Glögi
Glögi

Lihtsad nipid glögi tarbimiseks ja säilitamiseks

Kuigi glögi tarbitakse peamiselt külmal ajal, on selle joogi kasutusala palju mitmekesisem. Glögi on suurepärane kaaslane kokteilides jahutatuna ning toidu valmistamisel. Lisaks võib glögi avamata pudelis säilida mitu aastat.

Kuuma ja vürtsika veini joomine sai alguse juba keskajal Euroopas, mil vahuveinis leotatud suhkrut karamelliseeriti ja lisati kangestatud veinile.

Eesti Vabariigi taasiseseisvumise järgselt tuli ka Eestis müügile Rootsi klassikaline glögi. Glögi nimetus ongi pärit rootsi keelsest sõnast glödga, mis tähendab tõlkes hõõguma.

19.saj lõpus kasutati hõõgveini maitsestamiseks tsitruselisi, kaneeli, nelki, kardemoni ning ingverit. Tänapäeval on see valik laienenud ning kasutatakse erinevaid glögivürtse astavalt maitsele. Näiteks Blossa aastakäigu toote puhul on inspiratsioon ja maitsed pärit maailma erinevatest kohtadest. Blossa 2020 on mündi ja rohelise tee lisandiga.  

Glögi on hea kaaslane ka kokteilides

Kodus kokteilide valmistamine kogub üha enam populaarsust ning see on muutmas ka traditsiooniliste jõulujookide harjumusi. Kuigi glögi juuakse kõige enam jõulude ajal soojalt, kasutatakse vürtsikaid jooke üha enam ka jahutatult kokteilides. Kuna glögi on magus, peaks kokteilide valmistamisel kasutama vähem magusaid koostisosi. 

Jahutatud glögi sobib ideaalselt boolidesse või sangria valmistamiseks. Jõulu temaatilist Sangriat on lihne valmistada: sega omavahel üks osa Blossa Vinglögg, ¼ apelsinimahla ja ¼ mineraalvett. Lisa apelsiniviilud. Täida suur kann jääga, lisa jook ning kaunista apelsiniviiludega. 
Boolis võid kasutada ka alkoholivaba jooki, nt Blossa Alkoholfri. Jahutav veinikokteil sobib hästi ka kuumadel suvepäevadel!
Lisaks võib glögi julgelt proovida kuuma õunasiidriga või hoopis vahuveini kokteilis

Blossa Spritzer
Blossa Spritzer

Kasuta glögi toidu valmistamisel

Glögi on suurepärane koostisosa ka saiakeste, erinevate maiustuste või soolaste toitude valmistamisel. Proovige näiteks "Šokolaadised Blossa-kompvekke" või "Pohla-Blossa-brownie"
Glögi võib julgelt kasutada ka jäätise või juustukoogi valmistamiseks, erinevates marinaadides ja kastmetes, pajaroogades ning Bolognese kastme maitsestamiseks. Lisaks võib punase veini kastmes kasutada punase veini asemel hoopis glögi. 

Glögi sobib hästi erinevate hallitusjuustude, jõulumagustoitude, piparkookide, jõulukringli ja puuviljade kõrvale. 

Kui kaua glögi säilib?

Glögil ei ole tegelikult parim enne tähtaega, seda saab tarbida seni, kuni see maitseb ja lõhnab hästi. Küll aga võib pikaajalisel säilitamisel märgata pudeli põhjas sadet. Avamata glögi pudelit tuleks hoida päikesevalguse ja liigselt külma temperatuuri eest. Päikesevalgus ja temperatuuri kõikumine teevad tavaliselt glögile kõige rohkem kahju ja seetõttu tuleks jooke nende eest kaitsta. 

Näiteks Blossa glögi säilib hästi paar aastat, kuid peale seda võib siiski glögi maitse muutuda. Aja möödudes muutub Blossa maitse kangestatud veinide moodi, kuna vürtsid integreeruvad täielikult veini. See tähendab, et Blossa magus maitse muutub ajaga pigem portveini või šerri moodi. 

Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi