Kuidas säilitada veini avatud ja avamata pudelis?
Kõik veinid ei lähe seistes paremaks. Mida soodsam vein, seda tõenäolisemalt ei ole see tehtud säilitamise eesmärgil. Tavaliselt on üle 15 - eurostel veinidel eeldused seistes paremaks muutuda.
Anora veinieksperdi Mikael Karttuneni sõnul seostuvad veinide säilitamisega koheselt kallis veiniriiul ja kelder. Veini säilitamist peetakse lausa teaduseks, kuigi see ei ole nii. Samuti kardetakse, et vein läheb kohe halvaks, kui sellega täpselt ümber ei käida.
Kui räägime hinnaklassist, mis jääb alla 15 euro ja eriti keeratava korgiga veinidest, tuleks unustada kõik, mida veini säilitamise kohta õpetatakse. Nende veinide säilitamine serveerimishetkeni on Karttuneni sõnul hooletu.
Säilita ja serveeri veini õigel temperatuuril
Veini säilitamisel kehtivad mõned põhireeglid. Päikesevalgus ja soojus teevad tavaliselt veinile kõige rohkem kahju ja seetõttu tuleks jooke nende eest kaitsta.
"Hoia veine päikesevalguse ja liigse kuumuse või külma eest."
Ära jäta veini otse päikesevalguse kätte lauale või köögi tööpinnale, vaid võimalikult hästi valguse eest kaitstud kohta. Headeks säilituskohtadeks on näiteks köögikapid või näiteks riidekapi sopid.
Veini säilivust mõjutab lisaks päikesevalgusele ja liigsele soojusele veel jahedus, kuna vale temperatuur on veinile kahjuks. Veini ei tohiks jätta pakasega või leitsakuga näiteks autosse.
Lisaks päikesevalgusele võivad veine rikkuda veel tugevad lõhnad, nt lakid ja värvid. Kodus remonttööde ajaks tuleks viia veinid mujale hoiule. Lõhn ei jää külge ühe päevaga, nädala ega paariga, vaid selleks on vaja pikemat aega.
Millisel temperatuuril veini säilitada ja serveerida?
- Valgete veinide säilitamiseks soovitatakse külmemaid temperatuure kui punaste veinide puhul. Valgete veinide optimaalne säilitamistemperatuur on veinist sõltuvalt 6–8 kraadi.
- Serveerimistemperatuur peaks olema aga 10–12 kraadi. Kui veini soovitakse tarbida külmemalt, sobib valge veini puhul ka 8 kraadi. Mida magusam on valge vein, seda jahedam võiks olla serveerimise temperatuur, sest siis ei tule magus maitse liiga tugevalt esile.
Punaste veinide puhul sõltub säilivus veinist ja sellest, kui kaua ja millistel temperatuuridel veini säilitatakse.
- Punane vein säilib ja areneb kõige paremini 13–15 kraadi juures, kuid serveerimiseks sobib pigem 16–18 kraadi.
- Mida kergem on punane vein, seda jahedam võiks olla serveerimise temperatuur. Soojemalt, kui 20 kraadi ei ole soovituslik ühtegi veini serveerida. Samuti tasub punast veini pool tundi enne serveerimist hoida külmkapis.
Õnneks on olemas lihtne viis serveerida veine alati õigel temperatuuril. Soovitan poole tunni rusikareeglit. Valge vein külmkapist välja ja punane vein külmkappi pool tundi enne serveerimist. Nii saavutatakse mõlema veini puhul optimaalne serveerimistemperatuur.
Kuidas säilitada avatud veinipudelit?
Kork tuleks korralikult kinni panna ja avatud veinipudel tuleks panna külmkappi. Alkoholipoes ja veinipoodides on saadaval ka kergesti kasutatavad vaakumpumbad, mille abil saab avatud veinipudelist õhu välja pumbata. Sellisel juhul pikeneb avatud pudeli säilivusaeg paari päeva võrra.
"Valget või punast veini võid säilitada külmkapis mõned päevad."
Avatud vahuveinipudeli jaoks on olemas vahuveinipudeli sulgurid, mis hoiavad mulle pudelis ja vahuveini tarbimiskõlbulikuna avamisest paari päeva jooksul. Ilma sulgurita kaovad mullid avatud pudelist juba mõne tunni jooksul.
Magusad ja kanged veinid säilivad avatuna teistest veinidest paremini – külmkapis paar nädalat või isegi kauem.
Pakiveinide „parim enne“ tähendab seda, kui kaua säilib vein avamata ja avatud kujul. Tavaliselt on avatult säilimisaeg neli nädalat ja avamata kujul umbes aasta.
Kui kaua vein säilib?
Paljud soodsad ja keskmise hinnatasemega veinid (alla 10 euro) on mõeldud lähiajal tarbimiseks, st praktiliselt aasta või pooleteise jooksul ostmisest alates. Eriti roosad veinid, vahuveinid ja kuivad valged veini on kõige paremad noorena. Pudeli etiketilt tasuks lugeda aastakäiku, st millise aasta saagist see vein on toodetud.
"Alla 10-euroseid veine on soovitav tarbida hiljemalt kolmandal aastal etiketil olevast aastast alates."
See-eest muutuvad kallimad punased veinid, magusad ja kontsentreeritud veinid ning šampanjad aja jooksul paremaks, sest aeg muudab happed ja tanniinid pehmemaks, mille tulemusel muutub vein tasakaalukamaks.
Headeks juhtnöörideks on veini hind ja päritolu: väga kallis vein võib taluda laagerdumist lausa aastakümneid ja klassikaline Euroopa vein talub laagerdumist enamasti paremini kui uue maailma vein.
Millises asendis veinipudelit säilitada - horisontaalselt või vertikaalselt?
Looduslike korkidega suletud veinid tuleks asetada horisontaalselt, kui neid on plaanis säilitada mitu kuud.
Kui pudelit säilitatakse vaid mõni nädal, ei ole pudeli asendil tähtsust. Pikema aja jooksul kork siiski kuivab ja vein muutub happelisemaks. Horisontaalasendis säilitamine aga takistab seda, kuna kork püsib veiniga kokkupuutel niiske.
Keeratava korgiga veinid säilivad nii horisontaalses kui vertikaalses asendis.
Millal läheb vaja veinikappi?
Kui vein kohe pärast ostmist ära tarvitada, ei lähe veinikappi ega muid säilituseadmeid vaja. Näiteks 15 pudeli jaoks mõeldud veinipudeliriiul tasuks paigutada kasvõi köögi alumisse kappi. Seal säilivad loodusliku korgiga pudelid sobivalt horisontaalasendis.
Veinikapp võib olla vajalik siis, kui veinihobi muutub „tõsiseks“ ja muretsetud veine on plaanis säilitada mitme aasta jooksul. Sellisel juhul vajab vein optimaalseid tingimusi, et säilida ja areneda. Veinikapis on võimalik reguleerida temperatuuri ja niiskust, et see püsiks optimaalsel tasemel.
Kui räägime kümnetest pudelitest, sobib kööki mahtuv veinikapp. Juhul, kui pudeleid on juba üle saja ja oma kodus sobivat ladustamisruumi ei ole, tasuks Karttuneni sõnul otsida veinide säilitamiseks keldrikoht.