Prosecco vs Cava

Mille poolest erineb Prosecco Cavast?

Vahuveinide trende määravad tänapäeval peamiselt Hispaania cava ja Itaalia Prosecco. Mis on nende erinevus?

Cava viinamarjaistandus

Enamik Hispaania cavadest on toodetud Kataloonias Penedése piirkonnas Hispaanias. Vahuveini valmistatakse kohalikest viinamarjasortidest nagu Macabeo, Parellada, Xarel-lo, samuti rahvusvaheliselt tuntud Chardonnay-st.

Cava ja prosecco suurim erinevus tuleb siiski valmistamisviisist. Kõik cava vahuveinid on valmistatud traditsioonilisel vahuveini meetodil, kus teistkordne fermenteerimine (protsess, mis toodab mulle) toimub pudelis.

"Cavat võib võrrelda šampanjaga."

Mullid, mis tekivad pudelis, on peenema struktuuriga ning paremini veiniga kooskõlas, luues sametise maitse. Sarnast meetodit kasutatakse ka šampanja tootmisel.

vs.

Prosecco viinamarjaistandus

Prosecco pärineb Itaalia kirdeosast. Prosecco tähendab nii veini regiooni, veinisorti kui ka viinamarja sorti. „Prosecco“ tähendus sai täpsemaks 2009. a. kui itaallased otsustasid viinamarja sorti, millest proseccot tehakse, nimetada Glera-ks.

Tänapäeval viitab sõna prosecco kõikidele vahuveinidele, mis on valmistatud Veneto regioonis. Suurem osa selle vahuveini koostisest moodustab Glera viinamari, kuid prosecco võib sisaldada kuni 15% teisi kohalikke viinamarjasorte.

Prosecco on tehtud Charmat meetodil vahuvein, kuid võib olla kergema mulliga (Frizzante) ja tugevama mulliga (Spumante).

Suurem osa prosecco vahuveinidest on toodetud charmat-meetodil, kus teistkordne fermentatsioon toimub terasvaadis, mitte pudelis. See meetod on palju lihtsam ning soodsam viis vahuveini tootmiseks.

Proseccot valmistatakse ka tänapäeval traditsioonilisel (šampanja) meetodil, kuid seda vaid vähesel määral. Võib kohata ka lausa ilma mullideta (Tranquillo) proseccot, kuid seda vaid harvadel juhtudel.

Cava iseloom

Cava sametine maitse tuleneb peamiselt veini setetel laagerdamisest. Cava laagerdumine pudelis annab vahuveinile tulemuseks rikkaliku röstise koostise koos värske puuviljase iseloomuga.

Seetõttu võib parimal juhul cavat võrrelda šampanjaga.

vs.

Prosecco iseloom

Prosecco kerkib esile peamiselt oma lillelisuse ja värskusega.

"Mullid tekitatakse caval ja proseccol erinevate meetoditega, mis mõjutavad maitset ning mullide struktuuri."

Särtsakad mullid ja selge aroom muudavad selle vahuveini tõeliseks pidustuste joogiks.  Prosecco ei ole võrreldav šampanjaga ning see ei ole ka eesmärk.

Prosecco vs Cava

Cava õhtusöögi laual

Hästi valmistatud vahuvein sobib õhtusöögi lauale imehästi. Värske cava sobib täiuslikuks aperitiiviks, kuid eriliselt särab toidulaual.

Cavat eelistatakse peamiselt eelroogade juurde, kuid see sobib suurepäraselt ka pearoa kõrvale. Eriti hästi sobib cava just kalaroogade kõrvale.

vs.

Prosecco õhtusöögi laual

Proseccot ei saa võtta väga tõsiselt, mis on selle joogi juures parim osa. Prosecco sobib väga hästi aperitiiviks, iseseisvalt nautimiseks, väiksemate pidustuste ja kergemate söökide kõrvale.

"Cava on mitmekülgne jook toidu kõrvale. Prosecco sobib hästi piknikule ning õhtuseks naudinguks."

Proseccot eelistatakse üha enam piknikutel ja lõunasöökidel. Prosecco sobib suurepäraselt köögiviljapirukate, peekoni, puuviljasalati ning võileibade kõrvale. Üllatavalt hästi sobib see vahuvein ka vürtsikamate toitude kõrvale nagu karri.

Ole kursis meie uudistega!


Joogikultuuri trendid, uued joogisoovitused ning kokteilide retseptid mugavalt sinu postkasti.

Liitu Joogikultuuri uudiskirjaga

Sisesta oma e-posti aadress