Portugal

Portugal on mitmel moel vastuolude riik. Eriti viinamarjakasvatuses, kus on segunenud vanad traditsioonid, käsitöö ja kaasaegne tehnoloogia. Paari viimase aastakümne jooksul on veinitootmine olnud tõusu teel, kuid selle käigus on suured Portugali veinimõisad nagu nt Esporão suutnud säilitada oma identiteedi.

Esporão
– Alentejo juhtiv veinitootja (Portugal)

Esporão mõisas on veini valmistamise traditsioonid tõeliselt pikad ja tugevad. Veinide iseloom tuleneb traditsioonidest ja pinnasest.

Portugal on mitmel moel vastuolude riik. Eriti viinamarjakasvatuses, kus on segunenud vanad traditsioonid, käsitöö ja kaasaegne tehnoloogia. Paari viimase aastakümne jooksul on veinitootmine olnud tõusu teel, kuid selle käigus on suured Portugali veinimõisad nagu nt Esporão suutnud säilitada oma identiteedi.

Esporão mõisas on veini valmistamise traditsioonid tõeliselt pikad ja tugevad. Alentejo veinipiirkonnas paikneva Herdade do Esporão mõisa piirid on olnud samad juba aastast 1267, ja selle juurde ulatuvad veelgi kaugemale kuni Rooma keisririigi aegadesse.

Esporão on Portugali juhtiv kvaliteetveinide tootja, kes püüab valmistada igas hinnaklassis võimalikult kvaliteetseid veine. Veinide valmistamise eest vastutab veinimeistrite rühm, mille juhiks on Austraalias sündinud David Baverstock. Lisaks veinile toodetakse samas ka oliiviõli.

Istandused Alentejos ja Douros

Tänapäeval on tänu veinitootja Quinta dos Murçase ostmisele neil istandused ka Douros. Mõisa omanikuks on Jose Roqutte ja alates 2010. aasta jaanuarist on Herdade do Esporão ja Quinta dos Murças tegutsenud Esporão nime all.

Suurem osa Esporão viinamarjaistandustest paikneb Alentejos. Sellele üsna tasasele ja vaid kergelt künklikule piirkonnale on omased suured mõisad. Herdade do Esporão on piirkonnas esirinnas nii toodetavate koguste kui ka kvaliteedi poolest. Kliima on Alentejos vahemereline: suved on kuumad ja talved külmad. Päikest saab piirkonnas nautida üle 3000 tunni aastas. Just saagikoristusaeg on sademetevaene, mistõttu on viinamarjad väga kvaliteetsed ja veinid puuviljased, maitsestatud soojade ja küpsete aroomidega. Alentejo veinid on tänapäeva Portugalis väga populaarsed, Douro piirkonna kõrval on see üks rahvusvaheliselt kõige paremini tuntud piirkondi.

Kaasaegne tehnoloogia ja keskkonnakaitse

Pika ajalooga Esporão veinimõisas on panustatud kaasaegsesse tehnoloogiasse ja ettevõtte veinikeldrid on Euroopa ühed moodsamad. Ka keskkonnakaitse alal ollakse esirinnas. 2007. aastal liitus Esporão rahvusvahelise Countdown 2010 projektiga, mille abil püütakse peatada loodusliku mitmekesisuse vähenemist. Selle alla kuulub nt erosiooni vähendamine, piirkonnale loodusomaste liikide eelistamine ja ökoturismi arendamine.

Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH