Kuidas valida valget veini?

Seistes poes veiniriiuli ees, võib lai tootevalik silme eest kirjuks võtta. Kuidas leida oma maitsele sobivaim vein? Kuidas teha vahet kuival ja magusamal veinil? Mida tähendavad erinevad terminid etiketil? Mis toitudega veine kombineerida? Neile ja mitmetele teistele küsimustele annab vastused Eesti parim sommeljee Kristjan Markii.

Kuidas valida punast veini?

Seistes poes veiniriiuli ees võib lai tootevalik silme eest kirjuks võtta. Kuidas leida oma maitsele sobivaim vein? Mida tähendavad erinevad terminid etiketil? Mis toitudega veine kombineerida?
Neile ja mitmetele teistele küsimustele annab vastused Eesti parim sommeljee Kristjan Markii.

Vein ja kala

Kalaroad on alati eestlaste toidulauale kuulunud. Veeandidest valmistatakse toite läbi kogu aasta ja need tervislikud road on paljude lemmikud. Maitsvaid kalatoite saab muuta veelgi hõrgumaks värskete valgete või kergemate punaste veinide abil.

Vein ja Aasia toidud

Tavaliselt on kindla peale minek, kui järgida veini ja toidu ühendamisel rusikareeglit: kohalik toit, kohalik vein. Idamaiste toitude suhtes ei pea aga kohaliku veini ühendamine toiduga paika, kuna kohalikke veine põhimõtteliselt ei olegi. Veini valiku muudab veelgi keerulisemaks idamaiste toitude tugev vürtsikus.

Vein ja tapased

Tapased kuuluvad väga tihedalt kokku Hispaania ja hispaaniapärase elustiiliga, kuid on vallutanud ka soomlaste maitsemeeled. Traditsiooniliselt pakutakse tapaseid kohvikutes ja kodustes baarides lõuna- ja õhtusöögi vahel.

Louis Roederer

Louis Roederer on üks hinnatumaid šampanjamaju maailmas. Roedereri eesmärk on teha parimat šampanjat, austades loodust ning arendades viinamarjaistandusi ja veinimaja järgmise põlvkonna jaoks.

Austraalia – julge ettevõtlikusega veiniriik

Austraalia tugevus veinimaana põhineb julges usus ettevõtlusse ja võimes valmistada tänapäeva tarbijatele meeldivaid lopsakalt puuviljaseid veine. Lisaks täidlastele Shirazi viinamarjasordist veinidele valmistatakse austraalia istandustes valmivatest viinamarjadest väga erinevaid vahuveine, kaasaegseid valgeid veine ning mesiselt magusais dessertveine. Sommeljee Antti Uusitalo viib teid tugitoolireisile põnevasse Austraaliasse.

Prantsusmaa - ainulaadne veinimaa

Prantsusmaa on paljude mõõdupuude alusel hinnates maailma suurim ja paeluvaim veinimaa. Euroopa suurriik on enam kui 2500 aastaga arenenud maailma suurimaks veiniriigiks. Lähme koos sommeljee Antti Uusitaloga põnevale tutvumisreisile maailma juhtivasse veiniriiki.

Tšiili – Eesti veinisõprade lemmik

Geograafiliselt pika ja kitsa kujuga Tšiili pakub suurepäraseid eeldusi väga erinevate veinide tootmiseks. Soojas keskorus toodetud mahlakad punased veinid on juba pikka aega eestlaste lemmikud, nüüd on populaarsust kogumas ka jahedamate rannikualade värsked valged veinid. Läheme koos sommeljee Antti Uusitaloga veinireisile Tšiilisse.

Portugal

Portugal on mitmel moel vastuolude riik. Eriti viinamarjakasvatuses, kus on segunenud vanad traditsioonid, käsitöö ja kaasaegne tehnoloogia. Paari viimase aastakümne jooksul on veinitootmine olnud tõusu teel, kuid selle käigus on suured Portugali veinimõisad nagu nt Esporão suutnud säilitada oma identiteedi.

USA

Californias on sobiv kliima ja muld viinamarjaistandike jaoks. Zinfandel on Californiale omane viinamarjasort, millest pressitud rikkaliku aroomiga tintjat veini on juba aastaid kasutatud segatud California bordoopunasele iseloomu andmiseks.

Lõuna-Aafrika – vaheldusrikaste oludega veinimaa

Lõuna-Aafrikal on palju pakkuda värskete valgete ja vahuveinide ning mahlaselt puuviljaste punaste veinide sõpradele. Viimastel aastakümnetel tehtud investeeringud kvaliteeti ja mitmekülgsesse keskkonnasõbralikku mõtlemisse on muutnud Lõuna-Aafrika veinid rahvusvaheliselt populaarseks. Tulge koos sommeljee Antti Uusitaloga tugitoolireisile põnevasse Lõuna-Aafrikasse!

Itaalia

Veinil on Itaalia kultuuris olnud läbi aegade oluline roll. Viinamarju kasvatatakse selle saapakujulise riigi igas maakonnas, arvukad sordid ning eri stiilid muudavad Itaalias seiklemise alati elamusrohkeks. Kõige paremini toimivad veinid toidulaual. Viinimaa Itaalia veinide valikust leiab täiusliku partneri nii argipäevase Bologna kastme kui ka luksusliku ulukiroa kõrvale.

Argentiina

Argentiina jõudmine ülemaailmselt tunnustatud veinimaade hulka on olnud pisut käänuline. Kvaliteedile rõhumine ja rahvusvahelistumine on aidanud Argentiina veinidel paljude veinisõprade südamesse jõuda. Kirglikult ja professionaalselt valmistatud veinidega tuleks teha tutvust ajal, kui grillsüsi kõige kuumem. Käime koos sommeljee Antti Uusitaloga veinireisil Argentiinas.

Hispaania

Hispaania toob paljudele meelde tumepunased ja kuumalt puuviljased punaveinid. Tegelikkuses pakub Pürenee poolsaar veel palju muudki. Erksalt mullitavad Kataloonia Cavad ja Jerezi peened šerrid on Hispaania veinikaardi visiitkaardid. Viinimaa Hispaania veinide valikust leiab sobiva joogi nii mõnusaks tapaste nautimiseks kui ka pidulike einete juurde.

Saksamaa

Saksamaa veiniajalugu ulatub aastasse 100 eKr, kui roomlased ala vallutasid ning seal peatselt ka viinamarju kasvatama hakkasid. Keskaegsed mungaordud rajasid mitmed Saksamaa parimad viinamarjaistandused ja tõstsid sealse viinamarjakasvatuskultuuri kõrgele tasemele. Veini toodetakse enam kui 35 riigis üle maailma. Saksamaal on viinamarjakasvanduste all 247 000 aakrit maad, mis moodustab vaid 1 protsendi kogu ülemaailmselt viinamarjakasvatusele pühendatud maast. Samas valmistab Saksamaa vähem kui 3 protsenti kogu maailma veinitoodangust.
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi