Juust ja vein

Vaata Veiniklubi soovitusi juustu ja veini kombineerimiseks!

Juustu ja veini kombineerimise põhireegel on: värske ja kerge vein sobib noore juustu juurde, täidlase maitsega vein pikalt laagerdunud juustu juurde.

Juustu ja veini kombineerimisel mõeldakse esmalt punase veini peale, kuid tegelikult oleneb veinivalik alati juustu omadustest. Suurepäraselt sobivad juustude kõrvale ka valge vein, vahuvein või portvein. Põnevat katsetamist!

Toorjuust + kerge valge vein

Toorjuustud on pehme, kreemja või sõmera struktuuriga ning enamasti maheda maitsega. Tuntuimad kreemjuustud on mozzarella, feta, Brillat-Savarin või ahjus küpsetatud leibjuust. Kreemjuustu kerge maitse nõuab enda kõrvale kerget, elava happesuse ja mineraalse alatooniga veine. Sobivad näiteks Rieslingud või õrna mulliga vahuveinid. 

Proovi!

Kitsejuust + mineraalne valge vein

Kitsejuust on maitselt täidlasem ja rikkalikum kui lehmapiima juust. Intensiivse maitsega kitsepiimajuustu kõrvale sobib happelisem vein. Klassikaline kombinatsioon on mineraalne Chablis või Sauvignong Blanc.

Proovi! 

Valgehallitusjuust + värske mull

Kreemja tekstuuriga valgehallitusjuust on paljude gurmaanide lemmik. Tuntuimad juustud siin kategoorias on prantsuse päritolu Brie ja Camembert. Pehme valge juustu kõrvale sobib hästi kerge valge vein ja värske maitsega vahuveinid. 

Proovi!

Sinihallitusjuust + magus dessertvein

Sinihallitusjuustu maitsemaailm varieerub mahedast intensiivseni. Sinihallitusjuustu iseloomulik maitse on üldiselt võimas ja soolane ning on suure rasvasisaldusega. Soolaste ja intensiivse maitsega sinihallitusjuustu maitset tasakaalustab magus dessertvein. 

Proovi!

Pehme lehmapiimajuust +  poolkuiv valge vein

Pehme lehmapiimajuust sobib hästi neile, kes eelistavad intensiivsema maitsega juustu. Tuntuimad juustud on Livarot ning Pont-l’Évêque, Munster ning Taleggio. Tugevamaitselise juustuga sobib hästi mahlase maitsega vein. Proovige näiteks poolkuiva valget veini või magusamat siidrit. 

Proovi!

Kõvajuust + küps punane vein

Mida kauem kõvajuust on laagerdunud, seda tugevama maitsega see juust on. Tuntuimad esindajad on Emmental, Edam, Gouda, Sage Derby, Double Gloucester, Cheddar, Chesire, Cantal, Comté ning Parmigiano Reggiano.Soolasema maitsega kõvajuustule on heaks kaaslaseks täidlane punane vein või magus portvein, mis tasakaalustab nii intensiivset maitset kui ka juustu rasvasust. 

Proovi!

Vaata ka juustusoovitusi juustuõhtuks SIIT!

7
11
11
11
11
11
11
11

Ole kursis meie uudistega!


Joogikultuuri trendid, uued joogisoovitused ning kokteilide retseptid mugavalt sinu postkasti.

Liitu Joogikultuuri uudiskirjaga

Sisesta oma e-posti aadress