Sommeljee valik 2014

Eesti parim sommeljee 2013 Kristjan Markii: "Igal veinil on oma aeg ja koht. Olen spetsiaalselt välja valinud parimad veinid nautimiseks üksi või seltskonnaga nii õdusatel õhtutel kui päikeseküllastel päevadel."
Anna De Codorniu Cava Brut
Selles Hispaaniast pärit klassi­ka­lisel meetodil valmistatud vahuveinis kasutati esmakordselt põhilise koostis­osana Chardonnay viinamarja, millele lisati kohalikke viinamarjasorte. Vahuveini maitses on tunda õuna-virsiku ergast puuviljasust ja happesust, järelmaitses tunneme õrna kreemisust, tsitrust ja ananassi. Hea aperatiiv ja kaaslane mereandidele ja kalaroogadele.
Laroche Chablis
Chardonnay viinamari oma tuntud headuses. Tänu Chablis’ piirkonna ideaalsele kliimale ja pinnasele, milles leidub ohtralt kivistunud koorikloomi, on veinil iseloomulik mineraalsus. Aroomis on tunda värskeid puuvilju: kollast õuna, valget virsikut ja rohekat banaani. Maitse on kuiv, intensiivse ja rikkaliku puuviljasusega. Ideaalne vein mereandide ja suitsutatud valge kalaga.
Masi Masianco
Veneto piirkonnale iseloomulike viinamarjade Pinot Grigio ja Verduzzo segu. Veini valmistamisel on kasutatud viinamarjade kuivatamise meetodit ehk apassimentot. Aroomis on tunda lopsakaid küpseid puuvilju. Maitse on puuviljane ja lilleline, elegantse happesusega. See keskmise täidlusega vein sobib salatite, kergemate linnuliha- ja kalaroogadega.
Kendermanns Riesling Kabinett
Klassikaline Riesling, mille aroomid on elegantselt puuviljased ja magusad (virsiku, küpse õuna ja ananassi noodid koos mineraalsusega). Maitse on lopsakalt puuviljane, mineraalne, kergelt magus ja happeline. Tänu oma kergusele on vein nauditav iseseisvalt ning sobilik tasakaalustama idamaade köökide vürtsikust.

Hoya de Cadenas Verdejo Organic
Klassikaline suvine valge Hispaania vein, mille aroomis on tunda piimanõgeseid, õunakoort, vihjeid meekärjele ja tikrimoosile. Maitse on kuiv, kuid mahlakust lisab lopsakas lillelisus ja puuviljasus. Hea nautimiseks soojal suvepäeval piknikul salatite ja kalaroogadega.
Tarapaca Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc’ile iseloomulikult intensiivse aroomiga vein, kus tunda on tikrit, sparglit, nõgest ja tsitruste värskust. Vein on kuiv, nooruslik, intensiivse puuviljasuse ja värskendavate laimi nüanssidega. Seda karget veini on hea nautida iseseisvalt või kergemate salatitega, kus on lisandiks kitsejuust või suitsukala.
Masi Campofiorin
Ripasso stiilis veinide pioneer, kus on osaliselt kasutatud viinamarju, mis läbinud appassimento. Tänu sellele on vein lopsakama marjasuse, ümaruse ja täidlusega. Aroomis domineerivad küpsed kirsid, punakad ploomid ja magusad vürtsid nagu kakao, kaneel ja vanilje. Maitse on marjane ja mahlakas. Sobib ideaalselt grillitud või BBQ pooltoore veiselihaga.
Nederburg Pinotage
Lõuna-Aafrika veinitootjate au ja uhkus Pinotage on Prantsusmaal levinud Pinot Noiri ja Cinsault’ ristand. Veini aroomis tunneme küpseid musti marju, mille taustal on tammevaadi suitsune ja vürtsikas noot. Maitse on mahlakas, magusalt marjane, mõõdukate tanniinide ja pika järelmaitsega. Serveerida 15  ºC juures grillitud või BBQ kalkuni- või sealihaga
Trapiche Organic Cabernet Sauvignon – Syrah
Veinis on kasutatud 80% Cabernet Sauvignon ja 20% Syrah viinamarju. Aroomis on aimata tumedaid marju (mustsõstart, küpseid musti ploome ja põldmarju), musta pipart ja šokolaadi. Maitse on kuiv, keskmiselt täidlane, vürtsikas ja mahlaka parkainete sisaldusega. Puhas vein puhta liha kaaslaseks.
Eesti parim sommeljee 2013 Kristjan Markii
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH