terasest vaatides. Vein on eriti hästi tasakaalustatud, rikas elav happesus ning võimsad aroomid.

Värvus - kristallselge, kuldse alatooniga.
Aroom - puhas, kergelt tunda õuna ning rohelust.
Maitse - jõuline, tüüpiline Chablis väga hea mineraalsusega.


Serveerida jahutatult 10-12°C juures. Värskendav aperitiivina ja suurepärane kaaslane erinevate salatite, eelrooogade ning mereandidega (eriti austritega).
Parim joomiseks 2-4 aasta jooksul.
Laroche Chablis Premier Cru Les Vaillons Vieilles Vignes
Pehme ja regulaarne küpsus hooaja lõpus kombineeritud värskete öödega annavad tulemuseks suurepärase aroomi ja hea happesuse, mis teeb enamik aastakäike puuviljaseks, komplektseks, elegantseks, tasakaalustatuks ja harmooniliseks ja mida võib juua kohe või hoida mõne aja.

Mineraalsusenoot aroomis. Segunevad troopilised puuviljad, virsik, vanilje ja tsitrusviljad.

Maitselt kuiv ja keskmise täidlusega. Pikk värske järelmaitse.
Laroche Chablis Grand Cru Les Blanchots
Ida ja lõuna suurepärast kokkusaamist demonstreeribki les Blanchots.

Vanad viinapuud kannavad marju kuni täieliku küpsuseni, ohustamata mineraalide iseloomu ja aroomi peensust.

Pinnasel ja aeglase valmimise kombinatsioonil on positiivne mõju aroomile ja happesusele.

20% veinist on küpsenud Prantsuse tammist vaatides, mille tulemusel kerkib esile puhas puuviljamaitse.
Tutvu suurepärase veinimajaga Laroche!
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH