Tsitruse-beseekook

Kook on kindlasti proovimist väärt ja Pühadelauale sobib see aga kohe päris kindlasti!

Põhi

Ingredients for 1 person

  • 250 g jahu

  • 4 sl suhkrut

  • 1 tl vanillisuhkrut

  • 100 g võid

  • 4 sl külma vett

  • 1 munakollane

  • näpuotsaga soola

Täidis

Ingredients for 1 person

  • 1 greip

  • 3 laimi

  • 1 laimi koor

  • 5 munakollast

  • 400 g kondenspiima

Besee

Ingredients for 1 person

  • 6 munavalget

  • 200 g suhkrut

  • sorts laimimahla

Preparation

    1. Surista põhja valmistamiseks ette nähtud komponendid köögikombainis ühtlaseks ja siidiseks tainaks või tee seda käsitsi. Mässi tainapall toidukilesse ja aseta vähemalt 30 minutiks külmkappi tahenema.

    2. Seejärel rulli tainas jahusel tööpinnal lahti ja säti lahtikäiva põhjaga vormi (kasutasin 25 cm läbimõõduga vormi, kuid tainast jagub ka pisut suurema vormi jaoks). Torka tainapõhi kahvliga auguliseks, et see kenasti läbi küpseks ja kata alustuseks küpsetuspaberi ja kas keraamiliste küpsetusubade või kapis leiduvate kuivatatud ubade, riisi, tangu vms-ga. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit, seejärel eemalda kate ja küpseta veel ca 10 minutit, kuni põhi on kena, kuldpruun ja läbi küpsenud.

    3. Täidise jaoks pigista greibist ja laimidest välja mahl, riivi ühelt laimilt koor (kui sul pole spetsiaalset tsitruseriivi, siis ole ettevaatlik koore valge osaga - see võib jätta täidisele pisut kibeda maitse). Vispelda koostisained kokku ja vala koogipõhjale.

    4. Küpseta 160 kraadi juures 20 minutit. Lase pisut jahtuda.

    5. Beseekatte valmistamiseks vahusta toasoojad munavalged pehmete tippudega vahuks ja asu järk-järgult suhkrut lisama. Vahusta korralikult, kuni segu on ühtlane ja läikiv - selleks võib kuluda ca 10 minutit. Lisa sidrunimahl ja sega läbi.

    6. Kata kook ettevaatlikult beseega, alustades äärtest. "Kinnita" besee tainaäärisele ja ehita sealt edasi ringikujuliselt, kuni terve pind on beseega kaetud.

    7. Küpseta 160 kraadi juures veel ca 20 minutit, kuni besee on pealt kena beežika olemisega. Lase koogil kindlasti enne sööma asumist jahutuda.


Ole kursis meie uudistega!


Joogikultuuri trendid, uued joogisoovitused ning kokteilide retseptid mugavalt sinu postkasti.

Liitu Joogikultuuri uudiskirjaga

Sisesta oma e-posti aadress