Veiniklubi Rosé veinid
Veiniklubi Rosé veinid

Veiniklubi aitab leida sobiva roosa veini igale maitsele!

Millest lähtuda rosé veini valimisel?

Kõige olulisem on teada, milline vein teile meeldib. Kas magusam, kuivem, happelisem, värskem, puuviljane, marjane või kerge mulliga? Kui see ülesanne täidetud, on edasine juba väga lihtne.

Kuivad veinid

Kuivad veinid võivad olla märkega „Dry“, kuid ei pruugi seda olla. Kui võtate Prantsusmaa Provence piirkonna Rosé, millel on märge AOC, on tegemist kvaliteetveiniga Provence piirkonnast, mis reeglina on kuiva stiiliga. Seevastu aga enamik Rosé D’ Anjou veine (roosa vein Prantsusmaalt Anjou piirkonnast) on magusama stiiliga.
Uue maailma veinidel on tihtipeale tagumisel etiketil kirjeldus, kus leiab märke ka kuivuse kohta (Dry, Medium Dry, Medium Sweet, Sweet) või lausa suhkrusisaldus L kohta, et saada aimu veini magususastmest.

Veini magususaste

Vastaval EU reglemendile on kasutusel järgnevad terminid veini magususastme puhul: jääksuhkur kuni 4g / L on kuiv vein, e. DRY; 4 – 12g / L on pookuiv vein e. MEDIUM DRY; kuni 45 g / L kohta on poolmagus vein e. MEDIUM SWEET ja rohkem kui 45 g / L on magus vein, e. SWEET.

Roosade veinide valmistamise meetodid

Lisaks magususastmele on oluline teada, et roosasi veine valmistatakse erinevatel meetoditel. Kõige kuulsam viis kvaliteetse roosa veini valmistamiseks on kestade lühiajaline kontakt mahlaga (matseratsioon), mille käigus (punastest) viinamarjakestadest leotuvad aroomi-, värvi-  ja maitseomadused mahla, mida hiljem kääritatakse edasi madalal temperatuuril, et vein jääks värske marjase stiiliga. See meetod on välja töötatud prantslaste poolt ja Prantsuse Rosé veinid on olnud seetõttu etaloniks kogu maailmale imelise kvaliteedi ja tasakaalu poolest.


Lihtsam meetod Uues Maailmas roosa veini valmistamiseks on punase ja valge veini segamine. Kvaliteetsete veinide puhul kasutatakse Uues Maailmas seda meetodit tänapäeval üha vähem, eelistatakse matseratsiooni meetodit.


Veiniklubi on otsustanud  veini valimise teha eriti lihtsaks - asetades erinevad veinid skaalale kuivast magusani!

Vaata veinisoovitusi SIIT.

Soovime põnevat roosade veinide avastamist ja suvist meelolu!
 

Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi