Vihjed veinide õigeks säilitamiseks

Veini säilitamine ei ole raketiteadus, kuid teatud põhinõuetega tuleks siiski arvestada. Need vihjed aitavad Sul veine õigesti säilitada.

Kõik veinid ei lähe seistes paremaks. Mida soodsamast veinist räägime, seda tõenäolisemalt ei ole see tehtud säilitamise eesmärgil. Tavalisel on alles üle 15-eurostel veinidel eeldused seistes paremaks muutuda.

Altia Akadeemia veinieksperdi Mikael Karttuneni sõnul seostuvad veinide säilitamisega koheselt kallis veiniriiul ja kelder. Veini säilitamist peetakse mingiks teaduseks, kuigi see ei ole seda. Samuti kardetakse, et vein läheb kohe halvaks, kui sellega täpselt ümber ei käida. Kui räägime hinnaklassist, mis jääb alla 15 euro ja eriti keeratava korgiga veinidest, tuleks unustada kõik, mida veini säilitamise kohta õpetatakse. Nende veinide säilitamine serveerimishetkeni on Karttuneni sõnul hooletu.

Säilita ja serveeri veini õigel temperatuuril

Veini säilitamisel kehtivad mõned põhireeglid. Päikesevalgus ja soojus teevad tavaliselt veinile kõige rohkem kahju ja seetõttu tuleks jooke nende eest kaitsta.

Seega ei tohi jätta veini otse päikesevalguse kätte lauale või köögi tööpinnale, vaid võimalikult hästi valguse eest kaitstud kohta. Headeks säilituskohtadeks on näiteks köögikapid või näiteks riidekapi sopid.

Lisaks päikesevalgusele võivad veine rikkuda veel tugevad lõhnad, nt lakid ja värvid. Kodu remonttööde ajaks tuleks viia veinid mujale hoiule. Lõhn ei jää külge ühe päevaga, nädala ega paariga, vaid selleks on vaja pikemat aega.

Veini säilivust mõjutab lisaks päikesevalgusele ja liigsele soojusele veel jahedus, kuna vale temperatuur ükskõik kummas suunas on veinile kahjuks. Veini ei tohiks jätta pakasega või leitsakuga näiteks autosse.

Valgete veinide säilitamiseks soovitatakse külmemaid temperatuure kui punaste veinide puhul. Valgete veinide optimaalne säilitamistemperatuur on veinist sõltuvalt 6–8 kraadi. Serveerimistemperatuur peaks olema aga 10–12 kraadi. Kui veini soovitakse tarbida külmemalt, sobib valge veini puhul ka 8 kraadi.

Punaste veinide puhul sõltub säilivus veinist ja sellest, kui kaua ja millistel temperatuuridel veini säilitatakse. Punane vein säilib ja areneb kõige paremini 13–15 kraadi juures, kuid serveerimiseks sobib pigem 16–18 kraadi. Mida täidlasem vein on, seda kõrgemat serveerimistemperatuuri see eeldab. Üle 20 kraadi on siiski liig.

Õnneks on olemas lihtne viis serveerida veine alati õigel temperatuuril. Soovitan poole tunni rusikareeglit. St et valge vein külmkapist välja ja punane vein külmkappi pool tundi enne serveerimist. Nii saavutame mõlema veini puhul ligikaudse optimaalse serveerimistemperatuuri.

Avatud pudelit tuleks hoida külmkapis. Nii säilib see ühe ööpäeva asemel lausa kolm ööpäeva. Pakiveinide „parim enne“ tähendab seda, kui kaua säilib vein avamata ja avatud kujul. Tavaliselt on avatult säilimisaeg neli nädalat ja avamata kujul umbes aasta.

Kui kaua vein säilib?

Paljud soodsad ja keskmise hinnatasemega veinid (alla 10 euro) on mõeldud lähiajal tarbimiseks, st praktiliselt aasta või pooleteise jooksul ostmisest alates. Eriti roosad veinid, vahuveinid ja kuivad valged veini on kõige paremad noorena. Pudeli etiketilt tasuks lugeda aastakäiku, st millise aasta saagist see vein on toodetud. Alla 10-euroseid veine soovitatakse tarbida hiljemalt kolmandal aastal etiketil olevast aastast alates.

See-eest muutuvad kallimad punased veinid, magusad ja kontsentreeritud veinid ning šampanjad aja jooksul paremaks, sest aeg muudab happed ja tanniinid pehmemaks, mille tulemusel muutub vein tasakaalukamaks. Headeks juhtnöörideks on veini hind ja päritolu: väga kallis vein võib taluda laagerdumist lausa aastakümneid ja klassikaline Euroopa vein talub laagerdumist enamasti paremini kui uue maailma vein. Alati on abiks alkoholipoe professionaalsed töötajad ja oma eriala spetsialistid.

Looduslike korkidega suletud veinid tuleks asetada horisontaalselt, kui neid on plaanis säilitada mitmeid aastaid. Kui pudelit säilitatakse vaid mõni nädal, ei ole pudeli asendil tähtsust. Pikema aja jooksul kork siiski kuivab ja vein muutub happelisemaks. Horisontaalasendis säilitamine aga takistab seda, kuna kork püsib veiniga kokkupuutel niiske. Keeratava korgiga veinid säilivad ka püstiasendis.

Mõnikord juhtub nii, et veinipudelit ei jooda ühe korraga tühjaks. Avatuna ei säili vein üle paari päeva. Kork tuleks korralikult kinni panna ja avatud veinipudel tuleks panna külmkappi. Alkoholipoes ja veinipoodides on saadaval ka kergesti kasutatavad vaakumpumbad, mille abil saab avatud veinipudelist õhu välja pumbata. Sellisel juhul pikeneb avatud pudeli säilivusaeg paari päeva võrra. Avatud vahuveinipudeli jaoks on olemas vahuveinipudeli sulgurid, mis hoiavad mulle pudelis ja vahuveini tarbimiskõlbulikuna avamisest paari päeva jooksul. Ilma sulgurita kaovad mullid avatud pudelist juba mõne tunni jooksul. Magusad ja kanged veinid säilivad avatuna teistest veinidest paremini – paar nädalat või isegi kauem.

Millal läheb vaja veinikappi?

Kui vein kohe pärast ostmist ära tarvitada, ei lähe veinikappi ega muid säilituseadmeid vaja. Näiteks 15 pudeli jaoks mõeldud veinipudeliriiul tasuks paigutada kasvõi köögi alumisse kappi. Seal säilivad loodusliku korgiga pudelid sobivalt horisontaalasendis.

Veinikapp võib olla vajalik siis, kui veinihobi muutub „tõsiseks“ ja muretsetud veine on plaanis säilitada mitme aasta jooksul. Sellisel juhul vajab vein optimaalseid tingimusi, et säilida ja areneda. Veinikapis on võimalik reguleerida mh temperatuuri ja niiskust, et see püsiks optimaalsel tasemel. Kui räägime kümnetest pudelitest, saame hästi hakkama kööki mahtuva veinikapiga. Juhul, kui pudeleid on juba üle saja ja oma kodus sobivat ladustamisruumi ei ole, tasuks Karttuneni sõnul otsida veinide säilitamiseks keldrikoht.

 

Kas Sina teadsid? 5 müüti veini säilitamise kohta

1. Veini säilitamine on keeruline

Avamata veinipudel ei rikne koheselt. Veini säilitamine on tavatarbijale suhteliselt lihtne: kaitse veini päikesevalguse ja kuumuse ning pakase eest, hoia looduslike korkidega pudelid horisontaalasendis.

2. Kõikide veinide säilivust on võimalik ise mõjutada

Ei ole. Veini säilivust mõjutab ka veini kvaliteet. Hind ja kvaliteet on enamasti omavahel seotud. Kui tegemist on alla 10-euroste veinidega, tuleks need ära tarbida paari aasta jooksul.

3. Külmkapi temperatuur ei oma veinide säilitamisel tähtsust

Omab küll. Veinid vajavad erinevaid tingimusi. Valgetele veinidele soovitatakse optimaalselt külmemat ja punastele veinidele soojemat temperatuuri. Sobiv temperatuur valgete veinide jaoks on 6–8 kraadi ning punaste veinide jaoks +15 kraadi, sõltuvalt veini täidlusest.

4. Vein talub päikest ja pakast

Vale. Veini tuleb päikesevalguse eest kaitsta. Pudeli võiks panna alati sellisesse kohta, kuhu liigne valgus ligi ei pääse. Veini hoidmine autos kuuma ilmaga on vale. Ka pakane ei tee veinidele head.

5. Avatud pudel ei seisa järgmise päevani

Võib seista küll. Avatud pudel tuleks üldjuhul ära tarvitada paari päeva jooksul, kuid seda tuleks hoida külmkapis. Kui veinipudelist liigne õhk välja lasta, võib säilida vein lausa nädal aega. Hapniku väljalaskmine õnnestub mugavalt köögitarvete- või veinipoest ostetud õhupumbaga. Pumpasid müüakse ka alkoholipoodides.

3 väidet veinide kohta – müüt või tegelikkus?

Väide: vein säilib kõige paremini klaaspudelis.

See sõltub säilitamise ajast. Kui vein on mõeldud küpsemiseks ja säilitamiseks rohkemateks aastateks, nt aastakäiguveinid, säilib see kõige paremini klaaspudelis. Aasta jooksul ära tarvitatavad veinid säilivad aga ühtviisi hästi nii klaaspudelis, plastpudelis kui ka pakkides.

Väide: looduslik kork on ainuke õige kork veini jaoks.

Looduslikud korgid on veinipudeli korkides kõige vähem tihedad. Kuna iga looduslik kork on individuaalne, esineb neis palju riskitegureid, nt lekkimine, oksüdeerumine ning eriti korgivead, st orgaanilised ühendid, mis tekitavad veinides maitsevigu. Keeratava korgiga alumiiniumkapsli või sünteetilise korgi puhul on riskid väiksemad. Korgiteema on tugevalt seotud kultuuriga ja traditsioonilistes veinipiirkondades, nt Prantsusmaal, on looduslik kork endiselt kõige rohkem hinnas.

Väide: avatud veinipudelit ei tohi järgmise päevani alles hoida.

See on maitseasi. Vein hakkab avades oksüdeeruma ja teiste ainetega reageerima, kuid külm aeglustab keemilisi reaktsioone. Tavaliselt võib hoida veini külmkapis ühe päeva ilma, et maitsele tekiks märgatavaid erinevusi. Vaakumpumba abil võib hoida veini ka mitu päeva.

autor: Mikael Karttunen
Altia Akadeemia treener, baarmen ja veiniekspert
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH