Veinipeavalu põhjused – mida peaks veinisõber teadma?

Artiklist saad teada, mis tegelikult veinipeavalu põhjustavad ning milliseid veine tasuks sel juhul proovida.

Neile, kes on alkoholi suhtes tundlikumad, võib õhtul naudingut pakkunud vein ööund segada ning hommikul ebameeldivat peavalu põhjustada. Seni on peamiseks peavalu tekitajateks peetud veinis sisalduvaid tanniine. Viimased uuringud aga näitavad, et veinipeavalu võivad põhjustada ka allergeenid, mis peidavad ennast sinu lemmikveinis – sulfitid ja histamiinid.

Mida teevad tanniinid veinis?

Tanniine leidub peamiselt punases veinis, andes veinile iseloomuliku mõrkja ja kuiva maitse.

Punases veinis leiduvad tanniinid pärinevad nii viinamarjadest, millest vein valmistati, kui ka puidust vaatidest, milles seda laagerdati. Nende hulk veinis võib varieeruda sõltuvalt viinamarjasortidest ja valmistamismeetoditest.

Tanniinide ülesanne veinis ei ole ainult maitse ja struktuuri andmine, vaid need toimivad ka looduslike säilitusainetena, aidates veinil paremini küpseda. Suur tanniinisisaldus on iseloomulik noortele tugevatele punaveinidele nagu Cabernet Sauvignon ja Nebbiolo. Kergemad punased veinid nagu nt Pinot Noir sisaldavad tavaliselt vähem tanniine.

Tanniinid ise ei ole tervisele kahjulikud ning neid leidub ka paljudes teistes toiduainetes, nt tees, šokolaadis ja pähklites.

Mis on kõige levinumad peavalu põhjustajad veinis?

Kuigi senini on enamasti tanniinidega hommikust peavalu seostatud, on tegelikud süüdlased veinis sisalduvad histamiinid ja sulfitid.

Histamiinid on veinides sisalduvad keemilised ühendid, mis võivad teatud inimestel põhjustada allergilisi reaktsioone, millega kaasneb peavalu.

Histamiine leidub tavaliselt rohkem punastes veinides kui valgetes veinides.

Sulfitid on käärimisprotsessi kõrvalsaadusena tekkivaid väävliühendeid (vääveldioksiid SO2), mis toimivad säilitusainena. Veini naturaalsel käärimisel ei teki piisavas koguses sulfiteid, et vein saaks pudelis säilida kauem kui paar kuud. Seetõttu lisavad veinitootjad veini sulfiteid, et parandada veini säilivusaega ning vältida veini oksüdeerumist. Sulfiteid leidub rohkem punastes veinides ja dessertveinides.

Sulfitid on märgitud veini tagumisel etiketil - „Contains Sulfites (SO2)".

Milliseid veine eelistada, et vältida hommikust peavalu?

Kui oled märganud, et vein põhjustab peavalu, tasub proovida erinevaid veine, et leida endale sobivaim. Tundlikele veinijoojatele võivad sobida kõige paremini kuivad valged veinid, maheveinid või madala alkoholisisaldusega veinid.

Proovi! Meie e-poest leiad Ruby Zin punase pakiveini, mis on madala tanniinide ja histamiini sisaldusega, et vähendada punasest veinist tingitud peavalude võimalust.

Veinipeavalu - mis seda tegelikult põhjustab

Veinipeavalu ja kuivad valged veinid

Valgete veinide valmistamisel eemaldatakse viinamarjakestad ja muud tahked osakesed kiiremini, mis vähendab histamiinide ja tanniinide sisaldust. Lisaks kasutatakse kuivades valgetes veinides tavaliselt vähem sulfiteid, sest nende valmistamisel esineb vähem oksüdatsiooni probleeme ning need säilivad sageli ka ilma lisaaineteta.

Kokkuvõtteks, kuivad valged veinid sisaldavad tavaliselt vähem histamiine, sulfiteid ja tanniine kui punased, seega tasub nendega katsetada.

Proovi näiteks Masi Masianco valget veini, mis avaneb erakordse värskusega ja millele järgneb ümar rikkalik maitsepalett.

Igapäevaseks tarbimiseks soovitame proovida elava happesusega Roche Mazet Sauvignon Blanc valget veini.

Euroopas on rangemad regulatsioonid sulfititele.

Veinivalikul pea meeles, et Uue-maailma ja USA veinidel võib olla sulfitite kogus kõrgem kui Euroopas toodetud veinidel, sest Euroopas on rangemad regulatsioonid sulfititele kui ülejäänud maailmas.

Veinipeavalu ja maheveinid

Arusaam, et maheveinis üldse sulfiteid ei ole, on väär. Küll aga võivad looduslähedaselt toodetud veinides keemiliste lisaainete ja sulfitite kogused olla märgatavalt väiksemad kui tavalistes veinides. Naturaalveinid sisaldavad sageli vaid veini enda sulfiteid.

Miks see nii on? Sest maheveinide valmistamisel kasutatakse sageli vähem intensiivseid viinamarjade töötlemismeetodeid, mis võib tähendada madalamat tanniinide taset. Lisaks kasutatakse maheveinide tootmisel sageli keskkonnasäästlikult kasvatatud viinamarju, mis võib mõjutada veini üldist kvaliteeti ja maitseprofiili, muutes selle kergemini seeditavaks.

Maheveinidest soovitame proovida gastronoomilisi Can Sumoi veine või 100% orgaanilist Masi Lunatio valget veini. Lisaks leiad vahuveinide valikust erilise mineraalse koostise ja peene mulliga Raventóse Cavad, mis on valmistatud biodünaamilisel viisil.

Veinipeavalu ja madala alkoholisisaldusega veinid

Proovida võib ka madala alkoholisisaldusega veine, mis on kehale kerged ja võivad vähem peavalu tekitada. Otsi poest alla 9 %vol veine. Meie e-poest leiad 9 % alkoholisisaldusega Crafted Collection Riesling´u, mis on saadaval nii klaaspudelis kui ka keskkonnasõbralikus Pouch pakendis.

Veel soovitusi veinipeavalu vältimiseks

Lisaks ülalpool soovitatud veinidele, mida võiks katsetada, ära unusta veini joomise vahel ka vett tarbida.

Iga tarbitud pokaali veini kõrvale joo alati vähemalt klaas vett!

Kui veini jood, ära söö magusat, sest see soodustab peavalu teket! Vältida tuleks ka magusaid veine, nt dessertveine.

Toggle Nav