Efektsed võtted vahuveini serveerimiseks
Efektsed võtted vahuveini serveerimiseks

Efektsed võtted vahuveini serveerimiseks

Vahuveinipudeli avamine mõõgaga ja vahuveini pokaalide püramiid on stiilsed ja pilkupüüdvad efektid igal peol. Vaata nõuandeid ja muuda pidu meeldejäävaks!

Sabrage ehk vahuveinipudeli avamine mõõgaga

Šampanjapudeli kaela maha löömine saabli või mõõgaga on pärit Napoleoni ratsaväest. Napoleon olevat öelnud, et võidu korral teenitakse šampanja välja, kaotuse korral on seda vaja lohutuseks. Sellest innustunult avasid Napoleoni võidukad väed pärast iga lahingut pudeli vahuveini, kasutades oma peamist relva ehk saablit.

See efektne avamisviis õnnestub ka tänapäeval koduste vahenditega. Kui mõõka või saablit käepärast ei juhtu olema, on sobivaks avamisvahendiks ka tugevam kokanuga.

Sabrage juhised:

1. Kontrolli esmalt, et vahuvein oleks külm. Soojas vahuveinis on liiga suur surve, mis võib tekitada probleeme. Valge rätik avaja käsivarrel rõhutab meeleolu ja on samas abivahendiks vahu pühkimisel.

2. Eemalda pudelilt fooliumkate ja traatkapsel.

3. Libista mõõka või tugevamat nuga tugevasti piki pudeli kaelal olevat ühenduskohta, lõpuks löö mõõk endiselt mööda pudelit libistades vastu pudeli suuosa laiendit. Vahuveinipudeli kael puruneb korgi alapoolelt pudeli sees oleva rõhu tõttu. Surve tõttu valgub pudelist välja vaid umbes pool klaasi vahuveini ja pudelisse ei jää klaasikilde.

Vahuveini püramiid

Kui oled juba katsetanud vahuveini- või šampanjapudeli avamist mõõgaga, võiks järgmiseks sammuks peomeeleolu tõstmisel olla vahuveini püramiid.

Parima lõpptulemuse saab ehitades püramiidi laiadest ja madalama jalaga vahuveiniklaasidest. Ka laiema jalaga kokteiliklaasid sobivad selleks hästi. Aseta klaasid nii, et nelja või viie klaasi peale tuleks alati üks klaas. Sellisel juhul ei lähe jook raisku vaid valgub kaunilt järgmise korruse klaasidesse. Alusta valamist kõige kõrgemast klaasist ja jätka, kuni püramiidi kõik klaasid on täidetud.

Pea meeles, et vahuveini tuleb eelnevalt hoolikalt jahutada ning kallama peab tasakesi, et jook võimalikult vähe vahutaks. Võid laduda klaase nii mitu korrust, kui vaja on. Tulemuseks on alati esinduslik ja efektne pidulaua keskpunkt. Püramiid ka lihtsustab ja kiirendab valamist, sest korraga saab täis suurel hulgal klaase. Kui täis klaase ei ole korraga palju vaja, võib täita klaase ka ühekaupa. Kaunilt paigutatud klaasid püüavad alati pilke ja mahuvad sellisel kujul ka üllatavalt väiksele pinnale.

Oled lisanud selle oma soovinimekirja

Tere tulemast joogikultuuri lehele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane.

JAH

Sait kasutab küpsiseid, et jälgida teie seadeid ja statistikat. Loe edasi