Kala ja vein

Milline vein sobib grillitud ja suitsutatud kalade kõrvale?

Kalaekspert Juha Lindberg kõneleb kala grillimisest ja suitsutamisest ning annab nõu sobiva veini valimisel.

Grillimine annab kalale süte hõngu

Soome kala hulgimüügifirma E. Erikssoni kalaekspert Juha Lindbergi sõnul on grillimine ehk sütel küpsetamine kiire ja vägagi tavaline kala valmistamise viis. Grillimisel pannakse kala terasest valmistatud restile, mis asetatakse kuumadele sütele näiteks kaminasse või lõkkeasemele. Kala küpseb sütel ja saab sellest iseloomuliku maitse.

Väga oluline on, et kalale jäetaks kaitseks nahk peale, siis ei põle kala ära.

Suitsutatud kala ja vein

Kala suitsutatakse külm- või kuumsuitsumeetodil. Kuumsuitsu puhul suitsetatakse kala temperatuuril üle 60 kraadi, mis tähendab, et kala küpseb. Külmsuitsu puhul 20 kraadi juures ei küpse kala mitte soojuse mõjul, vaid see toorvalmib soola toimel. Mõlemad valmistusviisid annavad kalale tugeva suitsuaroomi.

Suitsutatud kala võib serveerida koos aromaatsemate valgete veinidega.

Aromaatsed valged veinid tasakaalustavad oma tugevama aroomiga jõulist suitsumaitset. Suurepärane kooslus on näiteks kuumsuitsutatud lõhe koos ürtide ja tsitrustega ning Uus-Meremaalt pärit värske, aromaatne, tsitruseline ja kergelt ürdine Matua Marlborough Sauvignon Blanc.

Veidike rasvasemad valged kalad nagu näiteks suitsutatud angerjas sobib veidikene tugevama kehaga valge veiniga, milleks võib olla Can Sumoi Xarel-lo või Aveleda Alvarinho. Mõlemal veinil on keskmine täidluse ja ilus elav happesus, et tasakaalustada tugevat suitsumaitset ja kala rasvasust.

  1. Matua Sauvignon Blanc
    Matua Sauvignon Blanc
    Värske, karge ja puuviljane valge vein on ideaalne kaaslane aasiatoitudele ja mereandidele.
    10,99 €
    14,65 € / l

Rasvast kala on lihtsam suitsutada

Suitsutamiseks sobivad väga erinevad kalaliigid. Lindbergi sõnul on näiteks angerjas, siig, hõrnas, forell, lõhe, räim ja lest head nii külm- kui ka kuumsuitsuga.

Kui kala tahetakse suitsutada ise näiteks suvisteks koosviibimisteks, tuleks valida rasvasem kala. Väherasvaste kaladega peab olema väga hoolikas ja kogemustega valmistaja, sest need võivad kergesti ära kuivada.

Kalameistri sõnul on siinkohal kindel valik terve siig, hõrnas, forell või Läänemere vabalt kasvanud lõhe. Kui tahetakse suitsutada haugi, tuleks valida järvest püütud haug, mis on meres leiduvast sugulasest täidlasem. Nimetatud kalaliigid on ka üsna laialt levinud, mistõttu neid on päris lihtne leida. Kui kriteerium on ka kala välimus, soovitab Lindberg suitsuhõrnast, mis on väliskujult kaunilt ümar.

Kala olgu värske ja kodumaine

Lindbergi sõnul peab kala nii suitsutamisel kui ka grillimisel olema kindlasti värske ja seepärast ka kodumaine. Külmutatud kalast, näiteks Kanada siiast valmistatud suitsukala, tuleks vältida.

Grillimisel kasutada värsket ja kodumaist kala.

„Kala külmutamisel selle rakud purunevad. Külmuv vesi paisub rakkude sees ja rakud lähevad katki. Sulamisel hakkab kala seega kuivama ja kalaliha struktuur ei ole enam endine. Külmutamisest tekib kalale ka pisut ebameeldiv maitse,“ selgitab Lindberg.

Erinevatest kaladest mõnus suupistetaldrik

Lindbergi sõnul on lõhe nii grillitult ja suitsutatult kui ka õrnsoolatult ja ka muul viisil valmistatuna soomlaste ülivõimas lemmik läbi kogu aasta.

Lindberg kutsub siiski üles proovima julgelt ka teisi kalaliike. Näiteks soovitab ta võtta eeskuju Hispaania tavernidest, kus pakutakse erinevaid liha- ja juustuvalikuid, ja koostada suvise peoõhtu suupistetaldrik hoopis erinevatest kaladest.

„Suupistelauale võib panna erinevaid kalasid, näiteks suitsuhõrnast, õrnsoola siiga ja lõhet ning igasugu muid kalaroogi. Lisaks pakkuda juurde head vormileiba ning tartar- või külma jogurtikastet ja sinepikastet,“ juhendab Lindberg.

Hea veinivalik suvisele kalaküllasele suupistetaldrikule oleks värske, mineraalne Riesling, Leitz 4 Friends Riesling, või veidike kergema stiiliga Chablis, La Chablisenne Chablis Le Finage.

  1. Masi Modello Bianco delle Venezie
    Masi Modello Bianco delle Venezie
    Masi Modello Bianco on modernne Põhja-Itaalia vein, mis on inspireeritud Veneetsia väärtustest ja kohalikest traditsioonidest.
    8,99 €
    Laost otsas
Toggle Nav