Vaata Veiniklubi soovitusi juustu ja veini kombineerimiseks!
Juustu ja veini kombineerimisel mõeldakse esmalt punase veini peale, kuid tegelikult oleneb veinivalik alati juustu omadustest. Suurepäraselt sobivad juustude kõrvale ka valge vein, vahuvein või portvein. Põnevat katsetamist!
Toorjuust + kerge valge vein
Toorjuustud on pehme, kreemja või sõmera struktuuriga ning enamasti maheda maitsega. Tuntuimad kreemjuustud on mozzarella, feta, Brillat-Savarin või ahjus küpsetatud leibjuust. Kreemjuustu kerge maitse nõuab enda kõrvale kerget, elava happesuse ja mineraalse alatooniga veine. Sobivad näiteks Rieslingud või õrna mulliga vahuveinid.
Proovi!
Mozzarella + värske ja puuviljase maitsega Corte Delle Calli Prosecco Frizzante
Mozzarella + kuiv ja marjane rosé vein Bodvár N°7
Mozzarella + värske puuviljase iseloomuga Aveleda Vinho Verde valge vein
Leibjuust + poolmagus ning puuviljane Crafted Collection Riesling
Leibjuust + pika tsitruselise järelmaitsega Leitz 4 Friends Riesling
Feta + värske kuiv valge vein Masi Possessioni Bianco Serego Alighieri
Kitsejuust + mineraalne valge vein
Kitsejuust on maitselt täidlasem ja rikkalikum kui lehmapiima juust. Intensiivse maitsega kitsepiimajuustu kõrvale sobib happelisem vein. Klassikaline kombinatsioon on mineraalne Chablis või Sauvignong Blanc.
Proovi!
Mahedama maitsega kitsejuust + värske ja puuviljase iseloomuga La Chablisienne Petit Chablis Pas Si Petit valge vein
Intensviivsema maitsega kitsejuust + aromaatne ja kõrge happesusega Matua Sauvignon Blanc.
Valgehallitusjuust + värske mull
Kreemja tekstuuriga valgehallitusjuust on paljude gurmaanide lemmik. Tuntuimad juustud siin kategoorias on prantsuse päritolu Brie ja Camembert. Pehme valge juustu kõrvale sobib hästi kerge valge vein ja värske maitsega vahuveinid.
Proovi!
Camembert + värske järelmaitsega poolkuiv valge vein Nederburg 5600 Chenin Blanc
Camembert + värske ja puuviljane Inycon Pinot Grigio
Camembert + värske ja elava maitsega Cave De Lugny Cremant De Bourgogne Brut vahuvein
Brie + värske ja elava maitsega Cave De Lugny Cremant De Bourgogne Brut vahuvein
Sinihallitusjuust + magus dessertvein
Sinihallitusjuustu maitsemaailm varieerub mahedast intensiivseni. Sinihallitusjuustu iseloomulik maitse on üldiselt võimas ja soolane ning on suure rasvasisaldusega. Soolaste ja intensiivse maitsega sinihallitusjuustu maitset tasakaalustab magus dessertvein.
Proovi!
Sinihallitusjuust + poolmagus ning mesise iseloomuga Roche Mazet Muscat valge vein
Sinihallitusjuust + magus siidine punane vein Masi Angelorum Recioto
Pehme lehmapiimajuust + poolkuiv valge vein
Pehme lehmapiimajuust sobib hästi neile, kes eelistavad intensiivsema maitsega juustu. Tuntuimad juustud on Livarot ning Pont-l’Évêque, Munster ning Taleggio. Tugevamaitselise juustuga sobib hästi mahlase maitsega vein. Proovige näiteks poolkuiva valget veini või magusamat siidrit.
Proovi!
Taleggio + värske ja mineraalne Aveleda Vinho Verde valge vein
Taleggio + kergelt magusa alatooniga Kendermanns Riesling Kabinett valge vein
Kõvajuust + küps punane vein
Mida kauem kõvajuust on laagerdunud, seda tugevama maitsega see juust on. Tuntuimad esindajad on Emmental, Edam, Gouda, Sage Derby, Double Gloucester, Cheddar, Chesire, Cantal, Comté ning Parmigiano Reggiano.Soolasema maitsega kõvajuustule on heaks kaaslaseks täidlane punane vein või magus portvein, mis tasakaalustab nii intensiivset maitset kui ka juustu rasvasust.
Proovi!
Mahedama maitsega kõvajuust + vürtsikas ning täidlane Edna Valley Cabernet Sauvignon punane vein
Mahedama maitsega kõvajuust +mahlakalt marjane ja küpsete tanniinidega Masca Del Tacco Susumaniello
Intensiivsema maitsega kõvajuust + täidlane ning mesine Ramos Pinto Porto 10Y portvein