Vinområde i Chile

Syrah või Shiraz – sama viinamari, kuid erinev vein?

Millised on Syrah ja Shiraz viinamarjade erinevused ning kuidas mõjutavad need erinevused veini maitset?

Syrah on Prantsusmaalt pärit viinamarjasort, kuid Austraalias tuntakse seda viinamarja Shiraz nime all. Syrah on üks vanemaid viinamarjasorte maailmas ja sellest valmistatakse väga erinevaid veine alates roosast kuni täidlaste punaste veinideni.

Syrah või Shiraz?

Kuigi Shirazi ja Syrah’i peetakse üheks viinamarjasordiks, võivad oma olemuselt need väga erineda. Nimelt muudab veini stiili ja omadusi suures osas see, millises kliimas ja pinnases viinapuud kasvavad, kuidas neid viljeletakse ning kuidas toimub veini kääritamine.

Euroopas kasvatatakse viinamarja, mida tuntakse Syrah nime all ning väljastpoolt Euroopat, Uue-Maailma piirkonnas, nimetatakse seda viinamarja Shiraz nimega. Kuigi on erandeid, kus nimetatakse ka Uues Maailmas Syrah nimeliselt veine!

Syrah Euroopas

Syrah on pärit Prantsusmaalt Rhône'i piirkonnast, kuid tänaseks kasvatatakse seda ka Itaalias ja Hispaanias. Kuuma kliimaga kohanenud Syrah viinamarjad on paksu kestaga ning sisaldavad rohkelt suhkrut ning parkaineid. Lisaks on Syrah viinamari väga aromaatne.

Värvuselt on Syrah vein tumedamat värvi, lausa mustjas, noored veinid võivad olla ka violetse tooniga.

Syrah serveerimissoovitus!

Euroopa Syrah on tavaliselt kõrgema happesusega ning mitmekesise karakteriga, tihti suitsuse ja maalähedase iseloomuga. Syrah sobib kõige paremini punase liha, uluki-, veise- ja lambaroogade kõrvale.

Uue-Maailma Shiraz

Shiraz on üks esimesi viinamarjasorte, mida Austraalias kasvatama hakati ning on tänaseni seal üheks populaarsemaks viinamarjasordiks.Esimeste Shirazi viinamarjaistanduste ajalugu pärineb aastast 1843 ning just Austraalias kasvavad ühed vanimad Shirazi viinapuud, mis on endiselt kasutusel. 

Shiraz serveerimissoovitus!

Shiraz veinid on marjase maitsega, džemmised ja täidlased. Sobivad suurepäraselt erinevate grill- ja liharoogade kaaslaseks.

Proovi!

Chill Out Shiraz – küllusliku ja puuviljase maitsega  vein on heaks kaaslaseks grillitud punase liha ja BBQ ribide juurde;

Inycon Shiraz Appassimento – poolkuiv ja täidlane vein sobib hästi liharoogade kõrvale;

Wolf Blass Red Label Shiraz Cab. Sauvignon – marjase karakteriga vein sobib lamba- ja veiseliha juurde, pitsa ja pastaroogadega. 

19 Crimes Red Wine – kergesti joodav moosise iseloomuga vein sobib grillitud lihade ja veiseliha juurde. 

Finca Las Moras Cabernet Syrah – täidlase iseloomuga ning marjane Syrah sobib grillitud ja ahjus küpsetatud lihadega;

Ole kursis meie uudistega!


Joogikultuuri trendid, uued joogisoovitused ning kokteilide retseptid mugavalt sinu postkasti.

Liitu Joogikultuuri uudiskirjaga

Sisesta oma e-posti aadress