Vahuvein ja toit

Vahuvein ja toit

Hästi valitud vahuveini peetakse ainsaks veiniks, mida võib serveerida läbi kogu söögikorra. Vaata nõuandeid vahuveini ja toidu kombineerimiseks!

Vahuvein on mitmekülgne ja stiilne jook toidu kõrvale. Kuna vahuveine toodetakse üldjuhul jahedamates tootmispiirkondades, on need juba loomult elavad ja värsked. Tänu erilisele hapukusele mahendavad vahuveinid toidu rasvasust ja aitavad luua tasakaalustatuma terviku. Vahuveinile on heaks kaaslaseks pliinid ja juustud. Ka kergematele magustoitudele leiab kaaslase magusamate vahuveinide hulgast.

Prosecco või Cava aperitiivina

Aperitiiviks ehk söögiisu tõstjaks sobivad kuivad või poolkuivad ning värskelt puuviljased vahuveinid. Vahuvein ongi tegelikult klassikaline aperitiiv. Selle juurde võib serveerida väiksemaid suupisteid nagu oliive ja tapaseid. Proovi näiteks Raventos I Blanc De Blancs.

Itaalias on väga populaarseks aperitiiviks Prosecco vahuvein, mida valmistatakse Põhja-Itaalias Glera nime kandvast heledast viinamarjasordist. Maitse värske ja noorusliku karakteriga Corte delle Calli Proseccot. Vahuveinidel on tähtis koht ka erinevate segujookide juures alates kokteilidest lõpetades boolidega. Vahuvein on näiteks klassikaliste kokteilide Mimosa ja Bellini tähtsaim komponent. Mimosa kokteili retsepti kohta loe rohkem siit. 

Nipp! Vahuveini tuleks kokteilidesse alati lisada kõige viimasena, et mullid joogis kauem püsiks.

Värskendav vahuvein aitab toitu seedida

Vahuvein sisaldab punastes viinamarjades leiduvaid polüfenoole, mis toetavad soolestiku mikrofloorat. Polüfenoolid toimivad antioksüdantidena ja vähendavad organismis vabade radikaalide kahjustavat toimet.

Lisaks räägib vahuveinide kasuks toidukõrvase joogina nende kergus ja selgejoonelisus. Vahuveinid värskendavad tervikut ega jäta suhu rasket järelmaitset. Vahuvein on sobivaks sillaks erinevate toorainete ja maitsepaaride vahel. Näiteks magusapoolsed koorikloomad maitsevad eriti hästi puuviljaste šampanjadega.

Tänu erilisele hapukusele mahendavad vahuveinid toidu rasvasust ja aitavad luua tasakaalustatuma terviku. Frititud vähisabade või jaapani tempura juurde on värske vahuvein suurepärane kergendav kaaslane. Vene köögist naaberrahvaste toidulauale jõudnud pliinid on veinivaliku seisukohast keerukas roog, aga kui rasvas praetud kookide ja soolase kalamarja juurde tarbida klaasike värsket vahuveini, on probleemid lahendatud.

Ka põhjamaises köögis palju kasutatud lõhe on suhteliselt rasvane tooraine, mille juurde on suurepäraseks kaaslaseks kuiv vahuvein või šampanja.

Prosecco toidu kõrvale

Itaalias pakutakse Proseccot sageli enne pearooga ja antipasti valiku juurde. Seega võib jälgida sama loogikat, et pidulikule söömaajale eelnevale suupistelauale võib julgelt juurde sättida näiteks Canevel Brut Proseccot. Samamoodi sobitub Prosecco hästi oliivide, pähklite, krõbeleibade ehk bruschettade, artišoki, seente, mereandide, kala ja veel mitmete suupistelaua staaridega. Just mereannid ja kala on see, mida ka Canevel Prosecco sünnimaal väga sageli süüakse ja loomulikult ka Prosecco juurde pakutakse. Siia valikusse sobivad nii krevetid, karbid, austrid ja muud mereannid. Hea happesus ja tsitrusenoodid sobivad hästi mereandide maitsega kombineerimiseks. Ka lõhe, mis on meil ehk kõige sagedamini pidulikel puhkudel pakutav kala, on väga hea kombinatsiooni proseccoga sobitamiseks.

Proovi!

Pasta Arrabiata + Värske ja kuiva stiiliga Casa Canevel Prosecco Doc Brut.

Röstsaiad krevettidega + Kerge mulliga, värske ja puuviljane Corte Delle Calli Prosecco Frizzante.

Võis praetud väikesed ahvenad + Värske iseloomuga vahuvein Cave De Lugny Cremant De Bourgogne Brut.

Väikesed tapased, jamo serrano, manchego-juust ja oliivid + Siidise maitse ja täidlase olemausega vahuvein Raventos I Blanc De Blancs.

Pliinid, kalamari, hakitud punane sibul ja hapukoor + Peene happesusega ja täidlane vahuvein Raventos I Blanc Textures De Pedra 2015.

Vahuvein ja juust

Ka juustusõpradel tasuks proovida vahuveine toidu kõrvale. Näiteks täidlane ja pikalt pudelis laagerdunud aastakäigu šampanja ning Itaalia Parmigiano Reggiano pakuvad võrreldamatuid kombinatsioone. Küpselt puuviljane Rosé šampanja või Rosé cava ja legendaarsed prantsuse valgehallitusjuustud on teine näide klassikalistest paarilistest.

Kui rääkida üldisemalt Prosecco ja toidu sobitamisest, siis tuleb silmas pidada, et tegemist on delikaatse veiniga, millest võib leida nii tsitruselisi kui ka lillelisi noote, mistõttu ei tohiks teda sobitada liiga tugevamaitseliste toitude või näiteks ka vanade laagerdunud juustudega. Samas nooremate juustudega võib Prosecco moodustada üllatavaid ja suurepäraseid maitsekooslusi. Prosecco ergas hape suudab hästi tasakaalustada võiseid ja kreemiseid noori juustusid nagu näiteks buffalo mozzarella, burrata, ricotta, mõned sinihallitusjuustud või ka kitsejuustud. Ka brie ja camembert juustud võivad Proseccoga ilusaid kooslusi moodustada.

Fresita vahuvein dessert

Magusad vahuveinid dessertide kõrvale

Magusamad vahuveinid on suurepäraseks kaaslaseks kergematele dessertidele. Näiteks marju ja puuvilju sisaldavad desserdid, klassikaline sabayone’i vaht või värskendavad sorbetid on heaks näiteks magustoitudest, mille juurde tasuks õhtu krooniks serveerida magusamat vahuveini. Ka hapukamad ja võrdlemisi kuivad vahuveinid sobivad magustoitude juurde, sest need annavad maitsetele erksust, justnagu hapukad marjad või pisut sidrunit heas küpsetises.

Proovi näiteks:

Crème brülee + Meeldivalt magusa ja kreemja maitsega Cinzano Sweet Edition Dolce. 

Mandli-šokolaadikook + Fresita vahuvein maasikatega.

12
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11
11

Ole kursis meie uudistega!


Joogikultuuri trendid, uued joogisoovitused ning kokteilide retseptid mugavalt sinu postkasti.

Liitu Joogikultuuri uudiskirjaga

Sisesta oma e-posti aadress