Roosa vein ja toidusoovitused

Roosa vein ja toidusoovitused

Roosa vein on tuntud oma värske happesuse ja puuviljase iseloomu poolest, mistõttu on see vein suurepärane aperitiiv ning heaks kaaslaseks erinevate roogade kõrvale.

Roosad veinid on kergesti joodavad ning sobituvad hästi erinevate sündmuste ja roogadega. Veini puuviljasus täiendab hästi erinevate toitude maitseid ning selle meeldiv happesus toimib suurepäraselt ka maitsete puhastajana erinevate toidukordade vahel.

Roosade veinide mitmekesisus võimaldab seda veini sobitada erinevate roogadega - olgu selleks mereannid, salatid, grill-liha või magustoidud.

Roosa vein, salatid ja taimetoidud

Kerged salatid ja eelroad sobivad hästi roosade veinidega, millel on värskendav happesus ja õrn puuviljasus. Eriti hästi sobivad rosé veinidega suvised salatid nagu grillitud kitsujuustu salat röstitud peedi ja maasikatega või salat grillitud lõhe ja tsitruselise vinegrettiga.

Salatite ja taimetoidu kõrvale Matua Rose

Taimetoitudest soovitame rosé veinide kõrvale näiteks grillitud köögiviljavardaid, kinoa salatit koos hooajaliste köögiviljadega või taimset risotot seente ja roheliste hernestega. Rosé veinide delikaatsus ja värskus sobib suurepäraselt taimetoitude kerge struktuuriga ning veini olev puuviljasus toob esile köögiviljades oleva magususe.

Salatite ja taimetoidu kõrvale sobib suurpäraselt Provence-ist pärist rosé-d nagu Soleil Des Alpes või siis Uus-Meremaalt pärit värskendav Matua Rose.

Roosa vein ja BBQ

Grillitud liha ja barbecue sobivad hästi täidlasema iseloomu ja kõrgema alkoholisisaldusega kuivade või poolkuivade roosade veinidega. Veini elav happesus sobib hästi rikkaliku lihaga, samal ajal kui veini puuviljasus täiendab liha suitsuseid ja vürtsikaid maitseid. BBQ lihade kõrvale proovi Goru Rosadot, mis on aromaatne ja keskmise täidlusega rosé Hispaaniast.

Roosa vein on kõige universaalsem kaaslane grillipeole, sest sobib nii erinevate grilllihade, -kalade kui ka taimetoitude kõrvale.

Roosa vein ja Aasia toidud

Vürtsikad toidud, nt Tai, India või Mehhiko road on suurepäraseks kaaslaseks poolkuivale roosale veinile. Siin tuleb eriti hästi välja roosa veini mitmekülgsus, sest rosé armastab vürtsi! Roosa veini värskendav happesus tasakaalustab vürtsikate roogade kuumust ning intensiivsust. Veinis olev puuviljasus aga täiendab roogades olevaid vürtse. Kombineeri poolkuiva roosat veini nagu Portugalist pärit Casal Garcia Vinho Verde Rosé näiteks vürtsika rohelise karriga või Taipärase kreveti-vokiga.

Roosa vein ja Aasia toidud

Roosa vein ja linnuliha

Kerge ja värske stiiliga roosad veinid sobivad hästi lihtsamate linnuliharoogadega nagu Ceasari salat või kreemine kana-šampinjoni pasta. Veidi täidlasema tekstuuri ja kõrgema tanniinsusega rosé veinid sobivad hästi grillitud või röstitud linnuliharoogadega ja pardikoiva confiti kõrvale. Lisaks sobib kuiva stiiliga puuviljane rosé vein suurepäraselt suitsetatud pardifileega. Veinis olev puuviljasus tasakaalustab ilusti grillist ja suitsutamisest tulevaid tugevamaid aromaatseid maitseid. Täidlasema tekstuuriga rosé vein on näiteks Hispaaniast pärit aromaatne ja marjane Goru Rosado.

Roosa vein ja juust

Juustud ja vorstitooted (charcuterie) sobivad eriti hästi just roosade veinidega. Soolasemate ja rasvasemate juustude (laagerdunud gouda, parmigiano) ning suitsutatud lihatoodete kõrvale vali rosé, milles leidub rohkem struktuuri ja hapet. Veinis olev kõrgem happsesus aitab tasakaalustada toidus leiduvaid rikkalikke ja umamiseid maitseid. Hea valik charcuterie kõrvale on Põhja-Itaaliast pärit Rosa dei Masi, mis sisaldab kuivatatud viinamarju. Viinamarjade kuivatamine annab veinile juurde rohkem keha ja struktuuri. Rikkalike juustude ja vorstitoodete kõrvale sobib ka rosé vahuvein. Hispaaniast pärit ja biodünaamiline Raventos De Nit on ideaalne kaaslane veise carpaccio kõrvale. NB! Tegemist on enim auhinnatud rosé vahuveiniga Hispaaniast!

Roosa vahuvein ja toidusoovitused

Värskete ja kergete juustude kõrvale nagu nt mozzarella, burrata, nooremad kitsejuustud vali kergema ning värskema stiiliga rosé, näiteks Prantsusmaalt päikselisest Provence-i piirkonnast Soleil De Aples.

Roosa šampanja (rosé Champagne) ja mereannid

Roosa šampanja puuviljane ja värske stiil on lausa loodud mereandide kõrvale! Proovi rosé šampanjat mereannivaagna kõrvale, mida kaunistavad kreveti-ceviche, kaheksajalad, austrid ja kammkarbid. Siidise mulliga rosé champagne koos kalamarjaga on kui gastronoomiline unelm, mida lihtsalt peab proovima! Kuivema ja struktuursema stiiliga aastakäigu rosé champagne sobib hästi veidikene rikkalikuma lõhe kõrvale. Heaks näiteks on mahlaka struktuuriga, vürtsikas ja kergelt suitsune Louis Roederer Brut Nature Rose Champagne 2015.

Roosa vein ja magustoidud

Roosa veini ja magustoidu kombineerimisel on oluline arvestada veini magusust ja maitseprofiili, et täiendada magustoidu omadusi. Mida magusam on dessert, seda magusam peaks olema ka veini stiil.

Kuivad või kergelt magusad roosad veinid sobivad hästi kergemate puuviljaste magustoitudega, nt kergelt hapukad marjakoogid või värsked puuviljasalatid. Veini puuviljasus ja kerge stiil harmoneerub hästi magustoidus leiduvate puuviljamaitsetega.

Magusamate roosade veinide kõrvale tuleks valida ka rikkalikum ja magusam dessert. Näiteks sobib poolmagus rosé hästi kreemja valge šokolaadi-juustukoogiga, mida dekoreerivad värskelt korjatud maasikad.

Kerge mulliga ja värskendava happesusega rosé sobib hästi kergete dessertidega. Heaks näiteks on poolkuiv Prosecco rose koos sidrunisorbeti, marjase pavlova või puuviljaste magustoitudega.

Roosa veini serveerimise temperatuur

Ideaalne rosé veini serveerimise temperatuur sõltub küll konkreetsest veinist, kuid üldjuhul soovitame serveerida 7-8 °C juures. Roosa šampanja serveerimistemperatuur võiks olla 6-7°C.

Anora Estonia roosade veinide tootevalikuga saad tutvuda SIIN!

Toggle Nav