Runebergi kook

Runebergi kook on nime saanud Soome rahvuspoeedi Johan Ludvig Runebergi järgi, kes kuulu järgi armastas kooki süüa hommikusöögiks klaasikese punši kõrvale

Koostisosad

  • 200 g margariini või võid

  • 2 dl suhkrut

  • 2 kanamuna

  • 120 g mandleid või 2 dl jahvatatud mandleid

  • 2,5 dl riivsaia ja mõned piparkoogid

  • 1 rukkijahust krõbeleib

  • 2 dl nisu- või grahamjahu

  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • 1 dl magusat dessertveini (n Tarapaca Late Harvest)

  • vaarika- või õunamoosi

  • u 1 dl tuhksuhkrut

  • 0,5-1 sl vett või mahla

Valmistamine

    1. Lööge toatemperatuuril rasvaine ja suhkur kohevaks vahuks. Lisage ükshaaval kanamunad, kloppige korralikult.

    2. Purustage peeneks mandlid, rukkijahu krõbeleib ja piparkoogid, nt köögikombainis. Segage need riivsaia, nisu- või grahamjahu ning küpsetuspulbriga. Lõpetuseks lisage rasvaine ja munavahu hulka jahusegu.

    3. Määrige ümmargused portsjonvormid ja pange neisse ühtlaselt tainas. Küpsetage 175kraadises ahjus umbes 12 minutit või kuni küpsemiseni.

    4. Kui küpsetised on jahtunud, niisutage neid magusa veiniga, nt Tarapaca Late Harvest (umbes 1 spl koogi kohta). Pange peale lusikaga moosi.

    5. Segage tuhksuhkru hulka nii palju vett, sidruni- või muud mahla (või munavalget), et segu oleks pealevalamiseks piisavalt nõtke. Segu võib ka pritsiga moosisilma ümber lasta.


Toggle Nav