klaasiveinid
klaasiveinid

Veiniklubi soovitab - kuidas leida endale uus lemmikvein?

Viimase aja üks suurimaid trende restoranides ja veinibaarides on pakkuda kallimaid ja eksklusiivseid veine klaasi kaupa, mis loob maitsekogemuse saamiseks täiesti uued võimalused!

Veinivalik algab selle maitsemisest

Kui vaadata Eesti veinikultuuri arengut, siis võrreldes 20 aasta taguse ajaga, elame täna täiesti teises maailmas, mis on täis uusi võimalusi ja tehnoloogiaid. Meile on abiks internet ja spetsiaalsed rakendused telefonides, kust leiame ohtralt arvustusi veinide ja aastakäikude kohta koos hinnangutega tarbijatelt. Nende kasutamine on hea ja annab meile suuna, kuid veini puhul tasub meeles pidada, et lõplik veini meeldimine peitub maitses – teie enda maitses, mitte kellegi teise. Enda kogemus veini maitsemisel on hindamatu väärtusega, sest inimeste eelistused on erinevad. Täna on maitsekogemuse saamiseks täiesti uued võimalused. 

Eksklusiivsed veinid klaasi kaupa 

Viimase aja üks suurimaid trende restoranides ja veinibaarides on pakkuda kallimaid ja eksklusiivseid veine klaasi kaupa. Tehnoloogia areneb tohutul kiirusel ja nii on ka veinimaailm ja veinide tarbimine muutumas ja arenemas. Paljudes restoranides on kasutusele võetud Coravin tehnoloogia. Coravin One Model System täidab veiniklaasi hõlpsasti ilma korki eemaldamata, nii et saaksid nautida ülejäänud veini mõnel teisel sobival päeval. Coravin’i kasutades säilib vein pudelis laitmatult isegi üle aasta - nii naudid iga klaasitäit samast pudelist nagu see oleks värskelt avatud. 

Uus tehnoloogia säilitab veini algsed omadused

Teine innovaatiline tehnoloogia on spetsiaalne veini serveerimise masin, nt. Enomatic Enolite. Enomatic dispenser võimaldab veini otse pudelist klaasi valada läbi spetsiaalse gaasil põhineva süsteemi. 

Miks just gaas?

Gaas takistab veinil oksüdeerumast, mistõttu säilitab vein oma algsed maitse- ja lõhnaomadused.
Tagatud on ka täielik puhtus, sest peale igakordset kasutamist toimub pihustite automaatne puhastamine. Lisaks võimaldab masin täpset statistikat saada ja erinevaid doseeritavaid koguseid seadistada. Masina kasutamisel ei ole takistuseks ka erinevate suuruste ja kujudega pudelid. 
Mõned restoranid on võtnud kasutusele ka spetsiaalse kaardisüsteemi, kuhu raha kandes saab ise masinast erinevaid veine maitsta. 

17veinjaresto

Eksklusiivsed veinid vinoteegist „17 Vein & Resto“

Enomatic Enolite masina ja eksklusiivsete veinide pakkumise võib leida Tallinna uuest vinoteegist „17 Vein & Resto“. Vinoteek on sisustatud modernse skandinaavia stiilis mööbliga ja elava looduse detailidega. Köök on mitmekülgne ning sobib külastamiseks nii päevase lõunaampsu kui ka mitmekäigulise õhtusöögi nautimiseks.
Koha eripäraks on rikkalik veini- ja mullivalik ning eksklusiivsete veinide klaasi kaupa pakkumine Enomatic veini dispenseri abil. 

 

Masi

Masi Single Vineyard Amarone Mazzano aastast 2009

Üks eredamaid näiteid „17 Vein & Resto“ klaasiveinidest on Masi Single Vineyard Amarone Mazzano aastast 2009. Boscaini perekond hoiab unikaalseid veine nagu Amarone Mazzano erakeldris ja müüb neid turgudele ainult limiteeritud kogustes. 1950ndatel alustas Masi perekond esimesena Itaalias projekti „Single Vineyard“ (ühe viinamarja aia veinid). Põhjuseks Valpolicella piirkonna eripära  -  pinnase ja klimaatilised tingimused on sedavõrd erinevad, et viinamarjad valmivad ka erineva stiiliga. Majesteetlikku veini „Mazzano“ nimelisest aiast toodetakse juba 12 sajandist. Viinamarjad on nagu ikka Amaronele kohased: Corvina, Rondinella ja Molinara. Viinamarju kuivatatakse bambusest mattidel 3 – 4 kuud nagu Amaronele kohane ja veini laagerdatakse 5 aastat tammevaatides, et anda veinile arengupotentsiaal. 

Masi Amarone Mazzano - elegantne ja majesteetlik

Masi Amarone Mazzano iseloomujoonteks on aroomis selgelt esile kerkivad liköörsed kirsid ja ploomid. Maitses on tajuda küpse kirsi kõrval isegi mustikaid. Vein on ülimalt pika ja peene järelmaitsega. Seda veini sobib heades tingimustes säilitada ka kauem kui 20 aastat, Masi enda veinimeistri sõnul kuni 40 aastat! Ja kõike seda saab proovida nüüd klaasiga, miks mitte nt. soku välisfilee kõrvale.

Masi Mazzano Amarone 2009 awards:

The Wine Advocate, May 31, 2017, USA 96/100
Vinousmedia.com, May 2017, USA 93+/100
Wine Spectator, May 11, 2016, USA 95/100 (hot wines)
Jamessuckling.com, Nov. 21, 2016, USA 94/100
Bibenda 2017, Italia CINQUE GRAPPOLI (top score)
Guida Oro – I Vini di Veronelli 2017, Italia SUPER TRE STELLE (top score)
Guida essenziale ai vini d’Italia 2017, Italia 96/100 “faccino” doctor wine

Häid maitseelamusi ja uute lemmikveinide avastamist soovib teile Joogikultuuri Veiniklubi!

Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi