Juust ja vein
Juust ja vein

Vaata Veiniklubi soovitusi juustu ja veini kombineerimiseks!

Juustu ja veini kombineerimise põhireegel on: värske ja kerge vein sobib noore juustu juurde, täidlase maitsega vein pikalt laagerdunud juustu juurde.

Juustu ja veini kombineerimisel mõeldakse esmalt punase veini peale, kuid tegelikult oleneb veinivalik alati juustu omadustest. Suurepäraselt sobivad juustude kõrvale ka valge vein, vahuvein või portvein. Põnevat katsetamist!

Toorjuust + kerge valge vein

Toorjuustud on pehme, kreemja või sõmera struktuuriga ning enamasti maheda maitsega. Tuntuimad kreemjuustud on mozzarella, feta, Brillat-Savarin või ahjus küpsetatud leibjuust. Kreemjuustu kerge maitse nõuab enda kõrvale kerget, elava happesuse ja mineraalse alatooniga veine. Sobivad näiteks Rieslingud või õrna mulliga vahuveinid. 

Proovi!

Mozzarella + värske ja puuviljase maitsega Corte Delle Calli Prosecco Frizzante
Mozzarella + kuiv ja marjane rosé vein Bodvár N°7
Mozzarella + värske puuviljase iseloomuga Aveleda Vinho Verde valge vein 

Leibjuust + poolmagus ning puuviljane Crafted Collection Riesling
Leibjuustpika tsitruselise järelmaitsega Leitz 4 Friends Riesling

Feta + värske kuiv valge vein Masi Possessioni Bianco Serego Alighieri
Feta värske mahlane valge vein Tarapaca Sauvignon Blanc

Kitsejuust + mineraalne valge vein

Kitsejuust on maitselt täidlasem ja rikkalikum kui lehmapiima juust. Intensiivse maitsega kitsepiimajuustu kõrvale sobib happelisem vein. Klassikaline kombinatsioon on mineraalne Chablis või Sauvignong Blanc.

Proovi! 

Mahedama maitsega kitsejuust + värske ja puuviljase iseloomuga La Chablisienne Petit Chablis Pas Si Petit valge vein
Intensviivsema maitsega kitsejuust + poolkuiva iseloomu ning värske happesusega Brown Brothers 18 Eighty Nine Sauvignon Blanc valge vein

Valgehallitusjuust + värske mull

Kreemja tekstuuriga valgehallitusjuust on paljude gurmaanide lemmik. Tuntuimad juustud siin kategoorias on prantsuse päritolu Brie ja Camembert. Pehme valge juustu kõrvale sobib hästi kerge valge vein ja värske maitsega vahuveinid. 

Proovi!

Camembert + värske järelmaitsega poolkuiv valge vein Nederburg 5600 Chenin Blanc
Camembert + kerge ja puuviljane kuiv valge vein Big 5 of Africa Chenin Blanc
Camembert + värske ja elava maitsega Cave De Lugny Cremant De Bourgogne Brut vahuvein

Brie + värske ja elava maitsega Cave De Lugny Cremant De Bourgogne Brut vahuvein 
Brie + marjane ning täidlane Tarapaca Gran Reserva Pinot Noir punane vein
Brie + lopsaka tooniga marjane Jean Bouchard Bourgogne Pinot Noir punane vein

Sinihallitusjuust + magus dessertvein

Sinihallitusjuustu maitsemaailm varieerub mahedast intensiivseni. Sinihallitusjuustu iseloomulik maitse on üldiselt võimas ja soolane ning on suure rasvasisaldusega. Soolaste ja intensiivse maitsega sinihallitusjuustu maitset tasakaalustab magus dessertvein. 

Proovi!

Sinihallitusjuust + poolmagus ning mesise iseloomuga Roche Mazet Muscat valge vein
Sinihallitusjuust + magus siidine punane vein Masi Angelorum Recioto

Pehme lehmapiimajuust +  poolkuiv valge vein

Pehme lehmapiimajuust sobib hästi neile, kes eelistavad intensiivsema maitsega juustu. Tuntuimad juustud on Livarot ning Pont-l’Évêque, Munster ning Taleggio. Tugevamaitselise juustuga sobib hästi mahlase maitsega vein. Proovige näiteks poolkuiva valget veini või magusamat siidrit. 

Proovi!

Taleggiovärske ja mineraalne Aveleda Vinho Verde valge vein
Taleggio + kergelt magusa alatooniga Kendermanns Riesling Kabinett valge vein
Taleggio + kerge poolkuiv valge vein Barefoot Pinot Grigio

Kõvajuust + küps punane vein

Mida kauem kõvajuust on laagerdunud, seda tugevama maitsega see juust on. Tuntuimad esindajad on Emmental, Edam, Gouda, Sage Derby, Double Gloucester, Cheddar, Chesire, Cantal, Comté ning Parmigiano Reggiano.
Soolasema maitsega kõvajuustule on heaks kaaslaseks täidlane punane vein või magus portvein, mis tasakaalustab nii intensiivset maitset kui ka juustu rasvasust. 

Proovi!

Mahedama maitsega kõvajuust + vürtsikas ning täidlane Edna Valley Cabernet Sauvignon punane vein
Mahedama maitsega kõvajuust + marjane ja liköörne Tarapaca Plus Organic punane vein
Intensiivsema maitsega kõvajuust + täidlane ning mesine Ramos Pinto Porto 10Y portvein

Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi