Cava
Cava

Mille poolest erineb Prosecco Cavast?

Vahuveinide trende määravad tänapäeval peamiselt Hispaania cava ja Itaalia Prosecco. Mis on nende erinevus?

Viinamarjaistandus


Cava

Enamik Hispaania cavadest on toodetud Kataloonias Penedése piirkonnas Hispaanias. Vahuveini valmistatakse kohalikest viinamarjasortidest nagu Macabeo, Parellada, Xarel-lo, samuti rahvusvaheliselt tuntud Chardonnay-st.

Cava ja prosecco suurim erinevus tuleb siiski valmistamisviisist. Kõik cava vahuveinid on valmistatud traditsioonilisel vahuveini meetodil, kus teistkordne fermenteerimine (protsess, mis toodab mulle) toimub pudelis.

"Cavat võib võrrelda šampanjaga."

Mullid, mis tekivad pudelis, on peenema struktuuriga ning paremini veiniga kooskõlas, luues sametise maitse. Sarnast meetodit kasutatakse ka šampanja tootmisel.

vs.

Prosecco


Prosecco pärineb Itaalia kirdeosast. Prosecco tähendab nii veini regiooni, veinisorti kui ka viinamarja sorti. „Prosecco“ tähendus sai täpsemaks 2009. a. kui itaallased otsustasid viinamarja sorti, millest proseccot tehakse, nimetada Glera-ks.

Tänapäeval viitab sõna prosecco kõikidele vahuveinidele, mis on valmistatud Veneto regioonis. Suurem osa selle vahuveini koostisest moodustab Glera viinamari, kuid prosecco võib sisaldada kuni 15% teisi kohalikke viinamarjasorte.

Prosecco on tehtud Charmat meetodil vahuvein, kuid võib olla kergema mulliga (Frizzante) ja tugevama mulliga (Spumante).

Suurem osa prosecco vahuveinidest on toodetud charmat-meetodil, kus teistkordne fermentatsioon toimub terasvaadis, mitte pudelis. See meetod on palju lihtsam ning soodsam viis vahuveini tootmiseks.

Proseccot valmistatakse ka tänapäeval traditsioonilisel (šampanja) meetodil, kuid seda vaid vähesel määral. Võib kohata ka lausa ilma mullideta (Tranquillo) proseccot, kuid seda vaid harvadel juhtudel.

Iseloomud


Cava


Cava sametine maitse tuleneb peamiselt veini setetel laagerdamisest. Cava laagerdumine pudelis annab vahuveinile tulemuseks rikkaliku röstise koostise koos värske puuviljase iseloomuga.

Seetõttu võib parimal juhul cavat võrrelda šampanjaga.

vs.

Prosecco


Prosecco kerkib esile peamiselt oma lillelisuse ja värskusega.

"Mullid tekitatakse caval ja proseccol erinevate meetoditega, mis mõjutavad maitset ning mullide struktuuri."


Särtsakad mullid ja selge aroom muudavad selle vahuveini tõeliseks pidustuste joogiks.  Prosecco ei ole võrreldav šampanjaga ning see ei ole ka eesmärk.

Prosecco vs Cava

Õhtusöögi laual


Cava


Hästi valmistatud vahuvein sobib õhtusöögi lauale imehästi. Värske cava sobib täiuslikuks aperitiiviks, kuid eriliselt särab toidulaual.

Cavat eelistatakse peamiselt eelroogade juurde, kuid see sobib suurepäraselt ka pearoa kõrvale. Eriti hästi sobib cava just kalaroogade kõrvale.

vs.

Prosecco


Proseccot ei saa võtta väga tõsiselt, mis on selle joogi juures parim osa. Prosecco sobib väga hästi aperitiiviks, iseseisvalt nautimiseks, väiksemate pidustuste ja kergemate söökide kõrvale.

"Cava on mitmekülgne jook toidu kõrvale. Prosecco sobib hästi piknikule ning õhtuseks naudinguks."


Proseccot eelistatakse üha enam piknikutel ja lõunasöökidel. Prosecco sobib suurepäraselt köögiviljapirukate, peekoni, puuviljasalati ning võileibade kõrvale. Üllatavalt hästi sobib see vahuvein ka vürtsikamate toitude kõrvale nagu karri.

Ilkka Sirén
Autor: Ilkka Sirén
Ilkka Sirén on tunnustatud veiniekspert Soomes.

Proovi!

Anna De Codorníu Brut
Anna de Codorniu Brut on ainulaadne cava, mille valmistamisel kasutatakse lisaks tavapärastele sortidele Chardonnay viinamarja.
Maitse on suulael kerge ja värske, ideaalne tasakaal happesuse ning jääksuhkru vahel, mis teeb selle kuiva vahuveini armastajate lemmikuks.
Sobib hästi aperitiiviks, kalaroogade ja magustoidu kõrvale.
Corte Delle Calli Prosecco Extra Dry
Corte Delle Calli Prosecco valmistamiseks korjatud Glera marjad tulevad perekonnale kuuluvatest istandustest Treviso alalt, mille pinnas ja klimaatilised tingimused on Prosecco jaoks parimad. Vahuvein on valmistatud Charmat meetodil roostevabast terasest tsisternides. Tulemuseks on värske ja põnev poolkuiv Prosecco.
Maitse suulael värskendava ja isutekitava happesusega, tunda on mahlakat puuviljasust, pirni ja tsitrusviljade hõngu.
Sobib hästi aperitiiviks, kala- ja kanaroogade juurde ning juustu kõrvale.
Canevel Brut Prosecco
Canevel on premium Proseccode tootja Valdobbiadene piirkonnast, Prosecco piirkonna südamest. Canevel Brut puhul on viinamarjad pärit 250m kõrguselt merepinnast, kasutatud on ainult käsitsi korjet, Charmat meetodit ja madalal temperatuuril kääritamist.
Tiheda, peene mulliga kontsentreeritud maitsega Prosecco, mis on värske ja elegantne, kuiva stiiliga ning hea värskendava happesusega.
Pikk puuviljane tasakaalus järelmaitse.
Sobib hästi kala- ja aasia roogade juurde.
Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi