Eetiliselt toodetud veinid – mõistete selgitus
Mahevein
Veinitootmise võib jagada kahte ossa: viinamarjade kasvatamine istandustes ja veini valmistamine veinikeldrites. Viinamarjade maheviljelemises ei kasutata keemilisi tõrjeaineid.
Arusaam, et maheveinis ei ole sulfiteid, on väär. Küll aga võivad looduslähedaselt toodetud veinides sulfitite kogused olla märgatavalt väiksemad kui tavalistes veinides.
Sulfitid on käärimisprotsessi kõrvalsaadusena tekkivaid väävliühendeid (vääveldioksiid SO2), mis toimivad säilitusainena. Veini käärimisel ei teki piisavas koguses sulfiteid, et vein saaks pudelis säilida kauem kui paar kuud. Seetõttu lisavad veinitootjad veini stabiliseerimiseks veinile täiendavalt sulfiteid. Sulfitite info on ära märgitud veini tagumisel etiketil - „Contains Sulfites (SO2)".
ELi mahetoodete normid näevad alates 2012. aastast ette, et mahesertifikaadiga tähistatud veini valmistamiseks kasutatud viinamarjad on kasvatatud mahedalt ja mahe on ka tootmisprotsess.
Maheveinide valikuga saad tutvuda SIIN!
Biodünaamiline vein
Biodünaamiline vein vastab maheveini nõuetele, kuid lisaks on viinamarjade kasvatamisel järgitud Rudolf Steineri loodud tervikliku maailmavaate teooriaid. Biodünaamilise viljeluse peamine mõte on, et inimene peaks looduse tegevusse võimalikult vähe sekkuma. Seepärast kasutatakse biodünaamilise viljeluse puhul vaid looduslikke väetisi ja tõrjevahendeid. Steineri teoorias on oluline roll ka planetaarsetel liikumistel ja looduse ringkäikudel.
Aus kaubandus
Aus kaubandus ehk Fair Trade on eetilise kaubanduse sertifikaat. Pakutakse mitmesuguseid eetiliselt ja keskkonnasõbralikult valmistatud tooteid alates puuvillast kuni puuviljade ja veinini. Aus kaubandus võitleb globaalse vaesuse ja keskkonnakahjude vastu.
Sertifikaadid For life ja Fair for life.
Vegan vein
Veini valmistatakse taimsest viinamarjamahlast, kuid tootmisprotsessis võidakse kasutada ka loomseid tooteid. Enne villimist enamus veine filtreeritakse ja selitatakse. Just selle selitamisetapi käigus võib vein muutuda mitte-vegan veiniks, sest tootjad võivad siin kasutada erinevaid loomseid selitusaineid. Tavalisemad selitusained on näiteks kalaliim, želatiin või muna- ja piimavalk. Vegan veinid filtreeritakse mitteloomsete ainete abil, nt savipõhise bentoniidiga.
Vegan veinide valikut näed SIIT!
Naturaalvein
Naturaalveinidel puudub ühtne liigitus, kuid üldine põhimõte on, et veini tehakse samal moel, nagu seda on kunagi algselt tehtud. Inimtegevuse mõju veinile püütakse hoida võimalikult väike. Selliseid veine ei filtreerita näiteks üldse ja seepärast võivad need olla hägused. Naturaalveini kvaliteet kõigub tavalistest veinidest märgatavalt rohkem nii aastakäikude kui ka üksikute pudelite lõikes.
Sustainable Terra Vitis
Märgis on kasutusel Prantsusmaa veinidel, mille tootmisel viljeletakse jätkusuutlikku põllumajandust. See tähendab, et lisaks biodünaamilisele viljelemisele, pööratakse tähelepanu ka põllumajandusmaale – see peab olema hea ja õitsva tervisega. Lisaks kasutatakse efektiivset veemajandust, samuti taimekasvatuse, rohumaade, puude ja loomakasvatuse integreerimist.
Terra Vitis märgistusega veinide valikut näed SIIT!
Koššer
Juutide ühiskondlike ja usuliste ettekirjutuste alusel valmistatud vein.
- Kendermanns Organically GrownVein on valmistatud orgaaniliselt kasvatatud viinamarjadest, ei kasutata kemikaale ega väetisi. Veinivalmistamisel kasutatakse ainult keskkonnasõbralikke meetodeid.7,99 €
- Ballet Demi Sec Carte Noire OrganicPoolmagus keskmise täidlusega puuviljane vahuvein Prantsusmaalt.5,99 €
- Tarapaca Plus OrganicMarjane, täidlane ja liköörne punane vein on suurepärane kaaslane ulukiliha ja veisefilee kõrvale!6,99 €
- La Posada Tempranillo OrganicPuuviljane ja pehme punane vein sobib hästi grillitud liharoogade ja juustude kõvale.4,99 €
- La Posada Verdejo OrganicVeini pehmes ja rikkalikus maitses on tunda mesiseid tsitruse noote ja mahlakat õuna.4,99 €
- La Posada Tempranillo Organic BIBPuuviljane ja pehme punane vein sobib hästi grillitud liharoogade ja juustude kõvale.14,99 €