Põdraraguu
Põdraliha on maitsev ja mis võiks olla naturaalsem kui põder!
600 g põdra- või veisepraadi
3 dl punast veini
1/2 dl sojakastet
1 sibul
20 tera musta pipart
12 kuivatatud kadakamarja
1 loorberileht
2 spl võid, margariini või õli
umbes 4 dl vett
1/2 lihapuljongikuubikut
2 porgandit
1 spl võid, margariini või õli
100 g värskeid metsaseeni
12 pärlsibulat
2 spl mustsõstramahla
1 dl külma vett + 3 spl nisujahu
1 purk hapukoort
1. Lõigake esmalt põdrapraad u 5 cm suurusteks tükkideks.
2. Mõõtke laiemasse vormi punast veini, sojakastet, hakitud sibulat, musta pipart, kadakamarju ja loorberilehti. Pange seejärel lihatükid leeme sisse. Katke vorm kilega ja laske külmikus 1 ööpäev laagerduda.
3. Võtke lihatükid leemest välja ja kurnake leem läbi sõela. Kuumutage pannil rasv ja pruunistage selles kergelt lihatükke. Pange liha potti. Loputage pann veega ja kallake vesi samuti potti.
4. Lisage potti kurnatud maitseleem ja pool lihapuljongi kuubikut. Hautage kaane all üks tund. Lisage vajaduse korral vett. Vett peab olema nii palju, et komponendid oleksid kaetud. Tunni möödudes lisage porganditükid ja poolitatud küüslauk. Keetke veel 20 minutit.
5. Kuumutage pannil rasv ja pruunistage selles kergelt seened. Lisage seened, pärlsibulad ja mustsõstramahl potti. Lisage veel ka vesi ja nisujahu. Segage ja keetke 5 minutit.
6. Kontrollige maitset ja vajaduse korral lisage soola. Lõpetuseks lisage hapukoor ja segage läbi.