Kuidas leida vahuveinide seast oma lemmik?
Kuidas leida vahuveinide seast oma lemmik?

Vahuveinide stiilid ja suhkrusisaldus

Millise stiiliga vahuveini valida ning kui palju need suhkrut sisaldavad?

Vahuvein on väga mitmekülgne jook. Hästi valitud vahuveini sobib serveerida alates eelroogadest kuni desserdini. Poeriiulitel leidub mitme erineva stiiliga vahuveine ning õige valiku tegemine võib olla keeruline. Teeme sinu valiku lihtsamaks – allpool leiad erinevate vahuveini stiilide maitsekirjeldused ja suhkrusisalduse. Head avastamist!

Elavad ja värsked poolkuivad vahuveinid

Vahuveinid, mille valmistamisel kasutatakse reductive tehnikat, on oma olemuselt lillelised, tunda on värsket õuna, troopilisi vilju, laimi ning sidrunikoort. Reductive meetodi puhul puutub vein võimalikult vähe kokku hapnikuga, et vältida vähimatki oksüdatsiooni ja säilitada maksimaalselt värskust.

Sellise meetodiga toodetakse vahuveine, mis on stiililt:
-    Kuiv, kerge
-    Kerge, kuiv, puuviljane ja lilleline
-    Magus ja aromaatne

Kuiv vahuvein

Kuivad vahuveinid valmistatakse klassikalistest vähem aromaatsetest viinamarjadest nagu Chardonnay ja Pinot Noir, mis pärinevad tavaliselt külmema kliimaga piirkondadest.
Kuiva stiili saamiseks on veini lisatud vaid väike kogus magusainet ning tavaliselt on need märgistatud Brut nimega. 

Siia kategooriasse kuuluvad:
-    Non-Vintage Champagne;
-    Brut
-    Extra Brut ;
-    Brut Nature

Kuivades vahuveinides on suhkrusisaldus kõige madalam:

•    Brut nature: 0-3 gramm liitri kohta, suhkrut lisatud ei ole;
•    Extra Brut: 0-6 g/l;
•    Brut: 0-12 g/l.
 

Vahuveinide stiilid

Kerge, kuiv, puuviljane ja lilleine vahuvein

Maitselt kerge, kuid tunda on rohkem lillelisi ja puuvilja noote. Vahuvein on erinevatest sortidest kokku segatud. Näiteks Itaalias segatakse Pinot Grigio viinamarju teistesse baasveinidesse, et saada puuviljast maitset.

Selles kategoorias veine valmistatakse tavaliselt soojema kliimaga piirkondades, nagu Uue – Maailma veinipiirkonnad ja siia kuulub ka Prosecco.

Mõned näited:

-    Brut ja Extra-Dry Prosecco (ka Valdobbiadene); 
-    Franciacorta;
-    Roosad vahuveinid
-    Riesling Sekt (Saksamaalt ja Austriast);
-    Uue- Maailma vahuveinid;
-    Extra-Dry

Kerged ja lillelised vahuveinid on suhkrusisaldusega vahemikus 12-17 g/l. 

Magusad ning aromaatsed vahuveinid

Magusad vahuveinid valmistatakse tavaliselt aromaatsetest viinamarjadest nagu näiteks Muscat. Kui veini on lisatud magusainet juurde, on see märgistatud järgmiselt: 

-    Dry
-    Demi-Sec ja Doux
-    Amabile ja Dolce
-    Brachetto;
-    Asti Spumante.

Nagu nimigi ütleb, on siin kategoorias magusad vahuveinid ning sisaldavad ka kõige rohkem suhkrut:

-    Sec / Dry: 17-32 g/l;
-    Demi-Sec: 32-50 g/l;
-    Doux: 50 g/l.
 

Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi