Mille järgi valida Proseccot?

Mille järgi valida Proseccot?

Teeme selgeks, mida tähendavad Prosecco D.O.C. ja D.O.C.G. ning mida tähendavad Spumante ja Frizzante?

Prosecco on Itaalia vahuvein, mida valmistatakse Glera viinamarjast. Glera osakaal veinis peab olema vähemalt 85%. Prosecco vahuvein on tõusnud kõrgelt tunnustatud vahuveiniks üle maailma. Kõige populaarsem ning enimmüüdud Prosecco maailmas on Extra-Dry stiiliga. 

Mida tähendavad piirkonna lühendid Prosecco pudelil?

Lühendid nagu D.O.C. ja D.O.C.G. näitavad Prosecco kvaliteedi astet. D.O.C.G. märgis viitab Prosecco kõrgeimale tasemele. Märgiste taga olevad piirkondade nimed annavad aimu viinamarja päritolust. 

D.O.C. Prosecco – tegemist on määratud piirkonna kvaliteetvahuveiniga Prosecco piirkonnast. D.O.C. Treviso – viinamari on pärit Treviso piirkonnast, mida loetakse paremaks kui tava Prosecco piirkonda. D.O.C.G. Prosecco Conegliano ja Valdobbiadene puhul on viinamarjad pärit Prosecco parimatest küladest.

Prosecco artiklis sees_0

Suhkrusisaldus Proseccos

Kõik Proseccod on valmistatud charmat meetodil, kus veini tasakaalustamiseks lisatakse peale vein teist kääritamist vajalik kogus suhkrut. 

Zero -  alla 3 g/l suhkrut; Brut – kuni 12g/l suhkrut; Extra Dry - 14-20 g/l suhkrut; Dry - 17-32 g/l. Siin kategoorias on juba poolmagusad Proseccod; Demi sec - 32-50g/l suhkrut.

NB! Tarbijad ajavad tihti sassi Brut, Extra dry ja dry suhkrusisaldused. Kindlasti tasub meelde jätta et brut on nendest kuivem ning dry magusaim. 

Millised terminid näitavad gaasi sisaldust Proseccos?

Spumante

Pudelis on rõhku minimaalselt 3 – 6 atmosfääri. Mull on peenem ja pikem ning tänu sellele püsib Prosecco kauem elavam. D.O.C.G. Proseccod on enamasti Spumante‘d. 

Frizzante

Pudelis on rõhku 1 - 2,5 atmosfääri. Frizzante veinid on kerge mulliga ning üldjuhul soodsama hinnaklassiga kui Spumante veinid.

Mullita Prosecco (jah, see on olemas!)

Still Prosecco tootmismaht jääb umbes 5% kanti ning seda toodetakse peamiselt Itaalias kohalikuks tarbimiseks. Tegemist on Glera viinamarjast valmistatud valge veiniga. 

Vaata ka vahuveinide suhkrusisalduse kohta siit.

Rose Prosecco – suve populaarseim jook!

2020.a maikuus otsustasid Prosecco DOC Consortium ja Itaalia Põllumajandusministeerium lubada tootmisse Prosecco Rosé. Rosé Proseccot võib valmistada vaid Glera ning Pinot Noir viinamarjadest, milles Pinot Noir viinamarjade sisaldus võib olla 10-15%. Lisaks tohib Rosé Proseccot  toota vaid Brut ning Extra Dry stiiliga ning Charmat meetodil.

Ole kursis meie uudistega!


Joogikultuuri trendid, uued joogisoovitused ning kokteilide retseptid mugavalt sinu postkasti.

Liitu Joogikultuuri uudiskirjaga

Sisesta oma e-posti aadress