Seenerisoto

Klassikaline seenerisoto vajab kaaslaseks täidlasemat valget veini näiteks Jean Bouchard Chardonnay 2018 või Masi Levarie Soave Classico.

Koostisosad

  • 1½ l head köögiviljapuljongit

  • 2 sl võid

  • ½ l puhastatud seeni: kukeseeni, puravikke, shiitake-seeni või austerservikuid

  • 2 šalottsibulat

  • 4½ dl risotoriisi (Arborio või Carnaoli)

  • 2 dl valget veini

  • 1 dl värskelt riivitud parmesani

  • soola

  • Värskelt jahvatatud musta pipart

  • 2 sl hakitud lehtpeterselli või murulauku

Valmistamine

    1. Puhastage ja tükeldage seened. Hakkige sibul. Laske kana- või köögiviljapuljong keema tõusta.

    2. Kui kasutate metsaseeni, nt kukeseeni, pange seened potti ja küpsetage, kuni vedelik eraldub ja aurustub. Lisage või ja hakitud sibul ning praadige sibul klaasjaks. Kultuurseened võib panna pannile sibulaga samal ajal.

    3. Lisage riis ja kuumutage võis, kuni see muutub läbipaistvaks.

    4. Kallake potti valget veini ja laske sel keema tõusta. Keetke kokku, kuni vedelik on vähenenud poole võrra. Hakake risotole ühe kulbi kaupa leent lisama, jätke vahe 3–4 minutit või kuni eelmine lisatud vedelik on peaaegu tervikuna riisi imendunud. Segage risotot sageli, et riisist eralduks tärklist ja risoto muutuks kreemjaks.

    5. Risoto valmib umbes 25 minutit. Küpses risotos võib pisut tükikesi tunda olla.

    6. Segage risotole juurde riivitud parmesan ning maitsestage soola ja pipraga. Raputage peale hakitud peterselli või murulauku.


Toggle Nav