kasutatud Mari Moilanen soovitusi
Retsepte ja soovitusi lisaks: www.jotainmaukasta.fi
Juustu ja veini kombinatsioon on see kuulus match made in heaven. Pelgalt mõte sobivalt soojenenud juustutükist teeb suu vesiseks. Veel pisut moosi ja ehk ka natuke pähkleid. Seejärel sõõm veini. Ja sama jälle uuesti.
Tšiili tootja Vina Tarapacá hõrgutav veinisari – tummine punane vein ja konkursil Aasta veinid 2016 auhinnatud Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon, värske ja vürtsikas Tarapacá Reserva Chardonnay valge vein ning mõnusalt värvikas Itaalia vahuvein Masi Moxxé – kõik sobilikud ka juustulaual pakkumiseks.
Vali lauale 5–7 erinevat juustu. Vali noori ja pehmeid juuste, laagerdunud ja tugevamaitselisi, midagi muredat ning natuke kreemist. Traditsiooniliselt pannakse lauale näiteks sini- ja valgehallitusjuustu, lambapiimajuustu, pikalt laagerdunud goudat, parmesani, Emmentali ja koorejuustu. Mahedamate juustude sõpradele meeldivad kindlasti toorjuustud, leibjuust või pehme kitsejuust.
- Mõnusalt aromaatne punahallitusjuust; - Väga koorene valgehallitusjuust; - Sinu enda lemmik sinihallitusjuust; - Mure pikalt laagerdunud gouda; - Emmentali juust - Suurepärane lambapiimajuust.
Varu juustu u 100 g sööja kohta, kui juustulaual olev on peo ainsaks serveeritavaks söögiks.
Võta juustud toatemperatuurile soojenema tund enne serveerimist. Toatemperatuuril pääsevad juustude aroomid paremini esile.
Pane lauale ka midagi magusat:mõned erilised moosid, mett koos pähklitega, kuivatatud puuvilju ja marju, nt datleid, viigimarju, aprikoose, jõhvikaid ja ananassi.
Lisa lauale ka midagi hapukat:värskeid puuvilju, näiteks pirne, viigimarju, õunu, viinamarju ja ananassi. Köögiviljadest sobivad lauale varsseller, porgand ja paprika.
Hea idee on serveerida osa juustu toidu sees, näiteks sooja pirukana või puuvilju, pähkleid ja juustu sisaldava salatina, põnevate juustu-aedviljavarraste või esindusliku marjadega kaunistatud ahju-Briena.
Pane lauale krõbeda koorikuga maaleiba või seemneleiba ning vali võileivaküpsisteks täistera- või speltajahust tooteid. Juustude maitsega sobivad kõige paremini lihtsad lisandid.
Paku puuviljast või moosist punast, hapukat või pisut magusat ja värsket vahuveini. Punane vein ei ole alati kõigi juustude juurde sobivaim jook. Näiteks noorte valgehallitusjuustude kõrvale sobib vahuvein ja valge vein tasakaalustab hästi tugevamate juustude rasvasust.
Ahju Brie, Mari Moilanen retsept
500 g ümmargust valgehallitusjustu 2 dl mustikaid 2–3 värsket viigimarja ½ dl vaarikaid või granaatõuna seemneid (mett)
Soojendage ahi 200 kraadini. Pange juust ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile ja küpsetage ahjus 10 minutit. Sellisel moel muutub juustu sisu sulaks, aga koor veel ei murene.
Tõstke juust jalaga serveerimisvaagnale ning kaunistage marjade ja viigimarjasektoritega. Soovi korral võite panna peale veel pisut mett.
Joogisoovitus: Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon
200 g krõmpsu salatit 200 g parmesani 1 dl viinamarju 2–3 värsket viigimarja ½ dl piiniaseemneid 2 viilu maaleiba 1 tl köömneid oliiviõli mett valge veini äädikat musta pipart
Röstige piiniaseemneid kuumal kuival pannil kuni need pisut pruunistuvad. Kuumutage küpsetuspannil oliiviõli. Lõigake maaleib suurteks kuubikuteks. Purustage köömned uhmris ja lisage need koos maaleiva tükkidega küpsetuspannile. Küpsetage tükid krõbedaks ja pisut pruuniks.
Peske salat, viinamarjad ja viigimarjad. Tükeldage parmesan. Segage komponendid lamedas anumas salatiks kokku. Kallake peale mett ja oliiviõli ning tilgutage peale pisut valge veini äädikat. Maitsestage salatit purustatud musta pipraga.
Joogisoovitus: Tarapaca Reserva Chardonnay