Rose wine
Rose wine

Mis on roosa vein ja kuidas seda tehakse?

Tänu oma heleroosale värvusele, ei võeta tihtipeale rosé veini sama tõsiselt nagu valget või punast. Sellele vaatamata on roosa vein väga mitmekülgne, mis sobib hästi iseseisvalt nautimiseks kui ka söögi kõrvale.


Rosé vein punastest viinamarjadest 

Enamik rosé veine on valmistatud punastest viinamarjadest, kasutades lühiajalist matseratsiooni. Matseratsioon on veinitegemise meetod, kus viinamarju leotatakse koos kestadega. Lühiajaline tähendab, et viinamarja mahl on viinamarja kestadega kontaktis tavaliselt vaid mõned tunnid. Viinamarja kestad ongi just need, mis annavad veinile õrna roosa värvuse. 
Mida kauem on mahl kontaktis punaste viinamarjade kestadega, seda tumedam on veini värvus. 


Punaseid viinamarju kasutatakse lisaks punase ja roosa veini valmistamisele ka valge veini valmistamiseks, kuid heledatest viinamarjadest saab vaid valget veini valmistada. 

Enamik punaseid viinamarju sisaldavad heledat mahla, mida saab väga edukalt kasutada valge veini valmistamiseks. 
Valge blanc de noir  puhul kasutatakse ainult punaseid marju, nt Cava Codorniu Reina Ma Cristina.
Sellise meetodi puhul peab viinamarja võimalikult õrnalt pressima ning eraldama kestast koheselt, et punane värv ei lahustuks veini.  
Saignée-meetod on veidi vähem levinud viis roosa veini valmistamiseks. Selle puhul kurnatakse varajases tootmisfaasis punase veini käärimisvaadist väike kogus roosa värvusega veini. 


Rosé on mitmekülgne vein, milles on põimunud valge ja punase veini maitsed. Rosé vein sobib nii argipäeva kui pidulikemas olukordades.

Selle meetodi peamine eesmärk ei ole siiski roosa veini tootmine vaid hoopis punase veini kontsentratsiooni tõstmine.  
Sellegipoolest kasutatakse saignée-meetodit kvaliteetse roosa veini tootmiseks üle maailma. 


Valge vein + punane vein = roosa vein

Kõige levinum viis roosa veini valmistamiseks on lühiajaline kontakt viinamarja kestaga, e. matseratsioon.
Enamik rosé šampanjad valmistatakse valge ja punase veini kokkusegamise meetodil, mis annab šampanjale ka roosa värvuse. 
Champagne on ainuke veiniregioon maailmas, kus seda meetodit laialdaselt kasutatakse. Selle meetodi puhul läheb vaja väga väikest kogust punast veini, et saavutada roosa värvus.
 

Ilkka Sirén
Tekst: Ilkka Sirén
Ilkka Sirén on tunnustatud veiniekspert Soomes.
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi