Tükk šokolaadi tekitab ruttu hea meeleolu. Suurepärane maitse vallutab kogu suu ja šokolaadi intensiivne aroom võtab enda alla ka haistmismeeled. Kuidas suudaks isegi suurepärane vein võistelda šokolaadi täidlase ehedusega?
Tavaliselt on kindla peale minek, kui järgida veini ja toidu ühendamisel rusikareeglit: kohalik toit, kohalik vein. Idamaiste toitude suhtes ei pea aga kohaliku veini ühendamine toiduga paika, kuna kohalikke veine põhimõtteliselt ei olegi. Veini valiku muudab veelgi keerulisemaks idamaiste toitude tugev vürtsikus.
Kalaroad on alati eestlaste toidulauale kuulunud. Veeandidest valmistatakse toite läbi kogu aasta ja need tervislikud road on paljude lemmikud. Maitsvaid kalatoite saab muuta veelgi hõrgumaks värskete valgete või kergemate punaste veinide abil.
Tapased kuuluvad väga tihedalt kokku Hispaania ja hispaaniapärase elustiiliga, kuid on vallutanud ka soomlaste maitsemeeled. Traditsiooniliselt pakutakse tapaseid kohvikutes ja kodustes baarides lõuna- ja õhtusöögi vahel.
Toidus kasutatav alkohol kuulub iga kodukoka maitseainete kappi. Rusikareegliks on, et toiduvalmistamiseks sobib vein, mida on plaanis tarvitada ka valmis toidu kõrvale. Toiduekspert Tiina Rantaneni nõuannete abil võid proovida toitude maitsestamist erinevate alkoholidega.
Grillitud ehk sütel küpsetatud ja suitsutatud kalad kuuluvad suve juurde, kuid muudavad veinivaliku keeruliseks. Soome kalaeksperdi Juha Lindbergi soovitused on igati asjakohased ka eestlaste jaoks. Juha Lindberg kõneleb kala grillimisest ja suitsutamisest ning annab nõu sobiva veini valimisel.