Runebergi kook

Aki Wahlmani nõuanne: kookide kastmine magusa veiniga teeb silmad ette ka klassikalisele punšile.
6-8 IN
15-30 MIN
Magustoit
Magustoit
Lisa nimekirja
200 g margariini või võid
2 dl suhkrut
2 kanamuna
120 g mandleid või 2 dl jahvatatud mandleid
2,5 dl riivsaia ja mõned piparkoogid
1 rukkijahust krõbeleib
2 dl nisu- või grahamjahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl magusat dessertveini (n Tarapaca Late Harvest)
vaarika- või õunamoosi
u 1 dl tuhksuhkrut
0,5-1 sl vett või mahla
1. Lööge toatemperatuuril rasvaine ja suhkur kohevaks vahuks. Lisage ükshaaval kanamunad, kloppige korralikult.
2. Purustage peeneks mandlid, rukkijahu krõbeleib ja piparkoogid, nt köögikombainis. Segage need riivsaia, nisu- või grahamjahu ning küpsetuspulbriga. Lõpetuseks lisage rasvaine ja munavahu hulka jahusegu.
3. Määrige ümmargused portsjonvormid ja pange neisse ühtlaselt tainas. Küpsetage 175kraadises ahjus umbes 12 minutit või kuni küpsemiseni.
4. Kui küpsetised on jahtunud, niisutage neid magusa veiniga, nt Tarapaca Late Harvest (umbes 1 spl koogi kohta). Pange peale lusikaga moosi.
5. Segage tuhksuhkru hulka nii palju vett, sidruni- või muud mahla (või munavalget), et segu oleks pealevalamiseks piisavalt nõtke. Segu võib ka pritsiga moosisilma ümber lasta.
Soome luuletaja J. L. Runebergi päeva tähistatakse traditsioonilise Runebergi koogiga. Legend räägib, et selle koogi mõtles omal ajal välja luuletaja naine Fredrika Runeberg, kui mehel magusa järele isu tekkis. Kuna kapis midagi valmis magusat ei leidunud, mõtles Fredrika välja maiustuse parasjagu kapis leiduvatest komponentidest ja nii sündiski kuulus kook.
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi