Matua veinimaja lugu sai alguse juba 1966. a kui vennad Bill ja Ross Spence otsustasid ise veini valmistama hakata. Kolmandat põlve veinimeistritel oli selge visioon saada suunanäitajaks Uus-Meremaa veinivalmistamise arengus.
Tõeliste innovaatoritena katsetasid nad viinamarjasorte, mida teised veinivalmistajad teha ei julgenud. Mitmete eksperimentide tulemusena leidsid nad mitu hea kasvupotentsiaaliga viinapuud: Semillion, Cabernet Franc, Grey Riesling ja Sauvignon Blanc.
1969.a istutasid vennad esimesed viinamarja seemned mulda, sealhulgas Sauvignon Blanc´i. 1970ndate alguses sündis Matua veinibränd. Matua tähendab tõlkes „pere pea“ ja „esimene“.
Uus-Meremaa esimene Sauvignon Blanc
Billi ja Rossi käe all valmis esimene Sauvignong Blanc Uus-Meremaal. Nende esimene saak oli imeväike, andes tulemuseks kõigest 300 liitrit veini.
Sellest alates on Matua veinibränd aina kasvanud ning kogunud tuntust kogu maailmas.
2001.a alates kuulub Matua Beringer-Blass Wine Estates gruppi. Ross osales veinimaja juhtimisel kuni pensioni eani. Bill on tänaseni Matua brändisaadik.
2012. a tunnustati esimest korda Matua kvaliteeti ülemaailmselt, nimelt võitis Matua veinimaja International Wine and Spirits võistlusel „New Zealand Producer of the Year“ medali. 2015. a pälvis esimese „Champion Winemaker of the Year“ tiitli ning sama tiitliga pärjati Matua ka järgmisel kolmel aastal.
Matua on kahtlemata kõige enam rahvusvahelist tunnustust pälvinud Uus-Meremaa veinimaja.
Matua Chill Check
Matua vein on maitseküllane ja värske iseloomuga. Soovitame tarbida seda jahutatult ja õigel temperatuuril. Parimat temperatuuri aitab tuvastada „Chill Check“ märge etiketil.
Kuidas see töötab?
Lihtsalt aseta Matua veinipudel külmkappi, sügavkülmikusse või veinicoolerisse. Kui vein on saavutanud õige temperatuuri, muutub etiketil olev valge lumehelbe märgis siniseks.
Parim serveerimise temperatuur on 7°C. Sellel temperatuuril avaldub kõige paremini veini maitse- ja aroomipalett. Serveeri vein jahutatud klaasist, mida jahedam klaas, seda parem.
Cheers!