Seened ja vein

Loo täiuslik maitseharmoonia veini ja seentega!

Vein ja seened võivad luua harmoonilisi ja meeldejäävaid kombinatsioone, mis viivad su toidukogemuse uuele tasemele. Vaja on vaid järgida ühte kuldreeglit. Vaata Veiniklubi soovitusi, kuidas valida veini erinevate seeneroogade kõrvale!

Veini ja seente kokkusobitamine võib esialgu tunduda keerulisena, kuid tegelikult on see lihtsam, kui arvata võib. Maitsvate kombinatsioonide leidmisel tuleb vaid järgida kuldreeglit - veini ja toidu maitse ning aroom peavad olema sarnased või hoopis vastanduma. Näiteks, rasvasema toidu kõrvale vali veidikene kõrgema happesusega vein. Kergema toidu kõrvale vali kerge stiiliga vein. Heaks koosluseks on ka soolane toit ja magusamapoolne vein.

Veini ja toidu maitse ning aroom peavad olema sarnased või hoopis vastanduma.

Seened on tuntud oma maalähedase ja umami rohke maitse ning ainulaadse tekstuuri poolest, mistõttu on vein seente kõrval suurepärane kaaslane, täiustades ideaalselt nende unikaalseid ja rikkalikke maitseomadusi. Koos võivad need luua harmoonilisi ja meeldejäävaid kombinatsioone, mis viivad su toidukogemuse uuele tasemele.

Klassikaline seenerisoto on üks veinisõbralikumaid toite!

Seentel võib olla üsna tugev ja täidlane maitse, mõned neist võivad meenutada isegi liha. Sellist täidlast ja rikkalike omadustega maitseprofiili nimetatakse viiendaks maitseks ehk umamiks. Suurepärane viis toidus tugevat umami maitset tasakaalustada, on kombineerida seda koos happelise ja kergelt tanniinse veiniga.

  1. joogikultuur/19Crimes-Chardonnay-valge-vein
    19 Crimes Chardonnay
    19 Crimes Chardonnay on kriminaalselt kreemise maitsega, mida täiustavad puuviljased noodid.
    9,99 €
    13,32 € / l

Klassikaline seenerisoto on üks veinisõbralikemaid toite maailmas. Seenerisoto on maitselt kreemine, ümar ja umami rohke, mis sobib hästi erinevate valgete veinidega. Näiteks sobib risoto kõrvale ideaalselt kreemise ja tammevaadi laagerdusega 19 Crimes Chardonnay, kergete vanilje nootidega puuviljane Roche Mazet Chardonnay või värske ja mineraalne Chenin Blanc.

Heaks koosluseks on ka kõrge happesusega Riesling, mis tasakaalustab risoto rikkalikku maitset. Lisaks sobituvad hästi ka Itaaliast pärit Lugana, Soave või siis happelisema ja mineraalsema iseloomuga Pinot Grigio.

NB! Eriti maitsva seenerisoto saad meie metsadest leitavatest kukeseentest või puravikest.

Millised veinid sobivad seentega?

Peale seenerisoto sobivad kreemised ja ümarad Chardonnay veinid erinevate eestlaste poolt armastatud seeneretseptide kõrvale nagu praetud sirmikud või kukeseened. Kreemine Chardonnay sobib hästi ka trühvlipasta või trühvlirisotoga, proovi näiteks troopilise stiili ja keskmise täidlusega Edna Valley Chardonnay valget veini.

Kindlaks paariks seentega peetakse jahedast kliimast pehmete tanniinidega ja alusmetsa nootidega Pinot Noir veine. Proovi näiteks lihaka tekstuuriga grillitud portobello seeni koos veiniga Prantsusmaalt Lõuna-Burgundiast - Cave De Lugny Bourgogne Pinot Noir või hoopis Uus-Meremaalt Matua Pinot Noir.

Veinivalik sõltub ka seente valmistamise viisist.

Veiselihahautis puravikega on maitselt rikkalik ja maalähedane ning tahab enda kõrvale tunduvalt jõulisemat ja tanniinsemat punast veini. Hea valik oleks Põhja-Itaaliast pärit täidlane ja kompleksne Masi Campofiorin, Pugliast pärit tammevaadi laagerdusega Masca Del Tacco Primitivo või hoopis Hispaaniast Rioja piirkonnast elegantne Conde Valdemar Reserva.

Vahuvein ja seened

Vahuvein ja seened võib tunduda küll veidra kooslusena, kuid tegelikult on neil kahel samuti rohkem ühist, kui arvata võib. Seente naturaalne ja maalähedane maitse sobib suurepäraselt pikemalt pärmisettel laagerdunud vahuveinide pähklise ja kreemise maitsega. Eriti hea kombinatsiooni saad, kui sobitada seentest valmistatud kerged eelroad nagu kukeseene bruscettad või grillitud šampinjonid valgehallitusjuustuga koos Champagne´i või Burgundiast pärit Cremant´ga.

Anora Estonia valikust leiad mitmeid kreemikate ja röstiste nootidega Cremant´e: Cave De Lugny Cremant De Bourgogne ja Sainchargny Emerite 2018. Lisaks sobituvad pärmisettel laagerdunud vahuveinid ka suurepäraselt kreemise puravikupüreesupiga.

Veine, mis seentega sobivad, on nii valgeid kui punaseid. Oluline on veinivalikul alati arvestada, milline on seente valmistamisviis ning millega koos neid valmistatakse. Vastavalt nendele teadmistele mõtle, milline on toidu maitse- ja aroomiprofiil ning vali vein, mis oleks, kas sarnaste või vastanduvate maitseomadustega.

Toggle Nav