Eetiliselt toodetud veinid – mõistete selgitus

Mis vahe on maheveinil ja biodünaamilisel veinil? Mida tähendab ausa kaubanduse vein? Teeme mõisted selgeks!

Mahevein

Veinitootmise võib jagada kahte ossa: viinamarjade kasvatamine istandustes ja veini valmistamine veinikeldrites. Viinamarjade maheviljelemises ei kasutata keemilisi tõrjeaineid. Mahevein võib sisaldada tavalisest veinist vähem vääveldioksiide ehk sulfiteid. Sulfiteid, mida tekib veinis mõnevõrra ka loomulikul teel, lisatakse veinile selle oksüdeerumise vältimiseks ja säilivuse parandamiseks. ELi mahetoodete normid näevad alates 2012. aastast ette, et mahesertifikaadiga tähistatud veini valmistamiseks kasutatud viinamarjad on kasvatatud mahedalt ja mahe on ka tootmisprotsess.

 

Biodünaamiline vein

Biodünaamiline vein vastab maheveini nõuetele, kuid lisaks on viinamarjade kasvatamisel järgitud Rudolf Steineri loodud tervikliku maailmavaate teooriaid. Biodünaamilise viljeluse peamine mõte on, et inimene peaks looduse tegevusse võimalikult vähe sekkuma. Seepärast kasutatakse biodünaamilise viljeluse puhul vaid looduslikke väetisi ja tõrjevahendeid. Steineri teoorias on oluline roll ka planetaarsetel liikumistel ja looduse ringkäikudel.

 

Aus kaubandus

Aus kaubandus ehk Fair Trade on eetilise kaubanduse sertifikaat. Pakutakse mitmesuguseid eetiliselt ja keskkonnasõbralikult valmistatud tooteid alates puuvillast kuni puuviljade ja veinini. Aus kaubandus võitleb globaalse vaesuse ja keskkonnakahjude vastu.

Sertifikaadid For life ja Fair for life

Need on samuti eetilise kaubanduse sertifikaadid nagu Fair Trade ehk Aus kaubandus.

 

Vegaanne vein

Veini valmistatakse taimsest viinamarjamahlast, kuid tootmisprotsessis võidakse kasutada ka loomseid tooteid. Enne villimist enamus veine filtreeritakse ja selitatakse. Just selle selitamisetapi käigus võib vein muutuda mittevegaanseks, sest tootjad võivad siin kasutada erinevaid loomseid selitusaineid. Tavalisemad selitusained on näiteks kalaliim, želatiin või muna- ja piimavalk. Vegaansed veinid filtreeritakse mitteloomsete ainete abil, nt savipõhise bentoniidiga.

 

Naturaalvein

Viimastel aastatel on Soome restoranide ja baaride joogimenüüsse jõudnud ka naturaalveinid. Neil puudub ühtne liigitus, kuid üldine põhimõte on, et veini tehakse samal moel, nagu seda on kunagi algselt tehtud. Inimtegevuse mõju veinile püütakse hoida võimalikult väike. Selliseid veine ei filtreerita näiteks üldse ja seepärast võivad need olla hägused. Naturaalveini kvaliteet kõigub tavalistest veinidest märgatavalt rohkem nii aastakäikude kui ka üksikute pudelite lõikes.

 

Koššer

Juutide ühiskondlike ja usuliste ettekirjutuste alusel valmistatud vein.

Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH