Kuidas säilitad alkoholi avatud pudelis

Kuidas säilitada alkoholi avatud pudelis?

Kange alkohol võib avamata pudelis säilida mitmeid aastaid. Peale avamist algab aga joogi oksüdeerumise protsess, mis tähendab, et aja jooksul võib joogi maitse ja värvus muutuda. Vaata artiklist 5 nõuannet kange alkoholi säilitamiseks!

Säilita alkohol jahedas

Tavalisi destilleeritud kangeid alkohoolseid jooke nagu viski, viin, džinn, rumm ja tekiila võib säilitada toatemperatuuril. Samas soovitavad mõned eksperdid kanget alkoholi hoida u 12-15 °C temperatuuril, sest jahedas säilivad need kauem. Temperatuuri tõustes hakkab alkohol paisuma ja võib kiiremini aurustuda. Lisaks võib aja jooksul soojas kohas hoidmine põhjustada joogi kiiremat oksüdeerumist ja maitse muutumist.  

Puhas kange alkohol säilib avatud pudelis mitmeid aastaid.

Hoida sügavkülmas või mitte?

Sageli arvatakse, et kanget alkoholi tuleb säilitada kindlasti sügavkülmas. Tegelikult puudub selleks vajadus. Näiteks premium-klassi viinade valmistajad on näinud palju vaeva, et joogi maitse oleks puhas ja kõik peened noodid püsiksid ideaalses tasakaalus. Sügavkülmas kaotab jook isikupärased varjundid nii maitses kui ka aroomis. Kui jääkülm nauding on sulle siiski oluline, võib joogid enne serveerimist tunniks ajaks sügavkülma panna.

Viina säilitamise ja serveerimise kohta annab nõu Altia Eesti sommeljee Riho Teder siin artiklis.

Avatud vermutit hoia alati külmkapis!

Kuigi enamikus kangetes alkohoolsetes jookides on piisavalt alkoholi, et neid toatemperatuuril hoida, peab mõnda jooki siiski külmikus säilitama: kangendatud veinid nagu vermut, portvein, šerri ja kooreliköörid.

Portveini ja šerri puhul kaob värskus juba paari nädalaga, mistõttu soovitame nende jookide säilitamisel kasutada vaakumkorki.

Vermuti, portveini ning šerri säilivusaeg on 3 nädalat kuni 1 kuu ning koorelikööridel kuni 6 kuud.

Kuidas säilitada kanget alkoholi

Väldi päikest

Ära jäta jooke otsese päikesevalguse kätte lauale või köögi tööpinnale, vaid võimalikult hästi valguse eest kaitstud kohta. Pikaajalisel päikese käes hoidmisel on sarnane mõju kõrgel temperatuuril hoidmisega (kiireneb oksüdeerumise protsess). Lisaks võib päikese käes säilitamisel muutuda toote värvus, maitse ja aroom.

Hea teada!

Üha enam kasutatakse joogitööstuses looduslikke  lõhna- ja maitseaineid ning värvi andvaid komponente. Looduslikest koostisosadest tulenevalt võib pikemal säilitamisel muutuda toote värvus ning joogi sisse võib tekkida sade. Heaks näiteks on siin mahla sisaldavad maitsestatud viinad ja liköörid kus hakkab värvus muutuma juba mõne kuuga ning sel juhul ei ole vahet, kas pudel on avatud või mitte.

Millises asendis pudelit säilitada - horisontaalselt või vertikaalselt?

Kange alkoholi pudeleid tuleks säilitada võimalusel vertikaalselt. Juhul, kui tootel peaks olema naturaalsest materjalist kork ning jooki säilitatakse horisontaalselt, on ebakvaliteetse korgi puhul oht, et jook ning kork reageerivad omavahel. Samas esineb taolist korgiviga väga harva ning otseselt seda kartma ei peaks. Korgiveast veinide puhul loe rohkem siit.

Veine soovitatakse hoida aga horisontaalselt, loe rohkem veinide säilitamise kohta siit.

PS! Kui pudelisse on jäänud vähem kui kolmandik joogist, aurustub alkohol kiiremini ning jook lahtub. Soovitame sel puhul jook ümber villida väiksemasse pudelisse.

Võimalusel tuleks siiski kange alkohol säilitada alati originaalpudelis.

Toggle Nav