Röstitud muskaatkõrvits salveipestoga
Röstitud kõrvits:
Koostisosad
1 muskaatkõrvits, u 800 g
4 küüslauguküünt , koorimata
sutsuke tšillihelbeid
veidi jahvatatud vürtsköömneid
2-3 sl oliiviõli
soola
Valmistamine
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Koori kõrvits, puhasta seemnetest ja lõika paari sentimeetri paksusteks lõikudeks. Tõsta ahjuplaadile.
Pista nende vahele koorimata küüslauguküüned (hiljem küpsenuna saad neist sisu välja pigistada ja koos kõrvitsaga süüa).
Lisa tšillihelbed, vürtsköömned, sool ning oliiviõli. Sega käte vahel, nii et kõik kõrvitsatükid oleksid õliga koos. Jälgi, et nad jääksid ühe kihina. Rösti kõrvitsatükke 190 kraadi juures u 40 minutit, kuni pehme ja kuldpruun.
Salveipesto ja krõbedad salveilehed:
Koostisosad
30 g salveilehti (u 2 peotäit)
1 küüslauguküüs
25 g mandleid (21 tk)
170 ml õli (segu extra virgin oliiviõlist ja tavalisest rapsiõlist)
40 g riivitud parmesani
sortsuke sidrunimahla
soola, pipart
Valmistamine
Pesto tegemiseks tõsta kõik vajalik purustajasse ja surista pestoks. See ei pea jääma ühtlane kreem, krõmpsuvad pähklitükid on väga mõnusad. Mis õli puudutab, siis ainult extra virgin oliiviõli jääb liiga mõrkjas, soovitan kasutada õlide segu.
Maitse pestot ja lisa vajadusel sidrunimahla, soola või pipart.
Krõbedad salveilehed:
Koostisosad
võid või oliiviõli
u 15 salveilehte
Valmistamine
Salveilehtede praadimiseks kuumuta pannil õli või või, lisa salveilehed ja prae segades paar minutit, kuni nad on krõbedad. Ettevaatust, et kõrbema ei läheks!
Serveeri röstitud kõrvitsaviile koos pesto ja krõbedate salveilehtedega.
Retsepti autor: Mari-Liis Ilover
Mari-Liis Ilover on toiduajakirjanik, -fotograaf ja retseptide looja. Mari-Liisi sulest on ilmunud mitmeid kokaraamatuid, ta teeb kaastööd Eesti suurematele toiduajakirjadele ja peab toidublogi “Siit nurgast ja sealt nurgast”.