Viinakokteilid

Moes on kerged ja värsked vodka kokteilid!

Altia Global Brand Ambassador Mikael Karttunen ennustab värskete, puuviljaste ja selgete maitsete naasmist kokteilimaastikule. Kokteili värskuse peamiseks aluseks on neutraalse maitsega baasalkohol, mis sobib erinevate jookide valmistamiseks.

Värske trend – klassikalised viinakokteilid

Viin on läbi aegade olnud populaarne kokteilide koostisosa. Trendikad baarmenid hakkasid 2000. aastate alguses sellest siiski vähehaaval loobuma ning asemele tulid džinn, viski ja rumm. Nüüd, 15 aastat hiljem, on viin taas rambivalgusesse astumas.

Karttunen põhjendab oma seisukohta rahvusvaheliste premium-baaride kokteilivalikutega.

Viimase 15 aasta jooksul on baarides valmistatud kangeid jooke, mis on tulvil maitset ja aroome. Kokteilidesse  kuulus kindlasti pruun alkohol. Jook pidi olema lühike, kange, rikkalik ja soovitatavalt mõrkja maitsega. 

„Trendid tulevad ja lähevad. Tänaseks on tagasi 70ndad – moes on taas värviküllased, kerged ja värsked kokteilid,“ 

Vaarika kokteil

Värskete ja pikkade kokteilidega kuulsaks saanud viin teeb comeback'i, kuid täna eelistatakse käsitööviina, millel on oma valmimise lugu ning autentne maitse.   

„Ehe lugu, läbipaistvus, traditsioonid ja käsitööhõng – need on viina uue tulemise võtmesõnad,“ leiab Karttunen.

Vodkamartiini miniatuursel kujul

Martiini on klassikaline kokteil, mida valmistatakse džinnist ja vermutist ning kaunistatakse oliivi või sidrunikoorega. Vodkamartiini puhul kasutatakse džinni asemel viina ning klassikaline vodkamartiini valmib tänapäeval miniatuurses suuruses.

„Martiinis on ühendatud värskus ja lihtsus, kuid teisest küljest on tegemist kange kokteiliga, sest see klassikaline jook koosneb vaid alkoholist.“

Tarbijaid köidab martiini idee, mis on osalt seotud James Bondi luksusliku kuvandiga, kuid täna serveeritakse seda väiksemast klaasist.

„Baarmenide vastus sellisele väljakutsele on mini-martiini: kena 7 cl martiiniklaas, millest saab kokteili tarbida paari lonksuga. Maitseb hästi ning samas saab tunnetada kuulsat martiini atmosfääri,“ kirjeldab Karttunen.

Karttunen on juba täheldanud, et martiinid pakuvad sedavõrd palju huvi, et neist koostatakse degusteerimiskomplekte. Kuidas kõlab näiteks kolme mini-martiini degustatsioon?

Kirgas Cosmopolitan

Vodkapõhiste kokteilide kaasaegne klassika Cosmopolitan saab samuti uue hingamise miniversioonis ja pisut tuunituna. Selles joogis kasutatav jõhvikamahl on nüüd ise tehtud, mõnel juhul ka külmpressitud või fermenteeritud. Modifikatsioonid ja uued vaatenurgad muudavad tuttavad joogid uuesti põnevaks.

Modernne Cosmopolitan võib olla ka värvitu. Baarides on hetkel populaarsed mõned erimeetodid nagu laktofermentatsioon ja piimselitus. Fermenteerimine pehmendab hapuka tooraine maitset. Piimselitus eemaldab joogist kõik tahked osakesed, värvi ja hägususe, kuid maitse jääb alles. Lõpptulemuseks on värvitu vedelik, mida saab kasutada üllatuselemendina: viinast ja piimselitatud vedelikust saab luua läbipaistva joogi, mis maitseb tuttavalt. Sama idee toimib Piña Colada puhul, kus võib kasutada selitatud ananassimahla.

„Kuigi viinadel on pisut erinev maitse, on üldine maitseprofiil alati pehme ja kerge. Viina on kõigist alkoholidest kõige lihtsam panna peaaegu mistahes maitsetega sobima. See on tõeliselt lihtsasti kasutatav kokteilide tooraine,“ rõhutab Karttunen viina mitmekülgsust.

Toggle Nav