Mis vahe on metallist korgiga veinil ja naturaalse korgiga veinil?

Mis vahe on keeratava korgiga veinil ja naturaalse korgiga veinil?

Naturaalse korgiga veine on peetud seni kvaliteetsemaks kui keeratava korgiga. Kas see on tegelikult ka nii?

Üha rohkem veinivalmistajaid on viimastel aastatel hakanud kasutama veinipudelite sulgemiseks metallist keeratavat korki. Samas on levimas arusaam, et keeratava korgiga vein ei ole justkui kvaliteetne. Kas ja kuidas mõjutab veini kork veini kvaliteeti?

Keeratav kork vs naturaalne kork

Keeratavad korgid vähendavad veini oksüdeerumist võrreldes naturaalse korgiga. Nimelt, kui naturaalsest materjalist kork kuivab, võib pudelisse pääseda õhku, mis veini oksüdeerib. Keeratav kork on aga 100% hermeetiline. Metallist keeratava korgi all püsib vein kauem värske kui naturaalse korgiga. Õhukindel keeratav kork sobib hästi veinidele, mida tarbitakse noore ja värskena. 

Suletud veini soovitatakse säilitada horisontaalses asendis, mistõttu on vein pidevas kontaktis korgiga. Korgipurust kokku pressitud sulgur võib veiniga kokkupuutes selle maitset muuta. Keeratava korgi puhul sellist ohtu ei ole ning veini maitse püsib värskena.

Keeratav veinikork vs naturaalne kork

Samas on ka teisi arvamusi, mis toetavad naturaalse korgi kasutamist just sel põhjusel, et vein küpseb hästi vaid looduslikust materjalist korgi all. See tähendab, et vein hingab läbi korgi, oksüdeerub aeglaselt ja omandab oma küpsuse. See kehtib aga veinide puhul, mis on mõeldud pudelis pikemaks laagerdumiseks ja millel on potentsiaal areneda.

Korgiviga

Üsna palju veini läheb raisku korgivea tõttu, mida enamasti põhjustab TCA. TCA on looduslik seen, mille kirbe seene- ja kopituse lõhn varjutab kõik veini aroomid. TCA-d võib leida korgipuu koorest, millest suur osa veinikorke valmistatakse. Keeratava korgiga sellist probleemi ei esine. Loe rohkem korgiveast siit.

Keeratava korgiga veini säilimine

Keeratava korgiga veinid on õhukindlad ja üldiselt on mõeldud tarbimiseks noorena (2 – 3 aasta jooksul). Kuid on ka erandeid, kus väga hea potentsiaaliga vein on peale kümmet aastat arenemist küpse olemusega ning valmis tarbimiseks. Nt. Uus- Meremaa tipp Pinot Noir veinid või Saksamaa Riesling.

Veinide säilimisest loe rohkem siit.

7
11
11
11
11
11
11
11
Toggle Nav