Pikalt hautatud lihavõttetall granaatõuna ja bataadirisottoga

Lõuna-Aafrikas kasutatakse palju idamaiseid maitseaineid: praad on maitsestatud kaneeli ja vürtsköömnega.

Talleliha marinaadiga:

Ingredients for 1 person

  • 1 talle tagakints, umbes 2-2½ kg

  • 5 dl türgi või kreeka jogurtit

  • 2 tl vürtsköömneid (jahvatatud)

  • 1 tl kaneeli

  • ½ dl tomatipüreed

  • 3 küüslauguküünt (hakitud)

  • 1 spl värsket ingveri (hakitud)

Ahjuvorm:

Ingredients for 1 person

  • 2 punast sibulat

  • 1 terve küüslauk

  • 3 rosmariinioksa

  • ½ granaatõun (seemned)

  • vett

  • 1 tl soola ½ tl pipart

Kaunistuseks:

Ingredients for 1 person

  • 1 ½ granaatõuna seemneid

  • värsket rosmariini või münti

Bataadirisoto:

Ingredients for 1 person

  • umbes 500 g bataati

  • oliiviõli

  • soola, pipart

  • 1 suur šalottsibul

  • 2 küüslauguküünt

  • 1 spl võid

  • 4 dl risotoriisi

  • 1½ dl valget veini

  • umbes 9 dl head köögivilja- või kanapuljongit

  • 1½ dl parmesani, riivituna

  • soola, pipart

  • 1 spl võid

Preparation

    1. Segage marinaadi komponendid kokku ja hõõruge liha pinnale. Laske üle tunni või kuni 4 tundi marineerida.

    2. Soojendage ahi 170 kraadini (pöördõhuga ahi 150 kraadi). Pange praad suurde sügavasse ahjuvormi ja kallake põhja vett (u 3 cm).

    3. Lõigake granaatõun noaga pooleks ja koputage granaatõunast puulusikaga seemned välja kaussi.

    4. Lõigake punane sibul sektoriteks ja poolitage tavaline mugulsibul. Pange sibulad, rosmariin ja granaatõunaseemned praevedelikku.

    5. Maitsestage praad soola ja pipraga. Katke praetükk tihedalt fooliumiga ja pange ahju küpsema. Kahe tunni pärast vähendage temperatuuri 150 kraadile (pöördõhuga 130 kraadile) ja küpsetage veel 3 tundi.

    6. Tõstke praad ettevaatlikult ahjuvormist välja ja pange puhtasse ahjuvormi. Kallake praevedelik läbi sõela potti. Laske korraks keeda ning maitsestage vajaduse korral soola ja pipraga (kastet võib paksendada maisijahuga).

    7. Seadke ahi 225 kraadile (pöördõhuga 200 kraadi) ja küpsetage tallepraadi veel 10–15 minutit, et pind omandaks kauni värvi.

    8. Kaunistage praad granaatõunaseemnete ja värske rosmariini või mündiga. Serveerige kastme, bataadirisotto ja nt spargliga.

    9. Bataadirisotto jaoks koorige ja tükeldage bataat kuubikuteks. Pange bataadikuubikud küpsetusvormi või ahjuplaadile, tilgutage peale õli ning raputage soola ja pipart. Küpsetage 225 kraadi juures u 20 minutit.

    10. Koorige ja hakkige sibul ja küüslauguküüned ning praadige võis läbi. Lisage riis ja laske sel paar minutit kuumeneda. Kallake juurde valge vein nning segage, kuni vein on riisi sisse imendunud.

    11. Laske teises potis puljong keema. Lisage korraga u 1 dl keevat puljongit risotto hulka. Kui vedelik on imendunud, lisage jälle u 1 dl puljongit ja jätkake, kuni peaaegu kogu vedelik on kasutatud ning riis on peaaegu pehme. Risotto võib jääda pisut vedelaks. Aega kulub 20–25 minutit.

    12. Segage bataadikuubikud risotto hulka ja kuumutage veel korraks. Tõstke pott tulelt ja segage hulka parmesan. Maitsestage soola ja pipraga. Kaunistage rosmariiniga.


Ole kursis meie uudistega!


Joogikultuuri trendid, uued joogisoovitused ning kokteilide retseptid mugavalt sinu postkasti.

Liitu Joogikultuuri uudiskirjaga

Sisesta oma e-posti aadress