Kuidas valmib legendaarne Saaremaa Vodka?

Põllult pudelisse: kuidas valmib Saaremaa Vodka?

Tänavu 25. sünnipäeva tähistav Saaremaa viin on teinud aastatega läbi mitmeid retseptiuuendusi, et jõuda koostise, maitse ja kõrge kvaliteedini, mille poolest jook täna tuhandete eestimaalaste seas tuntud on.

„Viina teekond poelettideni on küllaltki pikk ning oleme iga väiksemagi detaili hoolikalt läbi kaalunud. Nii saavad tarbijad väärikat juubelit tähistada parimaga, mis looduse, teaduse ja tootmistehnika koostöös pakkuda on võimalik,“ räägib Saaremaa Vodka brändijuht Kerli Tamm.Tema sõnul jaguneb Saaremaa viina valmimine laias laastus seitsmesse alljärgnevasse etappi: 

1.    Piirituse tootmine

Kvaliteetne viin saab alguse kvaliteetsest piiritusest. Saaremaa viina valmimiseks ei sobi seega kaugeltki mitte iga piiritus, sest iga kõrvalekalle kvaliteedistandardites ja koostises mõjutab viina maitset. Saaremaa Vodka valmistamiseks kasutatakse kõrgekvaliteedilist ja ülimalt puhast teraviljapiiritust, mille koostis tagab meeldivalt mahedad maitseomadused.

Kuidas valmib Saaremaavodka

Piiritus jõuab Harjumaale, Tabasalu külje all asuvasse tootmistehasesse spetsiaalse veokiga. Kuna piiritus on teatavasti äärmiselt tuleohtlik aine, on Altia tehases selle hoidmiseks eraldi ruum, kus on rakendatud väga ranged ohutusnõuded. Mistahes joogi valmistamiseks piiritust ka vaja poleks, liigub see kogu valmimisprotsessi jooksul ühest mahutist teise mööda kinniseid torusid ega puutu ühelgi hetkel kokku õhuga.

2.    Põhjavee pumpamine ja filtreerimine

Saaremaa viina valmistamiseks kasutatakse põhjavett, mis ammutatakse tehase territooriumil asuvast 145 meetri sügavusest puurkaevust. Eesti põhjavees on rikkalikult erinevaid mineraalaineid ja karedust põhjustavaid kaltsiumi ja magneesiumi soolasid, mis viina kvaliteediomadustele kasuks ei tule. Seetõttu läbib vesi enne piiritusega kokkusegamist minimaalse töötluse, mille käigus filtreeritakse välja põhjavees leiduv üleliigne raud ja mangaan ning alandatakse vee karedust. 

3.    Piirituse segamine veega

Nüüd pumbatakse retsepti järgi mõõdetud kogused pehmendatud vett ja piiritust mööda torustikku mahutisse, kus neist segatakse kokku 40% viin. Viin peab enne filtreerimist ligikaudu ööpäeva nii-öelda stabiliseeruma, kuna vedelike kokkusegamisel käivitub molekulide möll ja tõuseb segu temperatuur.

Saaremaa Vodka tootmine

4.    Viina filtreerimine

Ajalooliselt kasutati traditsioonilise viinavalmistamise puhul söefiltrit selleks, et puhastada viina näiteks klassikalise peavalutekitajana tuntud puskariõlidest kui ka muudest võimalikest lisa- ja jääkainetest. Täna on aga viina valmistamiseks kasutatav piiritus väga kõrge kvaliteediga ning keemilise koostise poolest viin enam filtreerimist tegelikult ei vaja. 

"Saaremaa Vodka on puhas ilma lisanditeta viin ja sellele tootele suhkrut ei lisata."

Saaremaa viina valmistav meeskond on aga otsustanud filtreerida viina siiski nii söe- kui ka hõbefiltriga. Filtreerimine aitab viina maitset mahendada. Viina maitse tasakaalustamiseks võib lisada ka suhkrut, kuid see meetod võib muuta viina töötlemise organismile koormavaks ülesandeks ning halb enesetunne võib olla kiire tulema.

5.    Kvaliteedikontroll

Veel enne, kui valminud viin pudelitesse villitakse, peab tehase kvaliteedimeeskond viima läbi analüüsid viina nõuetekohasuse kontrollimiseks. Toote alkoholisisaldus peab olema segamisel väga täpselt paika timmitud, lisaks viiakse läbi toote sensoorne analüüs ehk lihtsamini öeldes – seda nuusutatakse, maitstakse ja vaadeldakse.

Saaremaa Vodka kvaliteedikontroll

Altia kvaliteedijuht ja tehnoloogid saadavad kullipilguga igat viinatootmise etappi, et poelettidele jõuaks tõe poolest kõrgeimate kvaliteedinäitajatega viin. Kvaliteedikontroll jätkub ka pärast viina müügile jõudmist – igast toodangupartiist võetakse jälgimiseks tootenäidised, mida säilitatakse minimaalselt kaks aastat. Kvaliteedikahtluse korral saab neid tooteid alati kontrollida ja analüüsida. Nii veendutakse Saaremaa Vodka kvaliteedi püsivuses. 

6.    Viina villimine pudelisse

Saaremaa viin jõuab pudelisse tootmisliini abil, mis suudab täita, kinni korkida ja sildiga varustada umbes 8000 pudelit tunnis. Liini esimeses etapis toimub pudelite loputamine. Kuigi tühjad pudelid saabuvad tehasesse kinnises pakendis, tuleb need siiski enne viina villimist loputada, et vältida tolmu või muu peeneosalise mustuse sattumist joogi sisse. Selleks peseb spetsiaalne masin kõik viinapudelid – muidugimõista viinaga! 20% viinalahus pihustatakse tugeva joana tagurpidi asetatud pudelisse nii, et viimsedki tolmukübemed uhutakse pudelist välja. Seejärel liiguvad pudelid konveierliini mööda villimismasinasse, kus iga pudel täidetakse täpselt õiges koguses kvaliteetse viinaga. Sama liini järgmised etapid lisavad pudelile korgi ja etiketi. Enne pakendamist teeb tehasetöötaja viimase kontrolli ning eemaldab liinilt kõik pudelid, mille klaasil paistab silma mõni defekt või mis pole nõuetekohaselt täidetud, korgitud või sildistatud.

8
11
11
11
11
11
11
11
11

Ole kursis meie uudistega!


Joogikultuuri trendid, uued joogisoovitused ning kokteilide retseptid mugavalt sinu postkasti.

Liitu Joogikultuuri uudiskirjaga

Sisesta oma e-posti aadress