Ameerika kõrvitsapirukas

Kõrvitsapirukas kaneeli, ingveri ja muskaatpähklitega.
Põhi:
200 g nisujahu
100 g või
1 sl suhkur
0,5 tl sool
1 muna
Täidis:
800 g kõrvits (kõrvitsapüreed vajad 400 g)
3 muna
1 sl kaneel
0,5 tl jahvatatud ingver
1,25 tl riivitud muskaatpähkel
0,25 tl sool
400 g (1 purk) suhkruga kondenspiim
Kaunistamiseks::
Vahukoor, kaneel, pekaani- või Kreeka pähklid
1. Lõika kõrvits* sektoriteks. Uurista supilusikaga välja pehme sisu ja seemned.
2. Lao sektorid koor allpool ühe kihina ahjupannile.
3. Küpseta 180 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni kõrvitsa viljaliha on nii pehme, et kahvel läheb eriliselt surumata sisse.
4. Eemalda noaga tõmmates koor ning püreesta kõrvitsa viljaliha. Koogi sees vajad seda 400 g. Ülejäänu, kui seda on, võib tõsta karpi ja sügavkülmutada.
5. Taina valmistamiseks mõõda kaussi jahu, lisa suhkur ja sool.
6. Riivi sisse või. Pudista jahu ja võid sõrmede vahel, kuni tainas on purutaoline.
7. Lisa kahvliga lahtiklopitud muna ja vajuta tainas kokku ühtlaseks palliks.
8. Rulli tainas mittenakkuval pinnal (muul juhul kasuta rullimisel kindlasti jahu) paari millimetri paksuseks kettaks.
9. Tõsta tainas 23 cm läbimõõduga pirukavormi. Vooderda põhi ja ääred. Lase külmkapis 30 minutit seista.
10. Seejärel kata tainas küpsetuspaberiga ja vala sellele raskus, milleks sobivad hästi kuivatatud herned-oad. Neid saad kasutada küpsetamisel korduvalt.
11. Eelküpseta põhja 200 kraadi juures 15 minutit.
12. Eemalda raskus ja küpsetuspaber ja küpseta veel umbes 7 minutit, kuni põhi on kuldne.
13. Sega kausis kõrvitsapüree, lahtiklopitud munad, kondenspiim ja maitseained.
14. Vala tainas eelküpsetatud põhjale.
15. Küpseta 180 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni täidis on peaaegu tahkunud, aga võib veel keskelt üsna kergelt võdiseda.
16. Lase koogil jahtuda, seejärel kaunista vahukoore, kaneeli ja pekaani- või Kreeka pähklitega.
17. Võimalusel kasuta tihkema ja oranživärvilise viljalihaga muskaat- või pähkelkõrvitsat, nii jääb püree paks ja aromaatne. Hariliku kõrvitsa kasutamise puhul võiks püreed enne koogis kasutamist sõelal nõrutada, siis ei ole see liiga vesine.
Mari-Liis Ilover
Retsepti autor: Mari-Liis Ilover
Mari-Liis Ilover on toiduajakirjanik, -fotograaf ja retseptide looja. Mari-Liisi sulest on ilmunud mitmeid kokaraamatuid, ta teeb kaastööd Eesti suurematele toiduajakirjadele ja peab toidublogi “Siit nurgast ja sealt nurgast”.
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi