Sommeljee valik 2016

Eesti parim sommeljee Kristjan Markii on põnevas veinimaailmas töötanud juba pea 15 aastat. Lihtsustamaks Sinu valikut, on kogenud sommeljee välja valinud 12 säravat veini, mille seas leidub midagi igale maitsele ja igaks sündmuseks.

“Vahuvein on tõeliselt trendikas valik. See ilus mullidega jook toob pidulikkust igasse päeva ja lisab sära igale sündmusele. Vahuvein sobib eriliselt hästi mereandide ja kalaroogade kõrvale ning muidugi nautimiseks koos dessertidega.”

Cava Anna de Codorniu Rose Brut
Kataloonias traditsioonilisel meetodil valminud vahuvein Pinot Noiri ja Chardonnay viinamarjadest, mille aroomides tulevad esile maasikad, jõhvikad, greip ja õrn röstine nüanss. Maitse on kuiv, värskendav ja marjane, järelmaitse on elegantne ja erksa happega. Gastronoomiline Cava, millega sobivad paljud road, alates mereandidest ja carpacciodest kuni salatite ja grillitud kaladeni.
Prosecco Corte Delle Calli Extra Dry
Aroomides on esmalt tunda sellele vahuveinile iseloomulikku magusate pirnide karakterit, mida täiendavad karamelliseeritud sidrun ja greip, taustal õrn mandlite nüanss. Maitse on puuviljane ja poolkuiv, pehme karboniseeritusega ning järelmaitses jääb kestma kreemine mandel koos magushapukate tsitrustega. Sobib värskendajaks suvepäeval, seltskonnajoogiks, kergete suupistetega ning Aperol Spritzi valmistamiseks.

“Valged veinid on oma olemuselt särtsakad ja elavad ning just seepärast sobivad need ideaalselt päikeselistesse kevad- ja suvepäevadesse. Valge vein on suurepärane valik kergete ja värskete roogade kõrvale.”

Laroche Chablis
Chardonnayle iseloomulikult on aroomis tunda kevadlilli, õunu ja tsitruseid. Tammevaati ei ole kasutatud ja selle asemel särab veini puhtus ja mineraalne iseloom. Maitses on vein kuiv, keskmise täidlusega, värskete tsitruste ja puuviljaste nootidega, mida täiendab särtsakas happesus ja mereline järelmaitse. Suurepärane vein värskete mereandide, kalaroogade ja nooremate valgehallitusjuustudega.
Batasiolo Gavi
Loode-Itaalia Piemonte maakonna üks säravamaid valgeid veine Cortese viinamarjast. Aroomilt delikaatne ja kevadlillede, tsitruste karakteriga. Maitse on kuiv, kerge ja värskelt tsitruseline, mida täiendab kerge kreemine nüanss, järelmaitses jääb kestma värskendav happesus. Vein, mis sobib iseseisvalt või aperitiiviks ning saatjaks delikaatsetele mereandidele ja valgetest kaladest valminud roogadele.
Masi Masianco
Veneto piirkonnast pärit Pinot Grigio ja Verduzzo viinamarjade segu, kus Verduzzo puhul on kasutatud kohalikku veinivalmistusviisi appassimentot. Seepärast on veinil ekstra-puuviljane karakter küpsete virsikute ja aprikooside ning taustal tsitruseliste ja pähkliste nüanssidega. Kuiv, keskmise täidlusega vein sidrunikreemise happega järelmaitses. Vein sobib salatite, kooreste pastade ning kalaroogadega.
Hoya de Cadenas Verdejo Organic
Veini aroomid on värsked ja puuviljased, esile tulevad apelsiniõied, küps sidrun ja kollane õun, mida täiendab roheliste pähklite nüanss. Maitses on vein kuiv ja ­kergelt nauditav. Maitse on tasakaalus aroomidega, pakkudes sarnaseid puuviljaseid nüansse ja järelmaitses jääb kestma mõnus mandli mõrususe ja värskendava happe kooslus. Sobib tarbimiseks iseseisvalt, kergete salatite, paella ja nooremate juustudega.
Nederburg Riesling
Kirka värvusega Lõuna-Aafrika veinil on aroomides tunda nooruslikkust, värskust ja külluslikkust, kombineerides omavahel laimi ja virsikut koos mahlaka ananassiga. Maitse on puuviljane ja poolkuiva stiiliga, järelmaitses jääb kestma värsketele puuviljadele iseloomulik delikaatne happesus, mis muudab veini mõnusalt värskendavaks. Sobilik nautimiseks iseseisvalt ja koos keskmiselt vürtsikate idamaiste roogadega.

“Punaseid veine iseloomustavad sumedad, sügavad ja lopsakalt marjased maitsed, mis sobivad nautimiseks jahedatel õhtutel või erinevate grill- ja liharoogade kõrvale.”

Nebla Tempranillo
Punane vein ühest Hispaania parimast piirkonnast – Ribera del Duerost. Aroomides on tunda metsmaasikaid, põldmarja, arooniat ja küpseid ploome koos nelgi ja vanilje nüanssidega. Maitse on kuiv, täidlane ja tammelaagerdusest tulenevate parkainetega, marjaste nüansside täiendusega. Sobilik vein liharoogadega – lambafilee või karree, veisesteik medium küpsusastmes, poolkõvad lambapiimajuustud nagu Manchego või Pecorino.
Kendermanns Dornfelder
Dornfelder on Saksamaa üks enim kasvatatud punaseid viinamarju, millel on iseloomulik maasikate, vaarikate, põldmarjade ning mustikatega karakter. Aroome täiendab röstine vihje tammevaadile. Vein on maitses marjane ja kerge, järelmaitses pehme parkaine ja mahe happesus. Ideaalne suvine vein, mida nautida 12–14 °C juures iseseisvalt, kana- või pardilihaga, maksaroogadega ning nooremate valgehallitusjuustudega.

Masi Campofiorin
Ripasso-stiilis veinide pioneer, milles on kasutatud appassimento valmistusviisi. Aroomis domineerivad moosised kirsid ja ploomid ning vanilje, kaneeli ja röstised nüansid. Maitses on vein kuiv, keskmise täidlusega, lopsakalt marjane, järelmaitse on pikk, kantud pehmete parkainete ja vürtside ansamblist. Sobib tomatiste pastadega, hautatud veise-, lamba- või ulukilihaga, seenerisoto ja kõvemate juustudega.
Nederburg Edelrood
Lõuna-Aafrika vein, valmistatud Cabernet Sauvignoni ja Merlot’ viinamarjadest ning laagerdatud Prantsuse tammevaatides. Aroomis mustsõstra ja ploomide karakter, musta pipra ja kakao nüanssidega. Kuiv ja täidlane, maitses on kombineeritud marjasus ja puidust tulenevad parkained, mis kestavad järelmaitses koos marjase happesusega. Sobib rasvasemate liharoogadega: searibi, veiseantrekoot, lambaliha või lihahautised
Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon
Tšiili üks parimaid stiilinäiteid Cabernet Sauvignoni jõu ja elegantsi kooslusest. Aroomides domineerivad mustsõstra liköörised noodid ning musta pipra, kohvi ja vürtside nüansid tammevaadis laagerdumisest. Maitses on vein kuiv ja üle keskmise täidlane, marjane ja siidiste parkainetega, mis jäävad järelmaitses pikalt kestma. Grillitud pooltoored lihad ja kõvemad juustud toovad esile selle veini parimad omadused.
Eesti parim sommeljee 2015 Kristjan Markii
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH