Masi veinikelder
Masi veinikelder

Masi

Masi veinikelder kuulub ajaloolisse Valpolicella Classico DOC veinipiirkonda Põhja-Itaalias. Masi veinide valmistamisel jälgitakse personaalsust ja piirkonnale omast autentsust.

Campofiorin on vein, mille tarbeks Masi võttis osaliselt kasutusele Appassimento meetodi, mida kasutatakse Amarone valmistamiseks. Seda meetodit on mitmed veinikriitikud kirjeldanud kui geniaalset meetodit suurte veinide valmistamiseks. Masi omanik Sandro Boscaini meenutab: „Minu isa Guido oli Campofiorini looja, tänu sellele veinile saime juba siis maailmale näidata Verona piirkonna punaste veinide potentsiaali. Iidsed viinamarjasordid ja uus meetod andsid sel ajal palju kõneainet ja nii loodi alus Itaalia veinivalmistamise uuele traditsioonile.“

Tänaseks on Campofiorin üle maailma tunnustatud kui Veneto piirkonna uut tüüpi veinide eelkäija ja teerajaja. Vein, millel on suurepärane struktuur, täidlus ja komplekssus – just nii kirjeldas Campofiorini esimest korda teisel pool Atlandi ookeani Ameerika veinikriitik Burton Anderson.

Campofiorinil on miljoneid fänne üle kogu maailma, olles samas üks enim jäljendatud veine. Itaalia tuntuim veini- ja toidukriitik Luigi Veronelli kirjutas juba 1972. aastal Campofiorini kvaliteedikindlusest ja selle veini autoritaarsusest. „Vana Itaalia oma kutsuvate aroomidega,” nii alustas Campofiorini kirjeldamist Goffredo Praise (20. sajandi üks suuremaid Itaalia kirjanikke) oma artiklis „Corriere della Sera” 9. veebruaril 1985 ja jätkas: „Vein nimega Campofiorin on üks suuremaid imesid.”

Tänu suurepärasele hinna ja kvaliteedi suhtele on Campofiorin luksus, mida saab iga veiniarmastaja endale lubada. Nii on see tänaseks ilma kahtluseta enim müüv mitte-DOC vein Itaaliast. Campofiorini müük moodustab umbes 30% kogu Masi veinide müügist. Esikohal on siiski Amarone, mida müüakse 70 miljoni euro eest. Masi veinid on saadaval rohkem kui 90 riigis.

Masi veinimaja koduleht

Masi Campofiorin
Masi Campofiorin

Masi Campofiorin

Seda veini valmistatakse ainulaadsel appassimento-meetodil vaid Veneto piirkonnas Põhja-Itaalias. Tegemist on veiniga, mille valmistamisel kuivatatakse osa marju bambusvõredel (Corvina mari) kuue nädala jooksul. Kergelt kuivatatud Corvina marjadele valatakse seejärel peale juba valmis punavein Valpolicella, mille tulemusel tekib teistkordne fermentatsioon e kääritamisprotsess. Teine kääritamine toimub umbes 15 päeva jooksul 18-20°C juures. Järgneb malolaktiline fermentatsioon. See protsess tõstab veini alkoholisisaldust, rikastab värvi, annab veinile juurde pehmeid ja elegantseid tanniine ning täiesti uusi aroome. Vein laagerdub tammevaatides 18 kuud ja pudelis 3 kuud.

Säilitamispotentsiaal 15-20 aastat.

Masi Campofiorin koduleht
Amarone jaoks kasutavad viinamarjad
Amarone jaoks kasutavad viinamarjad

Masi Costasera Amarone Classico

Kvalifikatsioon: Amarone della Valpolicella Classico DOC.

Viinamarjasordid: 70% Corvina, 25% Rondinella, 5% Molinara.

Amarone veine valmistatakse iidsel roomlastele hästi tuntud meetodil, mida kutsutakse „appassimento“ ja mis tähendab viinamarjade kuivatamist. Septembri lõpus või oktoobri alguses korjatud parimad kobarad pannakse bambusraamidel spetsiaalsesse ruumi, mis on varustatud NASA „natural appassimento“ kontrollsüsteemiga. Jaanuari lõpuks on viinamarjad kaotanud 35% oma kaalust. Selleks ajaks tekib ainult Corvina marjadel nn. väärishallitus. Peale õrna pressimist on poolkuivanud marjad osaliselt vartest eraldatud ja fermenteeritakse 45 päeva suurtes Slavoonia tammest vaatides või roostevabast terasest tsisternides õhutemperatuuril, mis on sellele aastaajale kohaselt külm. Seejärel valatakse vein ümber 30-40 hl tünnidesse, kus fermentatsioon jätkub veel 35 päeva koos valitud alkoholikindlate pärmidega. Järgneb malolaktiline fermentatsioon.
2 aastat laagerdub 80% veinist 40-80 hl suurustes Slavoonia tammest vaatides ja 20% väikestes Allier’ ja Slavoonia tammest vaatides. Vaatidest 40% on uued, 30% teist ja 30% kolmandat korda kasutusel. Seejärel küpseb vein veel vähemalt 4 kuud pudelites.

Masi Costasera Amarone on suurepärane säilitamisvein potentsiaaliga 30-35 aastat.

Masi Costasera Amarone Classico
Masi Costasera Amarone Classico

Masi Masianco

Eri viinamarjasordid on korjatud küpsuse kõrgpunktis ja kääritatud eraldi. Pinot Grigio viinamarjad on korjatud augusti lõpus, et võimendada värskeid aroome veinis. Verduzzo viinamarjad on korjatud septembri lõpus ja valmivad edasi restidel 3 nädalat. Pinot Grigio fermentatsioon peatatakse enne malolaktilise fermentatsiooni algust. Verduzzo teeb läbi lühikese matseratsiooniprotsessi ning peale kääritamist vaatides, mille lõpetab malolaktiline fermentatsioon, segatakse kaks erinevat veini kokku.

Viinamarjasort: Corvina 80%, Rondinella 20%.

Masi veinikelder kuulub ajaloolisse Valpolicella Classico DOC veinipiirkonda Põhja-Itaalias ning Masi veinide valmistamisel jälgitakse personaalsust ja piirkonnale omast autentsust. Masi Brolo di Campofiorin on Veneto piirkonna iseloomulikumaid veine, esindades põlvest põlve edasikantavaid väärtusi ja veinivalmistamise traditsioone nagu appassimento või kahekordse fermentatsiooni meetodi kasutamine.

Brolo tuleneb prantsuse terminist clos ja tähendab kivimüüriga piirnevat aeda. Brolo di Campofiorin viinamarjad kasvavad valitud Valgatara di Marano aladel, kus on väga sügavad paekivised settekivimid ja kus 1964.a. valmistati ka esimene Campofiorin.

Kõigepealt valmistatakse 25 päeva jooksul noor punavein Valpolicella. 30% Corvina marjadest asetatakse kuivama. Peale umbes kahe kuu pikkust kuivatamist läbivad Corvina marjad õrna pressimise ning segatakse punaveini hulka, misjärel tekib teistkordne fermentatsioon ehk käärimine. Järgneb malolaktiline fermentatsioon. Kahekordne fermentatsioon tõstab veini alkoholisisaldust, rikastab värvi, annab juurde pehmeid ja elegantseid tanniine ning täiesti uusi aroome. Vein laagerdub 600-liitristes fusti veronesi vaatides 20 kuud (70% Allier ja 30% Slavoonia tammevaatides) ning pudelis 4 kuud.

Suurepärane säilitusvein potentsiaaliga 20 aastat.

Masi Levarie Soave Classico
Masi Levarie Soave Classico
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH