Punaveinikaste
Koostisosad
2 punane või šalottsibul
4 küüslauguküünt
Väike peotäis tüümianit
2 värsket rosmariinioksa
4 lehte loorberit
600 gr punast veini
500 gr värsket kanapuljongit
60 gr võid
15 gr õli
Soola/pipart
Valmistamine
Viiluta sibul poolkuu kujulisteks viiludeks ning purusta ka küüslauk sinna kõrvale (eriti hea oleks veel kui kasutaksid steigi praadimisel alles jäänud panni – veelgi rohkem maitset!
Lisa pannile õli ning prae sibulad klaasjaks, lisa küüslauk, tüümian, loorber ning kuumuta veidi.
Vala pann üle punase veiniga ning lase keema ning kuumuta kuni umbes 1/3 kuni ¼ veinist on alles.
Lisa puljong ning kuumuta kuni alles on umbes ½ kogusest. Kui kasutad poepuljongit, siis kuumuta kuni ¼ kokku.
Valmis kaste peaks olema korralikult kokku hakanud ning katma lusika tagakülje.
Viimase sammune segame ja sulatame sisse või – pidevalt segades, et või kastmest ei eralduks. Maitsesta soola ja pipraga ning sõela abil eemalda kurna üleliigsed tükid (soovi korral võid sibulad sisse jätta, kuid sellisel juhul haki nad väikesteks kuubikutest enne alustamist).
Serveeri meelepärase lisandiga – kas steigi või Beef Wellingtoniga.
Retsepti autor: Rauno Oolberg
Rauno on tõeline kokkamis- ja küpsetamisfanatt, kes on terve elu nautinud hea söögi valmistamist ja nüüd tahab seda ka teistega jagada.