Vinho Verde - roheline vein

Vinho Verde – Portugali „roheline vein“

Artiklist saad teada, mille poolest eristub Vinho Verde vein teistest, miks nimetatakse seda „roheliseks veiniks“ ning milliste roogadega sobib see vein kõige paremini.

Vinho Verde – Portugali „rohelise veini“ piirkond

Vinho Verde on Portugali piiritletud DOC kvaliteetveinipiirkond (Denominação de Origem Controlada) nagu Portugali Douro või Prantsusmaa Bordeaux ja Hispaania Rioja. Lisaks on Vinho Verde Portugali suurim - ja üks Euroopa suurimaid - veinipiirkondi.

Mida tähendab „roheline vein“?

20. sajandi alguses ei olnud viinamarjade kasvatamine Portugalis väga levinud. Viinamarju kasvatati peamiselt teiste põllukultuuride kõrval, mistõttu said need ka vähem päikesevalgust. Saagikoristuse ajaks ei olnud marjad veel piisavalt küpsed ning need „rohelised“ viinamarjad määrasidki veini maitse, mida me täna nimetame „roheliseks veiniks“. Oluline on ära märkida, et tänapäeval valmivad kõik veinid siiski küpsenud viinamarjadest.

Rohelise veini nimetus viitab ka noorele veinile, need on kõrge happesuse ja kerge mulliga.

Casal Garcia Vinho Verde

Mis iseloomustab Vinho Verde veini?

Vinho Verde veinid eristuvad teistest veinidest oma värske iseloomu, kõrge happesuse, madala alkoholisisalduse ja kerge mulli poolest.

  • Noored veinid

Vinho Verde veinid valmistatakse kolme kuni kuue kuu jooksul pärast saagikoristust. Veinid on värsked ja puuviljase maitsega, kergesti joodavad ning sobivad koheselt nautimiseks.

  • Madal alkoholisisaldus

Enamik Vinho Verde veine sisaldab alla 11,5% alkoholi ehk tegemist on poolkuiva ja puuviljase stiiliga veinidega. Mida madalam alkoholi protsent, seda suurem on veinis jääksuhkru sisaldus.

  • Kerge mulliga

Ajalooliselt villiti Vinho Verde veinid pudelisse kohe peale esmast alkoholi kääritamist, mistõttu malolaktiline käärimine jätkus edasi pudelis. See pani veini avamisel kihisema ja tarbijatele meeldis see nii väga, et sellest sai Vinho Verde veinide tunnus. Täna lisavad veinivalmistajad villimisel väikese koguse süsinikdioksiidi, et luua veini kerge mull. Võrreldes vahuveiniga, on Vinho Verde mull küll oluliselt mahedam.

Punane ja roosa VinhoVerde

Kogu maailmas tuntakse Vinho Verde valget veini, kuid tegelikult valmistatakse ka punast ja roosat Vinho Verde`t ning isegi vahuveine, mis on valmistatud šampanja ehk traditsioonilisel meetodil.

Tänapäeval hõlmab Vinho Verde üheksat erinevat veinivalmistamise piirkonda ja arvukalt viinamarjasorte. Vinho Verde piirkonnas toodetakse valget, roosat ja punast veini, vahuveini, brändit ja isegi veiniäädikat.

Vinho Verde ja toidusoovitused

Vinho Verde veinid on kõrge happesusega, mistõttu sobivad siia kõrvale kerged toidud, nt grillkala, värske merisiilik, kergelt praetud mereannid, sashimi, krabi või homaar.

Valged Vinho Verde veinid sobivad hästi teravamaitseliste toorjuustude, prosciutto ja Kreeka salatiga. Lisaks on valge Vinho verde suurepärane aperitiiv ning hea kaaslane aasia toitude, salatite, vürtsikad roogade ja sushi kõrvale.

Vinho Verde rosé sobib hästi iseseisvalt nautimiseks, aperitiiviks ja kergete salatite kõrvale.

PS! Valged ja roosad Vinho Verde veinid sobivad imehästi ka prosecco asemel hilisel hommikusöögil või piknikul.

Punane Vinho Verde on happelisema ja kergema kehaga kui enamikud punased veinid. Sobib hästi salatite, külma liha, punase kala ja pardi kõrvale.

Vinho Verde värskete valgete veinide soovituslik serveerimistemperatuur on 6-8°C ning rosé veinide puhul 8-10°C.

  1. Aveleda Vinho Verde
    Aveleda Vinho Verde
    Vivino kasutajate poolt 4,0 punktiga hinnatud vein! Poolkuiv, mineraalne ja värske puuviljase iseloomuga Vinho Verde.
    6,99 €
    9,32 € / l

7
11
11
11
11
11
11
11
Toggle Nav